Mazlumder eski Başkanı Gergerlioğlu: NATO, Rus uçağının düşürüleceğini biliyordu

Mazlumder eski Başkanı Gergerlioğlu: NATO, Rus uçağının düşürüleceğini biliyordu

Mazlumder eski Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, NATO'nun bilgisin dahilinde Türkiye'nin Rusya uçağını düşürdüğünü öne sürdü. Kararın 22 Kasım MGK Toplantısında alındığını iddia eden Gergerlioğlu, "Yani 17 saniyelik bir sınır ihlalinin olmadığı ortada. Ama Türkiye burada kesin bir tavır almış durumda. Rusya belki şuanda geçici olarak çok sert bir cevap veremeyecek. Çünkü hakikaten güçlü birisine bir tokat atıp ağabeyine kaçan bir çocuk gibi Türkiye hemen NATO'ya kaçtı. Tabi NATO'nun bilgisi olmadan bunu yapamayacağını biliyoruz." dedi.

Umudumuz Barışta Forumu, Cezayir Toplantı Salonu'nda 'Suriye'de Savaşa Son' toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya; Melek Ulagay ve Ömer Faruk Gergerlioğlu katıldı. Suriye'de felaket bir tablonun olduğunu belirten Gergerlioğlu, "380 bin ölü var. Milyonlarca mülteci var. Bu milyonlarca mülteci dramı devam ederken belki savaşın bitmesine vesile olur diye düşündük. Ama bir şekilde mülteci antlaşması yapıldı. 3 milyar Euro karşılığında Türkiye'ye mültecilerle ilgili bir görev verilmiş oldu. Sanırım bu savaşın da devamını sağlayacak bir husus olacak. Çünkü Avrupa başını ağrıtmak istemiyor. Bir şekilde mültecilerden kurtulmak istiyor." açıklamasını yaptı.

Suriye konusunda iyimser düşünemediğini vurgulayan. Gergerlioğlu, "Çünkü böylesi kilitlenmiş bir durumda dünyada birinci ve ikinci dünya savaşları oldu. Üçüncü dünya savaşının nedeni Suriye olabilir. Çünkü karşılıklı bir inatlaşma, kördüğüm hali apaçık ortada. Benim gördüğüm bu aşılabilir bir durum değil. Bir taraf Türkiye ve müttefik ülkeler diğer tarafta Rusya, İran ve Çin bir tarafta. 2011'de '2-3 gün içerisinde cuma namazını Emevi Camii'nde kılarız' diyen Erdoğan ve büyük bir hayal kırıklığı… Ama buna rağmen halen 4 yıldır Esad'ı devirmeye çalışan bir Erdoğan ve savaşın kilitlendiği çok vahim bir tablo var karşımızda. Çözülecek gibi de değil. Çünkü IŞİD gibi bir vaka çıktı karşımıza. IŞİD Çok tehlikeli bir grup biliyorsunuz. Ama Irak ve Suriye2de içselleştirilmiş durumda. Suriye gibi ülkelerde bu krizi uzattığınız zaman maalesef IŞİD benzeri yapılar ortaya çıkıyor." şeklinde konuştu.

Türkiye ve Rusya arasındaki uçak krizine değinen Gergerlioğlu şöyle devam etti: "Bu malum uçak düşürme olayı oldu. Bu hepinizin tahmin edeceği gibi bir sınır ihlali meselesi değildi. Öncesinde Rusya'nın müdahalesiyle Türkiye son derece rahatsız olmuştu. Çünkü emellerini gerçekleştirme yönünde işte batıyla bir takım görüşmeler yaparken Rusya'nın direk müdahalesiyle karşılaştı. Putin inisiyatifi aldı. Rusya önemli bir güç gösterisine girişti. Bundan Türkiye çok rahatsız oldu. Bir şekilde bunu durdurmak istedi. Mutlaka NATO'nun gücü arkasına aldıktan sonra bir şeyler yapması gerektiğini düşünüyordu ve yaptı. Bu sadece sınır ihlalinden olmadı apaçık ortada. Çünkü 22 Kasım MGK'sında alınan bir karar var. Orada 'sınır güvenliği bağlamında herhangi bir tehdit teşkil eden gelişme anında mukabele etme görevi güvenlik birimlerimize verilmiştir' deniliyor. 24 Kasım'da uçak düşürülüyor. Yani 17 saniyelik bir sınır ihlalinin olmadığı ortada. Ama Türkiye burada kesin bir tavır almış durumda. Rusya belki şuanda geçici olarak çok sert bir cevap veremeyecek. Çünkü hakikaten güçlü birisine bir tokat atıp ağabeyine kaçan bir çocuk gibi Türkiye hemen NATO'ya kaçtı. Tabi NATO'nun bilgisi olmadan bunu yapamayacağını biliyoruz. NATO'nun Türkiye'yi koruyan açıklamalar yaptıktan sonra Rusya öfkelenip durmakla kaldı. Bunu uzun vadeye yayarak Türkiye'yi cezalandırmaya çalışacak."


CİHAN
<< Önceki Haber Mazlumder eski Başkanı Gergerlioğlu: NATO, Rus uçağının... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER