'O durumda Erdoğan siyaset defterini kapatır'

CHP’li Koç: “Bazı yerlerde merkez sağ veya AKP kökenli isimlere de davet götürülebilir."

'O durumda Erdoğan siyaset defterini kapatır'

  • 'AKP kökenli isimlere de davet götürülebilir.'
  • 'İstanbul alınırsa Erdoğan siyaset defterini kapatır.'
  • 'Başörtülü adaya kapımız açık.'

Yerel seçim için aday belirleme çalışmaları içindeki CHP’nin Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Vatan'a konuştu. İşte Koç'un röportajından dikkat çeken bazı bölümler...

- Büyükşehir adaylarını anketlerle mi belirleyeceksiniz?

MYK üyesi 5 kişilik bir komisyon bunun üzerinde çalışıyor. Nüfusu yüz bini geçen yerlerde adaylarımız öncelikle örgütün değerlendirmesine tabi tutulacak. Ama eğilimden en yüksek oyu alanın aday olacağı sonucu çıkmasın. Çünkü partili olmayan ve seçim bölgesinde oy kullanacak çok geniş bir halk kitlesi var. Adayların orada yaşayan seçmene sorulduğu, bağımsız araştırma kuruluşları tarafından birbirini çapraz kontrol eden kamuoyu değerlendirmeleri olacak. Eğer belediye CHP’deyse zaten performans değerlendirmesi yapılmıştır. Tüm bunlar değerlendirilerek her yer için bir tablo oluşturulacak ve içlerinden en yüksek oyu alabileceğimiz aday belirlenecek.

- CHP’nin başörtülü adayı olabilir mi?

Niye olmasın? Daha önce Nallıhan’da başörtülü bir hanım arkadaşımız çok ciddi oy aldı. CHP toplumun içinde bir parti. Herkesin inancına, yaşantısına saygılıyız.

- Kapınız açık yani...

Tabii ki açık.

- Kazanma şansı olan merkez sağ veya AKP kökenli adaylarla görüşecek misiniz?

Bazı yerlerde davet götürülebilir. Gayet açık. Dediğim gibi bu seçimlerin genel anlamı var. Yerel seçim de olsa temel ilkelerde ve AKP’nin Türkiye’yi getirdiği bugünkü noktaya karşı tepki ifade eden kişilerle birlikte hareket etmek en doğalıdır.

- İstanbul Büyükşehir belediyesi için sizin isminiz de öne çıkıyor. Aday mısınız?

Adaylık beklentim veya isteğim, buna göre programlamış olmam söz konusu değil. İstanbul seçimleri belirleyici olacak. CHP en makul, başarıyı olacak adayı bulup ortaya koyacak. O adayın arkasında hep beraber duracağız. Bireysel bir mantıkla yaklaşmıyorum. CHP adayının toplumun her kesiminden oy alabilecek biri olması gerekiyor. Benim adım, senin adın hiç önemli değil.

- Kemal Bey, ‘Adaysınız’ derse?

Siyasette iki üç ay sonra oluşabilecek senaryolar üzerine şimdiden bir tanımlama yapmak zor.

- İstanbul için Muharrem İnce, Gürsel Tekin gibi öne çıkan isimler de var. Bir yorumda ‘CHP’de aday enflasyonu’ denmiş...

Aday bulamadığımız zaman “CHP’nin adayı yok”, CHP’nin toplumda karşılığı olan insanları aday denilince de “Aday enflasyonu” oluyor. Yani mutlaka CHP’yi eleştirecek bir şey bulunur.

- Sarıgül ismi de ön planda...

İsimler üzerinden konuşmuyorum. Mustafa arkadaşımız, Gürsel Tekin ve Muharrem İnce çalışma arkadaşlarım... Adı geçen arkadaşların arasında hiçbir şekilde problem yok. Ben CHP’nin İstanbul seçimlerine asılması gerektiğini, İstanbul seçimlerinin Türkiye siyasetini belirleyecek sonuçlar vereceğini belirliyorum.

- Binali Yıldırım gibi güçlü bir isim konuşuluyor, Kadir Toptaş’ın anketlerde oy oranı yüksek... CHP adayının işi zor galiba?

O adayların arkasında son olaylarda orantısız şiddet kullanma emrini veren Başbakan’ın gölgesi var. Bizden sizden diye toplumu hala ayırmaktan geri durmayan bir Başbakan’ın gölgesi var.

- İstanbul’u kaybederseniz?

İstanbul alındığı an, Erdoğan siyaset defterini kapatır. 

- Mansur Yavaş’ın Ankara için çok ismi geçti. Böyle bir ihtimal var mı?

İsimler üzerinden konuşmuyorum.

- Olmaz da demiyorsunuz ama?

Olmazları sıralayarak olura gitmek doğru bir yöntem değil.

- Genelleştireyim o zaman, eski bir MHP adayına kapı açabilir misiniz?

CHP bir kitle partisi partisi. Toplumsal muhalefetin tüm renklerini içinde taşımak zorunda. Temel eksenini ve ilkelerini koruyarak tabii. AKP gibi baskı gücü olan büyük iktidar partisi karşısında ancak bu şekilde mücadele yapabilirsiniz. Bir kitle partisi olmak zorundasınız. ‘Ben bugünkü gidişattan memnun değilim, Türkiye’deki rant düzeninden memnun değilim’ diyen herkesle CHP’de birlikte siyaset yapmaktan mutluluk duyarız ve buna da açığız.

- AKP, ‘MHP’den kopan oy ancak bize gelir’ iddiasını dile getirdi. Bahçeli ise ittifaka kapıyı tamamen kapattı...

Buna bir yurttaş olarak yanıtım şu: Vatandaş Haluk Koç olarak AKP’nin geriletilmesi için en makul tercihi yaparım.
<< Önceki Haber 'O durumda Erdoğan siyaset defterini kapatır' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER