Norveçli bakandan Türkiye'ye akreditasyon tepkisi


Norveç'in en büyük gazetesi Aftenposten, Türkiye'ye atadıkları temsilciye işini yapması için izin verilmediğini açıkladı. Gazetenin haberine göre Silje Kampesæter, Eylül 2015'te İstanbul'da bir temsilcilik açtı. Ancak Norveçli gazetecinin akredite olma talebi kabul edilmedi. Aftenposten'in iddiasına göre, Türk yetkililer konuyla ilgili herhangi bir yazılı açıklamada bulunmadı.

Gelişmeyi 'Aftenposten, bir NATO ülkesi olan Türkiye'den atıldı' şeklinde duyuran gazeteye konuşan Norveç Dışişleri Bakanı Børge Brende, "1971'den bu yana bir Aftenposten muhabiri ilk defa istenmeyen kişi oldu. Bu, büyük bir hayal kırıklığıdır." dedi. Bakan Brende, "Aftenposten'in Ortadoğu muhabirinin Türkiye'de işini yapması için gerekli olan izni alamaması üzücü bir şey. Konuyu şimdiden Türkiye Dışişleri Bakanı'na taşıdım." ifadelerini kullandı.

Gazetenin Per Egil Hegge isimli muhabiri 1971'de Sovyetler Birliği'nden sınır dışı edilmişti.

"MUHABİRİNİZİ DEĞİŞTİRİN, BASIN KARTI VERELİM"

Türkiye'nin Oslo Büyükelçiliği, Aftenposten'e, muhabirlerini değiştirmeleri halinde yeni gazeteciye Türkiye'de basın kartı verilebileceğini belirtti. Ancak Aftenposten bunu reddetti. Genel Yayın Müdürü Espen Egil Hansen, çalışanların gazete tarafından belirlendiğini söyleyerek, "Muhabirimiz Silje Kampesæter, Türkiye'de çalışma açısından zor bir bölgede (Güney Doğuda) iyi bir iş çıkarmıştır. Ofisimizi Ürdün'e taşımak zorunda kalmamız bizim için bir hayal kırıklığı. Ancak bu, Türkiye'den yazacağımız haberleri sonlandıracağımız anlamına gelmiyor."

"RUSYA VE ÇİN'DE SORUN ÇIKMIYOR"

Aftenposten Genel Yayın Müdürü Espen Egil Hansen, Rusya ve Çin'de görev yapan muhabirlerinin herhangi bir sorun yaşamadan mesleklerini icra ettiklerini belirterek, bir NATO ülkesi olan Türkiye'de sorun yaşamalarının düşündürücü olduğunu söyledi.

Norveç Basın Federasyonu Genel Sekreteri Kjersti Løken Stavrum, "Böyle bir şey, Türkiye gibi bir ülkede yaşanmamalıydı. Türkiye'de basın özgürlüğü meselesinin herkes tarafından kabul edilmediği açık." şeklinde konuştu.

IPI: BU DURUMA HİÇ ŞAŞIRMADIK

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) temsilcisi Steven Ellis ise Aftenposten'in Türkiye'de yaşadığı duruma hiç şaşırmadıklarını dile getirdi. Türkiye'nin basın özgürlüğü konusunda oldukça endişeli olduklarını aktararak, şöyle dedi: "Gazetecileri hapse atmaktaki isteklerini gösterdiler. Basın mensuplarının hapse atıldığına, oldukça muğlak iddialarla terör gruplarına destek verdikleri gerekçesiyle sınırdışı edilen gazetecilere de şahit olduk. Durum Güneydoğu'da da çok kötü. Burada gazetecilerin çalışmaları engellendi." CİHAN
<< Önceki Haber Norveçli bakandan Türkiye'ye akreditasyon tepkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER