Mazlumder'den çocuk satışı iddiasına suç duyurusu


Bir internet sitesinden çocuk satışı yapıldığını iddia eden Mazlumder, konunun araştırılması ve kamu davası açılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın da davaya müdahil olması talep edildi.

Mazlumder İstanbul Şubesi Başkanı Ramazan Beyhan, İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 1 aydır yasadışı yollardan evlatlık verme, evlatlık edinme ve prosedüre aracılık etme girişimleriyle ilgili araştırma yaptıklarını belirten Beyhan, "Yaptığımız araştırmalar neticesinde belirtilen sitede ve web sayfasında, yasa dışı evlatlık alıp verme aracı olma, bunun da ötesinde çocuk satışı yapılığı tespit edilmiştir. Temel insan haklarına ve insan onuruna aykırı olan bu durum Türk Ceza Kanunu'na göre suç teşkil ettiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından çocuk haklarını korumak için imzalamış birçok uluslararası sözleşmeyi de ihlal etmektedir." dedi.

'İNSAN TİCARETİ YAPIYORLAR'

Bu suçu işleyenlerin ve ortaklarının Türk Ceza Kanunu'nda insan ticareti başlığı altında yer alan hükme göre cezalandırılması için savcılığa dilekçe verdiklerini ifade eden Beyhan, şöyle devam etti: "Zira hukukumuzda evlat edinme belirli şartlara bağlanmış olup çocukların hiçbir güvenilirliği olmayan internet siteleri aracılığıyla tarafların ve saiklerin belli olmadığı para karşılığı satışlara konu edilmesi evlat edilme kapsamında değil, insan ticareti suçu kapsamında değerlendirilmelidir. Ayrıca dikkat çekmek gerekir ki insan ticareti suçunun yanı sıra hakim kararı olmaksızın yasa dışı evlat edinmek suretiyle doğrudan nüfusa kayıt ettirilerek çocuğun soy bağının değiştirilmesi de ayrı bir suç olarak belirlenmiştir."

Bu konuda sağlıklı denetim ve yargılama yapılmadığını ileri süren Beyhan, "Kendisini koruyamayacak durumda olan bebekleri ve çocukları korumak toplum olarak hepimizin görevidir. Bu zayıflıktan fayda sağlamaya çalışan herkes en temel insani değerleri çiğnemiş olacaktır. Ebeveynlerin de her ne sebeple olursa olsun bu yola başvurmaları kabul edilmez bir durumdur." ifadelerini kullandı.

CİHAN
<< Önceki Haber Mazlumder'den çocuk satışı iddiasına suç duyurusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER