Mümtaz'er Türköne: Erdoğan yazılı metnin dışına her çıkışında bu hatayı yapıyor

Mümtaz'er Türköne: Erdoğan yazılı metnin dışına her çıkışında bu hatayı yapıyor

Erdoğan son Muhtarlar Meclisi'nde olduğu gibi yazılı metnin dışına her çıkışında işte bu hatayı yapıyor. Mutfağın binbir akıl ve zahmetle hazırlayıp, halka servis yapması için önüne koyduğu pişmiş aşa soğuk suyu boca ediyor. AK Parti'nin kâğıt üzerinde seçimden tek parçalı bir iktidar çıkartma ihtimali mevcut; ama Erdoğan'a rağmen bu netice çok zor görünüyor. Erdoğan susmasının AK Parti'ye yarar sağlayacağını aklı, tecrübesi ve mantığı ile biliyor; ama bu kritik muharebede ispat-ı vücut etmezse kontrolü kaybedeceğini de hissediyor ve liderlik içgüdüsü ile öne atılıyor. İlk sonuç: HDP'ye altın tepsi içinde zahmetsizce kendini toparlama ve yeni bir seçim zaferine doğru ilerleme fırsatı sunuyor. Parasız-propagandasız kampanyayı geçiştirmek zorunda kalan muhalefete kendini ve haklılığını gösterme vasatı vermiş oluyor.

İktidar cephesinin her açıdan zengin bir mutfağı var. Zenginlik parayla hizmet veren profesyonellerle, iktidara tutunan eski parti ideologlarının bileşiminden çıkıyor. Nokta dergisinin yayınla(yama)dığı “Günlük” Mutfak'ta bir eksik olmadığını gösterdi. En pahalısından aktüel saha bilgisi, 13 yıllık iktidarın birikimi, eleştirel-muhalif akıl, terörü bile siyasî çıkar malzemesi yapan soğukkanlı-duygusuz muhakemeler; kısaca güçlü bir orduya zafer kazandıracak kurmay heyetinin gözden kaçırdığı en küçük bir ayrıntı bile yok Mutfak'ta. Aşamayacakları bir engele odaklanmışlar: “Cumhurbaşkanı başbakanın mağduru, başbakan cumhurbaşkanının mağduru, halk hepsinin mağduru” özeleştirisini üreten bir Mutfak yığınakta hata yapmaz; ama aşamayacağı “cumhurbaşkanının ön planda olması” engeli yüzünden hiçbir hesabı da tutturamaz.

 AK Parti, düşük profilli bir seçim kampanyası yürütüyor. Muhalefetin gündem belirleme ve hareketli bir seçim kampanyası yürütme imkân ve araçları olmadığı için, İktidar partisinin stratejisi seçim atmosferini belirliyor. Gerilimi düşürmek ve “seçim yokmuş gibi” parti rekabetini yönetmek iktidar için doğru bir tercih; ama komutan dinlemiyor, öfkesine mağlup oluyor, rol çalıyor ve partisine hata üzerine hata yaptırıyor. Cumhurbaşkanı'nın HDP ile polemiğe girmesi, sadece Kürtleri AK Parti'den uzaklaştırmıyor, Batı'daki tepki oylarını da AK Parti'nin tam karşısında konsolide ediyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
<< Önceki Haber Mümtaz'er Türköne: Erdoğan yazılı metnin dışına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER