Nusaybin'deki 'özerklik' davasında yargılanan 9 kişi serbest

Nusaybin'deki 'özerklik' davasında yargılanan 9 kişi serbest

Mardin'in Nusaybin Belediyesi Eş Başkanı Sara Kaya ile aralarında HDP ve DBP'li yöneticilerin de bulunduğu 6'sı tutuklu, 3'ü tutuksuz 9 kişi hakkında görülen 'öz yönetim' ilanının görülen ikinci duruşmasında sanıkların tamamı adli kontrol kararı çerçevesinde serbest bırakıldı.

Nusaybin'de 'özerklik' ilanı açıklaması nedeniyle ağustos ayında HDP Nusaybin Eş Başkanı Sabiha Akgündüz, DBP Nusaybin Eş Başkanı Zeynep Alğan, Nusaybin Belediye Eş Başkanı Sara Kaya ve DBP'li yönetici ile üyeler Muhsin Aksan, Salih Cebe, Erhan Dinç ve tutuksuz yargılanan Ramazan Artan, Nazlı Duman ile Faysal Dağ'ın ikinci duruşması Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşma nedeniyle geniş güvenlik önlemlerinin alındığı dikkat çekerken, duruşma salonunda Sincan Cezaevi'nden; Sabiha Akgündüz, Zeynep Alğan, Sara Kaya, Kırıkkale Cezaevi'nden; Muhsin Aksan, Salih Cebe, Erhan Dinç ile tutuksuz yargılanan Ramazan Artan, Nazlı Duman, Faysal Dağ ve HDP Mardin milletvekilleri, Mardin Büyükşehir Belediyesi, DBP'li Bölge Belediye Eş Başkanları, DBP, HDP Mardin il ve ilçe yöneticileri, avukat ile çok sayıda kişi yerini aldı.

İddia makamı, tüm sanıklar hakkında 'PKK/KCK'nin talimatıyla devletin bağımsızlığını zayıflatmayı ve birliğini bozmaya yönelik eylemde bulunduğu' iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla 5 ila 10 yıl arasında hapis talep etti.

Duruşmada tüm tutuklu ve tutuksuz sanıkların tercüman eşliğine Kürtçe savunmalarından sonra avukatlar da sözlü ve yazılı savunma yaptı. Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti, duruşmaya kısa bir ara verdi. Aradan sonra kararı açıklayan mahkeme heyeti, 9 sanık hakkında 'PKK/KCK'nin talimatıyla devletin bağımsızlığını zayıflatmayı ve birliğini bozmaya yönelik eylemde bulunduğu' iddiası ile ağırlaştırılmış müebbet suçundan beraatına karar verdi. 'Örgüte üye olmamakla beraber örgüt adına suç işlemeye' delaleten 'örgüt üyeliği'ne ilişkin savcının mütalası sonrasında cezalandırılmalarına karar verilirken, kaçma şüphelerinin bulunmaması gerekçe gösterilerek tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol kararı çerçevesinde serbest bırakıldı.

Öte yandan sanıkların 'örgüt üyeliği'ne ilişkin davaları ise aralık ayına ertelendi.

SANIK AVUKATLARI: BİR HALKIN KENDİ KENDİNİ YÖNETMESİ BU TÜR TUTUKLAMALARLA ÖNLENMEK İSTENİYOR

Mahkeme sonrasında tüm avukatlar adına konuşan Mezopotamya Hukukçular Derneği Eş Başkanı Av. Zuhat Bilen, 'öz yönetim dosyaları' olarak bilinen Nusaybin davasının ikinci duruşmasından çıktıklarını ve tutuklu 6 kişi olmak üzere bu davada yargılanan 9 kişinin serbest bırakıldığını belirterek, "Davanın sonucu her ne kadar bizi sevindirmişse de bir o kadar da bizi üzen bir dava idi. Çünkü baştan beri olmaması gerekli olan bir davadır. Bu yargılama göz önüne alındığında, bu davaların ne kadar temelsiz olduğu anlaşılması gerekir. Sadece bir basın açıklamasından bunların yaratılması doğru bir tutum değildir. Kısmen de olsa bunlar artık çürütülmüştür. Zira burada bir halkın kendi kendini yönetme talepleri butür davalarla bastırılmak istenmektedir. Olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Hukukun adeta rafa kaldırıldığı bir süreçten geçiyoruz. Şu an müvekkillerimiz 'örgüt üyeliği' ile yargılanacaklar. Ama bunun da hiçbir temel dayanağı yok. Sadece bir basın açıklamasına dayandırılarak bu yapılıyor." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Nusaybin'deki 'özerklik' davasında yargılanan 9 kişi serbest Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER