Olof Palme, suikastın 30. yılında anılıyor


İsveç, dünyaca tanınmış başbakanlarından olan Olof Palme'yi, suikast sonucu ölümünün 30. yıl dönümünde yarın anacak. İsveç basını, Palme'nin bıraktığı siyasi mirası değerlendirirken, aynı zamanda faili meçhul kalan cinayetinin sır perdesini aralamaya çalışıyor.

Bundan tam 30 yıl önce 28 Şubat 1986 tarihinde İsveç Sosyal Demokrat Parti lideri ve Başbakan Olof Palme, 59 yaşında ve başbakanlığının 7. yılındayken, gece eşi ve oğlu ile sinemadan evine her zamanki gibi korumasız olarak dönerken faili meçhul bir cinayete kurban gitmişti.

Bu cinayetin üzerinden 30 yıl geçmiş olmasına rağmen faillerin bulunamaması tekrar tartışılırken, katillerin bulunma şansının gittikçe azaldığı, geriye kalan şahitlerin iyice yaşlandığı, kiminin ise öldüğüne dikkat çekiliyor.

Cinayet araştırmasının son durumu hakkında basına bilgi veren Palme Cinayeti Araştırma Grubu polis şefi Hans Melander, "Katili bulacağımızı umuyoruz ama söz veremem, her geçen gün şansımız azalıyor." şeklinde konuştu.

Polis şefi Melander, şu ana kadarki yapılmış araştırmaları aktarırken, 10 bin insanın ifadesine başvurulduğunu, polis bilgisayarında konu hakkında 87 bin raporun bulunduğunu söyledi. Melander, "Bu araştırma, dünyanın en kapsamlı cinayet soruşturması." ifadesini kullandı.

İSVEÇLİ SİYASETÇİLERİN HALKIN ARASINA KARIŞMA GELENEĞİ SÜRÜYOR

Palme cinayetinden 17 yıl sonra yani 10 Eylül 2003'te bir alışveriş merkezinde saldırıya uğrayan İsveç Dışişleri Bakanı Ylva Anna Maria Lindh de hayatını kaybetmişti. Geleceğin başbakanı olan gösterilen Anna Lindh de o gün korumasız geziyordu ve ölümü de dünya genelinde büyük yankı uyandırmıştı.

Bu iki büyük suikasta rağmen İsveç'te siyasiler, "halktan biri olma" prensibini bozmamaya dikkat ediyor. Siyasiler ya hiç kimse tarafından korunmuyor ya da az sayıda koruma onları uzaktan takip ediyor.

SOSYAL DEMOKRATLARIN DÜNYACA ÜNLÜ SEMBOLÜYDÜ

Hukuk fakültesi mezunu Palme, üçüncü dünya ülkeleriyle ilişkilerde aktif rol oynaması ve oradaki milli hareketler ile Batı'daki Sosyal Demokratlar arasında bir köprü görevi üstlenmesiyle tanınmıştı.

Öldürülmesi tüm dünyayı yasa boğmuş, Palme'nin cinayet davasından yargılanıp daha sonra aklanan tek zanlı Christer Pettersson olmuş, o da 16 Eylül 2004'te esrarengiz bir biçimde vefat etmişti.

Ölümünden sonra hatırasını yaşatmak için dünya genelinde etkinlikler yapılırken, Türkiye'de de Palme'nin adı çeşitli yerlerde yaşatıldı. İzmir Karşıyaka'daki Olof Palme park ve anıtı, İzmir'in kuzey sahil kıyısında yer alan Dikili ilçesindeki Olof Palme anıtı ve parkı, Konya'ya bağlı Kulu İlçesi'ndeki Olof Palme Parkı ve Caddesi ve Tunceli'deki Olof Palme Caddesi bunlardan bazıları. CİHAN
<< Önceki Haber Olof Palme, suikastın 30. yılında anılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER