Manisa 112 merkezi asılsız çağrılardan dertli

1.5 milyonu aşkın çağrıdan sadece 77 bini gerçek

Manisa 112 merkezi asılsız çağrılardan dertli

Manisa 112 Acil Komuta Kontrol Merkezine bu yılın ilk 10 ayında yapılan 1 milyon 599 bin 26 çağrıdan sadece 77 bin 722'sinin gerçek vaka olması düşündürdü. Asılsız çağrılardan dolayı çalışanların zor durumda kaldığını açıklayan İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, gereksiz yere arayan kişiler hakkında hukuki işlem başlatıldığını dile getirerek uyardı. 

Manisa 112 Acil Sağlık hizmetlerini yürüten komuta kontrol merkezinin çalışanları, asılsız çağrılardan dertli. Komuta Kontrol Merkezi'nde çalışan sekiz doktor ve 29 acil tıp teknisyeni günde ortalama 6 bin çağrıyı karşılarken; bunlardan sadece 260'ının gerçek vaka olduğu bildirildi. Arayanların çoğunun sessiz çağrılar olduğu, oynayan çocuklar ile alkollü kişilerin de sayısının faza olduğu öğrenildi. Yeni satın alınan telefonların ses kalitesini denemek için yapılan aramaların da olduğunun açıklanması dikkati çekti.

GERÇEK VAKALARI ENGELLİYOR

Yıllardır asılsız çağrı sorunu yaşadıklarını belirten Manisa Sağlık İl Müdürü Metin Kaplan, yapılan düzenlemelerle gereksiz yere arayan kişilerin para ve yasal cezalarla karşı karşıya kalabileceklerini söyledi. Bu yılın başından ilk 10 ay içinde 1 milyon 599 bin 26 çağrı yapıldığını, 77 bin 722'sinin gerçek vaka olduğunu kaydeden Kaplan, "Manisa'da şuanda ilk 10 dakikada kent içindeki vakalara ulaşma başarımız yüzde 95. Ancak bu başarının devam etmesi için vatandaşlarımıza da sorumluluk düşüyor. Eğer bu asılsız aramalar devam ederse, bizim başarı oranımız düşer. Ambulansa ve müdahaleye gerçekten ihtiyacı olan insanların bize ulaşmasını engellersiniz. Bunun için gereksiz aramaların biran önce son bulmasını vatandaşlarımızdan istiyoruz" dedi. 

Vaka sayılarının yıllara göre büyük bir artış gösterdiğini dile getiren Kaplan, kentte ayrıca hava ambulansıyla da müdahale yapıldığını, 2014'te 36, 2015'te de 43 hastanın hava ambulansıyla naklin gerçekleştiğini bildirdi. 


<< Önceki Haber Manisa 112 merkezi asılsız çağrılardan dertli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER