Mısır'da resmi seçim sonuçları açıklandı; ufukta erken seçim gözüküyor


Mısır Yüksek Seçim Kurulu, parlamento seçimlerinin ilk tur resmi sonuçlarını açıkladı. Bağımsız gruplar ilk sıralarda yer alırken partilerin hüsran yaşadığı, erken seçimin ise yolda olduğu belirtildi.

Mısır Seçim Kurulu, parlamento seçimlerinin birinci tur sonuçlarını dün akşam üzeri düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Açıklamada, ilk turda kayıtlı bulunan yaklaşık 28 milyon seçmenden sadece 7 milyon kişinin oy kullanmak için sandık başına gittiği belirtildi. Bunun oran olarak yüzde 26,56'ya tekabül ettiği aktarıldı. Bağımsızların oluşturduğu 'Mısır Sevgisi İçin' bloğu, oyların yüzde 76'sını alarak kimsenin beklemediği bir sonuç elde etti. Selefi Nur Partisi ise yüzde 23'lerde kaldı. Seçimlerde en büyük reklam ve tanıtım kampanyalarını yapan Özgür Mısırlılar Partisi de hüsran yaşayanlar arasında. Ünlü işadamı Negip Sawiris'in, dört partiyi bir araya getirerek oluşturduğu Özgür Mısırlılar Partisi çoğu bölgede sıfır oy alarak hiçbir milletvekili çıkaramadı.

SEÇİMLERDEN MEMNUN OLMAYAN PARTİLER ERKEN SEÇİM İSTİYOR

Mısır'ın en eski partisi Vefd'in lideri Seyyid El-Bedevi, yeni oluşacak parlamentodan umutlu olmadığını, devrik lider Hüsnü Mübarek dönemine ait figürlerden oluşacağı endişesi taşıdığını aktardı. Mısır'daki en büyük Selefi Hareketi'nin siyasi kanadı Nur Partisi de seçimi ve seçim sistemini eleştirerek en kısa zamanda erken seçime gidilmesini önerdi.

Özgür Mısırlılar Partisi'nin finansörü ve ülkenin en zengin işadamı Sawiris, son seçimlerin "anlamsız birşey" olduğunu vurgulayarak yenilenmesini talep etti. Ayrıca partiler, meclisteki sandalye dağılımının çoğunluğunun bağımsızlardan oluştuğunu belirterek mevcut sistemi eleştirdi. Mecliste milletvekili dağılımının büyük bir kısmının partilere ayrılması gerektiği vurgulandı.

"KATILIM DÜŞÜK, AÇIKLANAN RAKAMLAR FARKLI"

Ülkede devlet yanlısı gazetelerin bir kısmı katılım oranının yüzde 30 olduğunu ileri sürerken, bazıları da yüzde 15-20 bandında olduğunu iddia etmişti. Resmi sonuçlar ise yüzde 26 civarında katılımın gerçekleştiğini açıklaması birçok partiyi tatmin etmedi. Ülkede bulunan Freedom Hauose ise katılım oranının yüzde 10'u geçmediğini savunuyor. Halk, seçimlerin ikinci turu için 22-23 Kasım tarihleri arasında sandık başına gidecek. CİHAN
<< Önceki Haber Mısır'da resmi seçim sonuçları açıklandı; ufukta... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER