Meclis'te 'millilik' tartışması


TBMM Genel Kurulu'nda millilik tartışması yaşandı. AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan muhalefet milletvekillerine "Ben sizlere tavsiye ediyorum sabah akşam tok karnına İstiklal Marşı okuyun." dedi. Özkan'ın millilik ile ilgili sözleri üzerine muhalefet partileri milletvekilleri tepki gösterdi.

CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kemalettin Yılmaztekin arasında tartışma yaşandı. Önce sözlü yaşanan tartışma iki vekilin birbirlerinin üzerine yürümesiyle büyüdü. Tartışmanın büyümesi üzerine Akif Hamzaçebi görüşmelere 10 dakika ara verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 27. Birleşimi yoklama ile açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi yönetiyor. Katip üyeler Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz ve Sakarya Milletvekili Zihni Açba yapıyor. CHP Grubu'nun verdiği Denizli tekstil sektörünün boykot sonları sorunlarının yerinde tespit edilmesi ve araştırılması ile önergesi görüşülmeye başlandı.

Önerge ile ilgili ilk sözü CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı yaptı. Ülkede adında milli ifadesi olan iki bakanlık olduğunu kaydeden Basmacı, "Biri Milli Eğitim biri Milli Savunma Bakanlığı. Maalesef Milli Savunma Bakanlığı o kadar ehil olmayan kişiler tarafından yönetiliyor ki ülkenin doğusunda gözyaşı ve acı var." dedi.
Rusya'nın uyguladığı boykot sonrası Denizli tekstilinin çok ciddi zarar gördüğünü belirten Basmacı, şunları kaydetti: "2015 ihracatı 139,7 milyar dolara düştü. Bu ihracat hükümet Irak, İran ve Suriye pazarını kaybettiği ve yanlış kararlar alınıp Euro'yu arttırıp Avrupa pazarı kaybedildiği için düştü. Öfke ve ani kararlarla Rusya pazarı kaybedildiği için düştü. İşadamını KDV gümrük vergisi yüklendiği için düştü. Bu ekonomik düşüş halka yansıdı. İşçi çıkarılmaya başlandı, gıda enflasyonu, tüp bebek vergisi ve kesik kol vergisiyle yansıdı. Yani aldığımız her şey zam ve vergi ile yansıdı. Parti rozetine bakmadan önce Denizli, Bursa ve İstanbul vekilleri işadamı ve işçinin yanında olduğunu göstererek bu meclis araştırmasına lehte oy verecektir."

Önerge üzerine AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan söz aldı. Bu araştırma önergesinin samimi bir şekilde ihracat sorunları ve üretim sorunlarıyla alakalı olmadığını belirten Özkan, "Burada maalesef tekstil sektörünün siyasete malzeme yapıldığını görmüş bulunuyorum." diye konuştu. Millilik sorununun öyle ya da böyle her şekilde çözüleceğini vurgulayan Özkan, şu ifadeleri kullandı: "Ben sizlere tavsiye ediyorum. Öyle gayrı milliliği uzakta aramayın. Ben sizlere tavsiye ediyorum sabah akşam tok karnına İstiklal Marşı okuyun. Bir kez okuyun. Bizim ceddimize olan yaklaşımımız bu ülkenin menfaatlerini canı pahasına müdafaa etmek için nasıl gayret ettiğimizi pek ala anlarsınız. Ne diyor istiklal şairimiz sizlere gelsin. Sıralarınıza tek tek kulaklarına küpe olsun. Siz istiklal, hürriyet, milli müdafaa dediğiniz zaman bundan anlamazsınız. Ne diyor dinleyin: Arkadaş yurdumu alçaklara uğratma sakın siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın doğacaktır sana vadettiği günler hakkın belki yarın belki yarından da yakın. Sizin için o sınır ihlalleri 3 saniye 5 saniye bizim ruhumuza, vicdanımıza, namusumuza müdahaledir. Onun için siz üst üste milletin sizleri cezalandırmasıyla karşı karşıya kalıyorsunuz."

Bu sözler üzerine CHP milletvekilleri Özkan'a tepki gösterdi. Bu sırada CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kemalettin Yılmaztekin arasında tartışma yaşandı. Önce sözlü yaşanan tartışma iki vekilin birbirlerinin üzerine yürümesiyle büyüdü. Tartışmanın büyümesi üzerine Akif Hamzaçebi görüşmelere 10 dakika ara verdi.

Cahit Özkan'ın konuşmasında maksadını aşan ifadeler olduğunu belirten AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Konuşmasında muhalefet partilerine bir yargılama söz konusu değildi. Genel olarak bir muhalif zihniyetten bahsetti. Muhalefet denildiğinde geniş bir çerçeveden yasa dışı yapılardan onlarla da bağlantılı bir kavramdır. Muhalefet denildiğinde ve kürsüden el kol işareti ile muhalefete dönüldüğünde sanki onlara söyleniyormuş gibi bir hava oluşuyor. Partilere yönelik ifadeleri olmadı. Buruda beraber bu ülke için çalışma gerçekleştiriyoruz. Cahit Bey'in ifadesinde buradaki parti gruplarına yönelik bir değerlendirme görmedim." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Meclis'te 'millilik' tartışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER