Makineli kırkımcı kursu ile eğitimli kırkımcılar yetişecek

Makineli kırkımcı kursu ile eğitimli kırkımcılar yetişecek

Türkiye'de ilk kez düzenlenecek sertifikalı kırkımcı eğitimi 16 – 20 Kasım tarihleri arasında Ankara Beypazarı ilçesinde gerçekleşecek.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğiyle hazırlanan 'Küçükbaş hayvan kırkım elemanı yetiştirilmesi modülü' Milli Eğitim Bakanlığı Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı. Türkiye'nin ilk sertifikalı kırkımcı yetiştirme eğitimi Beypazarı Belediyesi ev sahipliğinde 16 – 20 Kasım tarihleri arasında ilçede düzenlenecek. Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilecek eğitime katılan kırkımcı adaylarına Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek.

Düzenlenecek eğitim ile, küçükbaş hayvan kırkımını yapabilen, koyun grubu hayvanlardan elde edilen yapağıyı ve keçi grubu hayvanlardan elde edilen tiftik ve kılı kalitesine göre ayırabilecek bilgi ve beceriye sahip kişiler yetiştirilmesi hedefleniyor.
Birliğin görevlendirdiği uzman kişilerce verilecek eğitime küçükbaş hayvan kırkım elemanı olarak çalışan ya da çalışmaya aday kişiler katılacak. Eğitime katılan kursiyerler 5 gün boyunca 40 saatlik bir eğitime tabi tutulacak. Kursiyerler, tekniğine uygun olarak kırkım yapıp yapağı ve tiftiği kaliteye göre ayırabilecek. Kırkım makinesinin kullanmayı yanı sıra kırkımın küçükbaş hayvancılık ve ülke ekonomisi için önemi konusunda da bilgi sahibi olacaklar.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Dairesi Başkanı Özgür Güven, kırkımın küçükbaş hayvancılık ve ülke ekonomisi açısından önemine dikkat çekti. Başkan Güven, ilk eğitimde makas ile kırkım yapan profesyonellerin hedeflendiğini belirtirek, "Projenin bir amacı da makineli kırkımı ilimizde ve ülkemizde yaygınlaştırmak. Kırkımcı yetiştirme eğitimleri Beypazarı'ndan sonra Ankara'nın 25 ilçesinin tamamında düzenlenecek." dedi.

Başkan Güven, kırkım yapılmasının önemine değinerek, "Her yıl kırkımcı bulunamadığı için zamanında kırkımı yapılamayan hayvanlar nedeniyle çok sayıda hayvan ölümü yaşanıyor. Kırkılmayan hayvanlar hastalıkları ve yavru atmaları tetikliyor. Yine zamanında kırkımı yapılmayan hayvanlar neticesinde yaşanan kilo artış kayıpları nedeniyle işletmelerde ve ülke ekonomisinde yaşanan kayıplar var. Makineli kırkıma geçiş ve makine kullanabilen kırkımcı sayısını artırarak soruna çözüm üretmeyi hedefliyoruz." açıklamasında bulundu.

Yapağı, tiftik ve kılın kaliteli kırkılmadığı, kırkılan ürünün de kaliteye göre ayrılmaması ve iyi saklanmaması nedeniyle ülke olarak ciddi bir ekonomik kayıp yaşandığı ve uluslararası alanda rekabet edilemediğine dikkat çeken Başkan Güven, eğitim modülünün kırkım mesleğini aktif olarak sürdüren kişilerin görüş ve önerilerinden yola çıkılarak hazırlandığını sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Makineli kırkımcı kursu ile eğitimli kırkımcılar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER