Okullara ‘yasaklı yazarlar’ listesi!

Muhalif 500 yazarla ilgili okullara “Bu yazarları çağırmayın, yoksa sonuçlarına katlanırsınız” yazısı gönderildiği iddia ediliyor. Okullardan muhalif isimler yerine yandaş yazarları çağırması isteniyor.

Okullara ‘yasaklı yazarlar’ listesi!

2012 yılında İstanbul’da başlayan ve daha sonra birçok şehirde uygulanan Yazarlar Okulda Projesi ile okullar getirmek istedikleri yazarı belirliyor, yazar okula gelerek kitabını tanıtıyor, öğrenciler de okuduğu kitabın yazarıyla tanışma fırsatı yakalıyordu. Ancak bazı okul müdürlerine gönderilen ve içinde 500 yazarın bulunduğu bir yasak listesi, projeye gölge düşürdü.

BARIŞ BİLDİRİSİ’NE İMZA ATANLAR

3 yıldır süren ve okulların talebine göre farklı görüşten ve kesimden yazarların okullarda konuk olduğu projede çatlak oluştu. İstanbul Beşiktaş’taki bir lisenin müdürü, kendilerine gayriresmi bir liste gönderildiğini iddia etti. 500 kişilik listedeki isimlerin çoğu Ocak ayında Barış İçin Akademisyenler Bildirisi’ne destek olan isimlerden oluşuyor. Listedeki isimlerin ortak noktası muhalif olmaları.

“SONUNU SİZ DÜŞÜNÜN!”

Yasak listesindeki bazı isimleri daha önce okula getirdiklerini belirten okul müdürü skandalı şöyle anlattı: “Getirmeye karar verdiğimiz bir isim de yasaklı görünüyordu. Milli Eğitim’i aradım, şube müdürü bana ‘Bu yazarı çağırırsanız sonunuzu siz düşünün’ dedi. Ben de o ismin yasaklı olduğuna dair resmi bir yazı istedim ancak ‘Bunu duymamış olalım’ cevabını aldım.”

YANDAŞ İSİMLER ÇAĞIRILIYOR

İstanbul’da lisede görev yapan bir başka okul müdürü ise bakanlıktan arayan bürokratların “Falanca ismi okula davet edin” diyerek yandaş isimlerin okula zoraki olarak davet ettirildiğini söylüyor. Okul müdürü, “Biz öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin sevdiği ve mutabık olduğu yazarları çağırmak istiyoruz. Ama MEB bizden hep hükümet yanlısı isimleri çağırmamızı istiyor. Bu işin çivisi çıktı” bilgisini veriyor.

Yazarlar Okullarda Projesi kapsamında okula hangi yazarın davet edileceğine edebiyat öğretmenleri, öğrenciler ve okul yönetimleri birlikte karar veriyor. Okul idaresi onaylarsa, yazar ismi ilçe milli eğitim müdürlüğüne bildiriliyor. Ardından yazar okula geliyor.

“DAVET ALIYORUM”

Liste iddialarını duyduğunu belirten Yazar Ahmet Ümit

“Ancak gerçek olup olmadığını bilmiyorum. Bana yansıyan bir durum yok. Beni hâlâ okullardan davet ediyorlar. Ancak programım yoğun olduğu için çok katılamıyorum” 
dedi.

“MUHALİFİM DİYE  ÇAĞRILMADIM”

Listede bulunan yazarlardan Esra Yalazan ise “1-2 yıl önce bir okuldan davet almıştım. Ancak daha sonra arayıp ‘MEB muhalif yazarları istemiyor’ diyerek programı iptal etmişlerdi” bilgisini veriyor. Böyle bir listenin gayriresmi olarak dolaşmasını ‘vahim’ olarak değerlendiren Yalazan şöyle devam ediyor: “Bakanlığın yazar çağırma kriteri nedir, bunu bilmiyoruz. 
Yazarları ideolojik duruşlarına göre değerlendirmekten daha yanlış bir şey olamaz. Çünkü yazarlık evrenseldir. İdeolojiye göre davet edilip edilmeme gibi saçma bir durum olamaz. Bu ülkenin kültür dünyasına yapılan en büyük kötülüktür.”

2012’den beri uygulanan Yazarlar Okullarda Projesi kapsamında bu zamana kadar 6 bin 876 etkinlik yapıldı. Bu etkinliklerde 1 milyon 700 bin öğrenci yüzlerce yazarla buluştu. Proje kapsamındaki etkinliklerde binlerce kitap satışı yapıldığı tahmin ediliyor.

MeydanGazetesi.com.tr
<< Önceki Haber Okullara ‘yasaklı yazarlar’ listesi! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER