Memurun maaşı eriyor

Memura yapılan zam enflasyon oranı yüzünden eridi. Memur, 2015 yılını yüzde 1.8’lik kayıpla kapattı. 2014 yılında ise gelir kaybı yüzde 3’ü bulmuştu.

Memurun maaşı eriyor

Aldığı zam enflasyon oranının altında kalan memur, 2015 yılını yüzde 1.8'lik kayıpla kapattı. Memurun emeğinin satıldığını belirten Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, “2015 yılında ise ilk altı ayda resmi enflasyon yüzde 4.8 olarak gerçekleşmiş, temmuz ayında memurlar yüzde 1.8 oranında enflasyon farkı almışlardı. 2015 yılı toplam enflasyonu yüzde 8.8 olarak gerçekleşmiş, ikinci 6 aydaki enflasyon farkı birinci aydaki fark düşülerek, yüzde 0.9 olarak ödenmiştir” dedi.

2014'te kayıp yüzde 3 oldu

Kamu çalışanlarının ilk defa böyle bir durumla karşılaştıklarının altını çizen Yokuş, “Malum-sen'in 2013 ve 2015 yıllarında imzaladığı toplusözleşme metinlerinde hükümet lehine yapılan değişikliğe ses çıkarmadığı görülmüştür. Memurlar 2015 yılını yüzde 1.8 oranında kayıpla kapatmıştır” ifadelerini kullandı. Fahrettin Yokuş, 2014 yılında da benzer durumun yaşandığına dikkat çekerek o yıl yapılan 123 TL artışın ortalama memur maaşına oransal yansımasının yüzde 5.2 olduğunu söyledi. Yokuş, “Aynı yıl gerçekleşen resmi enflasyon ise yüzde 8.2 olmuştur. Memurlar ve emekliler resmi enflasyona 2014 yılında yüzde 3 kayba uğramışlardır” açıklamasında bulundu.

‘Mevcut yasa günümüze uygun değil’

Fahrettin Yokuş, Türk Kamu Personel Sistemi’nin temelini oluşturan kanunun 1970 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatarak “Kamuda ücret sistemi karmaşık bir hal almış, kamu görevlileri mali haklarını dahi bilemez hale gelmişlerdir. Atama, sicil, yer değiştirme, terfi gibi birçok konuda ise ciddi sorunlar baş göstermiştir. Ortaya çıkan sorunların bir kısmının idarecilerin keyfi tutumundan kaynaklandığını göz ardı etmeksizin, bu sistemin düzenlenmesi ve içinde bulunduğumuz 21. yüzyılın şartlarına uygun hale getirilmesi bir gereklilik haline gelmiştir” dedi.  

MEYDAN
<< Önceki Haber Memurun maaşı eriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER