Oteller müzik birliklerine yıllık 6-7 milyon lira telif ödüyor

Oteller müzik birliklerine yıllık 6-7 milyon lira telif ödüyor

ANTALYA (CİHAN)- Türkiye'deki bin 675 lisanslı otel, dört müzik meslek birliğine yıllık 6-7 milyon lira telif ücreti ödüyor. Sanatçılar ise otellerin daha fazla yerli müzik çalmasını istiyor.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) arasında ilk olarak 2008 yılında imzalanan protokol yenilendi. Bugün itibariyle bin 500'ü aşkın otel, meslek birlikleriyle sözleşme imzaladı. Yeni protokolle birlikte TÜRFED üyesi otellere, telif ücretlerinde yüzde 80'e varan indirim imkanı sağlandı. Otellerin geriye dönük ödeme yapmasına gerek kalmadı. Protokolden, altı ay içinde meslek birliklerine ortak lisanslama başvurusu yapan TÜROFED üyesi oteller faydalanacak.

TÜROFED üyesi otellerin en uygun müzik lisansı şartlarından faydalanmasını sağlayan protokolle ilgili olarak Antalya'da bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya TÜROFED Başkanı Osman Ayık ve selefi Ahmet Barut'un yanısıra MESAM Başkanı Arif Sağ, MSG Başkanı Garo Mafyan, MÜYAP Başkanı Bülent Forta ve MÜYORBİR Başkanı Burhan Şeşen katıldı. Toplantıda Belkıs Akkale, Edip Akbayram, Ali Rıza Binboğa, Ali Kocatepe, Onur Akın, Kubat, Metin Özülkü gibi tanınmış sanatçılar da hazır bulundu. TÜROFED olarak müzik meslek birlikleriyle 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde ilk olarak 2008 yılında protokol imzaladıklarını belirten Ayık, aradan geçen yedi yılda önemli bir yere geldiklerini söyledi. TÜROFED'in 2 bin 200 üyesinden bin 800'ünün lisanslanmış tesis olduğuna dikkat çeken Ayık, üyelerinin yüzde 80'inin lisanslandığını kaydetti. TÜROFED'in her zaman sanatın ve sanatçının yanında yer aldığını söyleyen Ayık, "Telif haklarıyla ilgili ilk imza atan kurum olmanın gururunu yaşıyoruz." dedi. TÜROFED'in, 13 bölgeden otellerin biraraya gelerek oluşturduğu bir federasyon olduğunu anlatan Ayın, ilerleyen günlerde yapacakları bilinçlendirme ve yaygınlaştırma çalışmalarıyla üyelerin tamamının lisanslama yapacağına inandığını ifade etti.

Müzik birlikleri başkanları da TÜROFED üyelerine, telif haklarına gösterdikleri saygıdan ötürü yenilenen protokolle yüzde 80'e varan oranlarda indirim uygulandığını söyledi. Türkiye'de farklı yıldızlara sahip bin 675 lisanslı otel bulunduğuna değinen birlik temsilcileri, bu tesislerin yıllık 6-7 milyon lira telif ücreti ödediğini belirtti. MÜYAP Başkanı Forta ise müzik meslek birliklerinin farklı örgütlerle de anlaşmalar yaptığını ancak hiçbirinin TÜROFED üyelerine tanınan indirim hakkına sahip olamadığını ifade etti. 2008'de yapılan protokolü yenileyerek 6 ay sürecek yeni bir kampanya dönemine girdiklerini dile getiren Forta, "TÜROFED telif problemine böyle yaklaştığı sürece, uzlaşma kültürünü sürdürdüğü müddetçe TÜROFED üyesi oteller, diğer meslektaşlarından daha avantajlı olacak." diye konuştu.

SANATÇILAR YERLİ MÜZİK ÇALINMASINI İSTEDİ

Konuşmaların ardından söz alan sanatçılar, otellerin yerli müzik çalmamasını eleştirdi. Belkıs Akkale, bu konudaki hissiyatını ve talebini, "Benim kanayan yaramdır bu, yıllardır türkülere gönül vermiş bir sanatçı olarak. Türk Sanat ve Halk müziği, son dönemde dinlenme açısından en zayıf halkalar konumuna geldi. Devletin yanlış politikaları, bizim müziğimizi bu noktalara getirdi. Sizlerden ricam, biraz daha gayret ederek, ısrarla anlaşmalarda otellere bu nasıl telkin edilebilir, bunun daha fazla olmasını çok arzu ediyorum." sözleriyle dile getirdi.

TÜROFED Başkanı Ayık ise otellerin yerli müzik çalmaması eleştirisini şöyle cevapladı: "Türk müzik eserlerinin bir şekilde, bizim elimizdeki imkanlarla gelen yabancı misafirlere sunulması gerektiğinin bilincindeyiz. O konuda bir çalışma başlatalım diye konuştuk ama henüz fikir aşamasında. Önümüzdeki günlerde inşallah bir çalışma yaparız ve bu anlamda da bir katkımız olur diye düşünüyorum." CİHAN
<< Önceki Haber Oteller müzik birliklerine yıllık 6-7 milyon lira telif... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER