Manisa'da yılda ortalama 3 bin kanser vakası tespit ediliyor


Manisa'da yılda ortalama 3 bin 150 yeni kanser vakasının tespit edildiği bildirildi. Bunlarda ilk üç sırayı ise akciğer, bağırsak ve meme kanserleri alıyor.

Manisa Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, günümüzde ortalama yaşam sürelerinin uzaması, fastfood tarzı beslenme alışkanlıklarının yaygınlaşması, hareketsiz yaşam tarzının benimsenmesi, aşırı alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkların, kanser vakalarının giderek artmasına sebep olduğunu söyledi. Bugün dünyada ve Türkiye'de kansere bağlı ölümlerin, kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada olduğunu vurgulayan Tay, "Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanısıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması, bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır." dedi.

Manisa'da yılda ortalama 3 bin 150 yeni kanser vakası tespit edildiğini belirten Halk Sağlığı Müdürü Tay, "Bu kanserlerin ilk üç sırasını akciğer (446), bağırsak (254) ve meme (251) kanserleri oluşturuyor. Yapılan araştırmalar, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı beslenme biçiminin seçilmesi, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılmasıyla önlenebileceğini göstermektedir. Sigara da eklendiğinde bu rakam yüzde 50'ye ulaşmaktadır. Ayrıca ultraviyole, radyasyon, mesleksel ve çevresel maruziyetler, kanser yükünün artmasında önemli bir rol oynamaktadır. Ülkemizde bu konuda yürütülen tütünle mücadele ve obezite eylem planlarıyla çok önemli mesafeler kat edilmiştir." diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı tarafından, sık görülen bazı kanser türlerinin erken teşhisi amacıyla toplum temelli tarama programları başlatıldığını da belirten Ziya Tay, "Bu programlar kapsamında 2015 yılında Manisa'da, meme kanseri taraması için 26 bin 936 mamografi çekimi ile rahim ağzı kanser taraması için 49 bin 120, bağırsak kanseri taraması için 47 bin 405 numune alınmıştır. Bu hizmetler KETEM, Toplum Sağlığı merkezleri ve Aile Sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ayrıca 2015 yılı içerisinde kanser konusunda halkımızın bilinç düzeyini arttırmak, sağlıklı yaşam kültürünü geliştirmek amacıyla 2 bin 518 sağlık çalışanına hizmet içi eğitim, 24 bin 58 kişiye halk eğitimi, 27 stant çalışması ve çeşitli konferanslar yapılmıştır. Kanserden korunmak ve sağlıklı yaşamı seçmek bizim elimizde. Halkımızı, ücretsiz taramalarını yaptırmak üzere merkezlerimize bekliyoruz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Manisa'da yılda ortalama 3 bin kanser vakası tespit ediliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER