Putin'den bölgedeki ülke liderlerine Suriye telefonu


Geçtiğimiz günlerde ABD ile Suriye'de bir ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün bölgedeki bazı ülkelerin liderleri ile özellikle Suriye konusunu görüştü. Kremlin, Putin'in bugün Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suudi Arabistan Kralı Salman Abdülaziz El Suud ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile birer telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıkladı. Görüşmelerin hepsinin ortak noktası ise Suriye krizi ve varılan ateşkes anlaşmasının görüşülmesi oldu.

ESED, ATEŞKESİ UYGULAMAYA HAZIR OLDUĞUNU BİLDİRDİ

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Vladimir Putin ve Beşşar Esed görüşmesinde ABD ve Rusya arasında anlaşmaya varılan ateşkes etrafında Suriye krizi görüşüldü. Kremlin Basın Servisi'nden yapılan yazılı açıklamada "Görüşmede ateşkes konusundaki Rus-Amerikan anlaşmasının uygulanması bağlamında Suriye krizinin çeşitli yönleri ele alındı. Beşşar Esed, anlaşmayı Suriye'de siyasi bir çözüm yönünde atılmış bir önemli bir adım olarak değerlendirdiğini söyledi. Özellikle Esed, Suriye hükümetinin ateşkesin uygulanmasını teşvik etmeye hazır olduğunu teyit etti." denildi. Görüşmede Putin ve Esed'in, IŞİD ve El Nusra ve BM'nin terör örgütleri listesinde yer alan diğer terörist gruplar ile taviz verilmeden bir mücadelenin sürdürülmesini teyit ettikleri vurgulandı.

SUUD KRALI SURİYE KONUSUNDA RUSYA İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAYA HAZIR

Putin'in Suudi Arabistan Kralı ile yaptığı görüşmede ise ateşkes konusunda Kral Salman bin Abdülaziz'i bilgilendirdiği ve Suudi Kralı'nın da Putin'e ateşkes için Rusya ile birlikte çalışmaya hazır oldukları mesajı verdiği belirtildi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre iki lider arasındaki telefon görüşmesinde Putin, Suriye'de ateşkes konusunda Rusya-ABD ortak anlaşmasının önemini vurguladı. Kral Abdullah ise "ABD ile Rusya arasında varılan mutabakatı memnuniyetle karşıladığını ve ateşkesin uygulanması için Rusya ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu" belirtti.

Putin ve Suud Kralı, Suriye konusunda iletişimi sürdürme kararı aldı.

RUHANİ İLE ATEŞKES VE TERÖR GRUPLARI İLE KARARLI MÜCADELE GÖRÜŞÜLDÜ

Putin'in telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bir diğer isim ise İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani oldu. Putin ve Ruhani, Rus-ABD ateşkes anlaşmasında yer alan teklifleri ve maddeleri görüştü.

Kremlin, görüşmeye ilişkin "Odak noktası Suriye oldu, özellikle de Suriye'de düşmanlıkların sona erdirilmesi için Rusya ve ABD'nin ortak anlaşmasında yer alan teklifler ve girişimler görüşüldü." açıklamasını yaptı.

Açıklamada "(Putin ve Ruhani), Suriye'de çözüm konularında; IŞİD, El Nusra ve BM'nin terörist listesinde yer alan diğer gruplarla kararlı mücadelenin devamı konusu da dahil, İran ve Rusya'nın daha fazla ortak çalışma yapması gerektiğinin önemini not ettiler." ifadelerine yer verildi.

TELEFON AÇAN İSRAİL TARAFI OLDU, BÖLGESEL KONULAR ELE ALINDI

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, ayrıca İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve Ortadoğu'daki önemli konularla ikili ilişkileri ele aldı.

Kremlin, telefon görüşmesine ilişkin "Rusya ve İsrail arasındaki işbirliği ortaklığının sürdürülmesi ve Ortadoğu'daki önemli konular ile karşılıklı gündem maddeleri görüşüldü" açıklamasını yaptı. Putin ve Netanyahu, bu yıl kutlanacak olan iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 25. yılına ilişkin üst düzey görüşmelerin düzenlenmesi konusunda anlaştı.

Kremlin, bu görüşmenin ise İsrail tarafının aramasıyla gerçekleştiğini duyurdu.

CİHAN
<< Önceki Haber Putin'den bölgedeki ülke liderlerine Suriye telefonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER