Netanyahu'nun Gazze planı ortaya çıktı

İsrail basınına göre Başbakan Binyamin Netanyahu, Gazze saldırıları sonrası için çok aşamalı bir plan üzerinde çalışıyor. Taslak metnin ABD'ye sunulduğu öğrenildi.

SHABER3.COM

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, yaklaşık 4 aydır saldırı ve abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'nin geleceğiyle ilgili çok aşamalı ve uzun vadeli bir plan taslağı üzerinde çalıştığı ve bu taslağı ABD ile de paylaştığı belirtildi.

İbranice yayın yapan Maariv gazetesinin haberine göre, Netanyahu, Gazze Şeridi'ne saldırılarını sonlandırmasının ardından izleyeceği yol haritası taslağını bir grup iş insanıyla hazırladı.

3 AŞAMALI PLAN

Netanyahu'nun ABD yetkilileri ve ilgili taraflarla paylaştığı planın ilk aşamasına göre saldırıların sona ermesinin ardından Gazze Şeridi'nde kurulacak bir askeri yönetim, geçiş döneminde buraya girecek insani yardım ve sivil nüfusun idari işlerini yürütecek.

HAMAS YER ALMAYACAK

Planın ikinci aşamasında, Suudi Arabistan, Mısır, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in katılımıyla kurulacak bir Arap koalisyonu ile işbirliği içinde Gazze Şeridi'nde Fetih ve Hamas'ın yer almadığı yeni bir Filistin yönetimi oluşturulacak.

Plana göre, her ne kadar askeri yönetimin görevi sona erecek olsa da İsrail güvenlik bahaneleriyle işgal altındaki Batı Şeria'da olduğu gibi Gazze'ye de müdahale etme hakkını saklı tutacak.

EĞİTİM SİSTEMİ DEĞİŞECEK

Planın üçüncü aşamasında, Gazze'de kurulacak yeni Filistin yönetiminin başarı ve istikrar sağlaması halinde bu yönetimin Batı Şeria'da da hakim olması için yeni bir reform hazırlanacak. Ayrıca Filistin eğitim sistemindeki müfredat da değiştirilecek.

ORDUSU OLMAYAN FİLİSTİN DEVLETİ

Son aşamada ise, planın başarılı yürütülmesi halinde 2 ila 4 yıl içerisinde işgal altındaki Gazze ve Batı Şeria'daki Filistin yönetimi idaresinde, ordusu bulunmayan bir Filistin Devleti kurulacak.

İsrail yasadışı Yahudi yerleşim yerlerini tahliye etmeden yeni Filistin devletine toprak devretmeyi de değerlendirecek.

ABD'YE SUNULDU

Bugüne kadar Gazze'ye saldırılar sonrasına dair yol haritasını açıklamayan Netanyahu'nun söz konusu planı bir grup iş insanı hazırladığı ve ABD yetkililerine sunduğu belirtildi.

Netanyahu'nun hazırladığı planın ABD'nin Orta Doğu'da kalıcı bir çözüm planıyla örtüşmesine özen gösterdiği, plan hakkında Washington ile yakın ilişkilere sahip İsrail savaş kabinesi üyesi Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer aracılığıyla ABD ile istişare edildiği ileri sürüldü.

Maariv gazetesi, Netanyahu'nun hazırladığı taslak planın dışında, Gazze'deki saldırıların sona ermesinin ardından kurulacak yönetime ilişkin İsrail ordusunun da çalıştığı ve İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'in de bu planlar hakkında görüş bildirdiğini aktardı.

Netanyahu'nun ise tüm bu farklı taslaklara rağmen, iş insanlarıyla hazırladığı kendi planında ısrarcı olduğu belirtildi.

İsrail hükümetinden gazetenin paylaştığı plana ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Washington yetkilileri, geçen haftalarda İsrail'in Gazze Şeridi'nde kalıcı bir işgal sürdürmesi, burada yasadışı Yahudi yerleşim yerleri kurması ya da Filistinlileri buradan zorla tehcir etmesine karşı olduğuna ilişkin açıklamalar yapmıştı.
<< Önceki Haber Netanyahu'nun Gazze planı ortaya çıktı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER