Meriç kumu dualı törenle yola çıkarıldı


Edirne'de Meriç Nehri yatağından alınan kumlar yapılan dualı törenle İstanbul'a doğru yola çıkarıldı.
Bölgenin en önemli akarsularından biri olan Meriç, bahar ve kış aylarında taşkınlarla gündeme geliyor.
Bu dönemlerde debisi hızlı yükleyen nehirler milyonlarca metreküp kumu önünde sürüklüyor.
Bulgaristan ve Yunanistan tarafından sürüklenen kumlar su seviyesinin düşmesiyle birlikte nehir yatağında kalıyor. Her yıl ortalama 1 milyon 600 bin metreküp kumu getiren nehir suyuyla birlikte Edirne'de kalıyor.
Zamanla biriken kumlar nehirler içerisinde adaların oluşmasına ve suyun akış yönünün değişmesine neden oluyor. Yaşanan soruna çözüm bulunması amacıyla başlatılan çalışmalar uygulama aşamasına geldi.

Yıllardan beri taşınması gündemde olan Meriç Nehri yatağındaki kumlar, bugün düzenlenen dualı törenle kamyonlara yüklendi. 20 civarında kamyonla toplanan kumlar Meriç yatağından alınarak Edirne Garı'na boşaltılacak. Yeni yılla birlikte buradaki kumlar trenlerle İstanbul Ispartakule bölgesine taşınacak.

İlk başlarda günlük 3 bin ton kum taşınacak. Daha sonra bu rakam 5 bine çıkacak. Edirne'den gönderilen kumlar Ispartakule'den bir müteahhit tarafından alınacak.

Kumların nakil işlemi için Meriç Nehri'nin Yıldırım Sarıbayır mevkiindeki kum ocağında tören düzenlendi. Törene Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, çok sayıda daire müdürü, yüklenici firma yetkilileri katıldı. Törende Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu telefonla bağlanarak bir konuşma yaptı.

Bakanın konuşmasının ardından bir açıklama yapan Vali Dursun Ali Şahin, bugüne kadar ismi hep taşkınlarla gündeme gelen Edirne'nin bundan sonra güzellikleriyle ismini duyuracağını söyledi.

Gerçekten çok sevinçli olduklarını ifade eden Şahin, "Artık Edirne'nin çok güzel kumunun İstanbul'a gitmesi oraya büyük bir anlam kazandıracaktır. Her yıl Bulgaristan ve Yunanistan'dan ilimize 1 milyon 600 bin metreküp kum ve alüvyonlu toprak gelmektedir. Bu kum ve alüvyonlu toprak Meriç vadisini doldurmaktadır." dedi.

1930'lu yıllarda 30-35 civarında olan ada sayısının bugün Meriç Nehri üzerinde 64 sayısına ulaştığını anlatan Şahin, şunları söyledi: "Adalar, gelen alüvyonlu topraklardan oluşmuş adalardır. Adaların temizlenmesi sağlanmadıkça Meriç Nehri taşkınlığı devam eder."

Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm'ün yaptığı duayla birlikte bir kepçe önünde kumun kurdelesi kesildi. Kurdele kesiminin ardından kumun yüklendiği kamyonlar yola çıktı.
CİHAN
<< Önceki Haber Meriç kumu dualı törenle yola çıkarıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER