Op. Dr. Talas: Prostat kanserinden erken teşhis hayat kurtarıyor


Üroloji Uzmanı Op. Dr. Halit Talas, prostat kanseri erken teşhis edilmesi halinde tedavisi yapılabilen bir kanser türü olduğununa dikkat çekti. Talas, "Yaptırılacak bir PSA taraması ile hastalığı korku duymadan atlatmak mümkündür. Kanser konusunda bilinmesi gereken en önemli şey erken teşhisin hayat kurtardığı gerçeğidir." dedi.

Özellikle meme kanseri, jinekolojik kanserler, prostat kanseri, kolon kanseri çok sık görülen ve çok basit taramalarla erken tanı imkânı olan kanser türleri olduğuna vurgu yapan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Halit Talas, "Ailesinde prostat kanseri bulunan bireylerin 40, bulunmayanların 50 yaşından sonra senelik PSA ve rektal muayene ile sağlık taraması yaptırmaları gerektiğini dile getiriyor. Kontrollerine düzenli olarak gelen hastalarda PSA seviyesinde yükselme tespit edildiğinde yapılan biyopsi hastalığın erken teşhis edilmesini sağlıyor. Erken evrede prostat dokusu ve eklerinin cerrahi olarak tamamen çıkarılmasıyla hastalar kanserden tamamen kurtulabiliyor." ifadelerini kullandı.

Prostat kanserinin bazı türler dışında yavaş ilerleyen bir kanser türü olduğunu anlatan Op. Dr. Halit Talas, şunları kaydetti: "Ameliyat sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar göz önüne alındığında son yıllarda 'aktif izlem' adı verilen takip protokolleri tanımlanıyor. Bu protokolde prostat kanseri yüzdesi düşük olan genç hastalar müdahalesiz fakat aktif olarak takip ediliyor. Hastalık kritik düzeye geldiğindeyse müdahale planlanıyor. Bu sayede ameliyat sonrası oluşabilecek cinsel fonksiyon kaybı, idrar kaçırma gibi hayat standartlarını düşüren komplikasyonlar ertelenebiliyor. Prostat kanseri çok sık görülen kanserlerden biri olması nedeniyle hastalıkta sürekli yeni ajanlar deneniyor. Bu nedenle kansere karşı kullanılan silahların sayısı her geçen gün artıyor."

Düşük riskli prostat kanseri tanısı almış hastalarda başarısı en yüksek tedavi yöntemi cerrahi müdahale olduğunun altını çizen Talas, " Cerrahi müdahale ile prostatın tamamen çıkarılması. Cerrahi tedavi alamayacak hastalara radyoterapi öneriliyor. Cerrahi sonrasında tümör dokusu kalan veya takiplerinde PSA artışı saptananlara radyoterapi uygulanıyor. Yüksek riskli hastalarda hormonoterapiye başvuruluyor. Bazı hastaların takiplerinde bu tedaviye direnç gelişiyor ve devreye kemoterapi giriyor. En iyi tedavinin erken teşhisle mümkün olabileceği gerçeğinden yola çıkıldığında prostat kanseri tedavisi PSA taramasıyla başlıyor." dedi.

Oldukça kolay bir kan testiyle bu riskten kurtulmanın mümkün olabileceğini ifade eden Talas, erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi.
CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER