Putin'den yeni Türkiye açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu yılki basın toplantısına gazetecilerden rekor ilgi gördü. Yaklaşık 1400 gazeteci, toplantı için akreditasyon yaptırdı. Ancak hepsinin Putin’e soru yöneltme şansı çok az. Bu nedenle bazı gazeteciler, Putin’in dikkatini çekebilmek adına üzerinde Rusya’da popüler olan siyasi içerikli sloganlar yazılı özel pankartlar hazırladı.

Putin'den yeni Türkiye açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Bir problemle karşılaşıldığında insanlar normalde birbiriyle iletişim kurup açıklama yaparlar. Ancak uçağımızı düşürdükten sonra Türkiye, bunun yerine NATO'nun arkasına saklandı" dedi. "Şu anda bize mevcut durum gösteriyor ki anlayış sağlamak Türk hükümetiyle biraz zor. Onlar bizi arkamızdan vurdular bu durumla" diyen Putin, "Bu yüzden de hükümetler arasında şunu görüyorum ki, gelecek görmüyorum" ifadesini kullandı. Putin, "Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür" diye konuştu.

Putin, geleneksel yılsonu basın toplantısında Türkiye-Rusya krizine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Putin'in açıklamalarından satır başları şöyle:

Türkiye yönetiminin uçağımızı düşürmesini, dostça bir adım olarak değil düşmanca bir adım olarak değerlendiriyoruz.

TÜRKİYE NATO'NUN ARKASINA SAKLANDI 

"Türkiye bizimle iletişim kurmak yerine yerine NATO'nun arkasına saklandı"

Bir problemle karşılaşıldığında insanlar normalde birbiriyle iletişim kurup açıklama yaparlar. Ancak uçağımızı düşürdükten sonra Türkiye, bunun yerine NATO'nun arkasına saklandı.

 BİRÇOK TÜRK YÖNETİCİYLE GÖRÜŞTÜM

Biz Türkiye ile işbirliğini reddetmedik. Antalya’ya G20 zirvesine gittim ve orada birçok Türk yöneticiyle görüştüm. Bizim önümüze uluslararası hukuka uymayan Türkiye hakkında çok hassas konular koydular. Türkmenler hakkında ise hiçbir şey duymadım. Türkmenlere saldırılarla ilgili soru sorabilirlerdi. Biz de “Tamam anlıyoruz. Size yardım etmeye hazırız” diyebilirdik.

Türk hükümetinin yaptıkları durumu zorlaştırdı. Terör örgütü IŞİD ikinci bir sorun. Öncelikli sorun, 10 yıl 12 yıl önceye baktığımızda Irak'taki savaşta her şey tahrip edildi. Daha sonra petrol endüstrisi, petrol ihracatı gelişti. Bütün bu petrol kaçakçılığını önlemek için bir çeşit altyapı oluşturmak elbette önemli ki IŞİD'e karşı. Ancak terör örgütü IŞİD'in bu şekilde, bu yakıt sektörüyle, potansiyeliyle daha da kendini büyütmesi buna neden oldu. Buradaki kaçakçılıktan bahsedersek, bu konvoyları bombalarken amacımız buydu. Onların stratejilerini ve hareketlerini değiştirmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Şimdi değiştirmeleri gerektiğini anladılar, sadece geceleri taşıyorlar.

 İLİŞKİLERDE BİR GELECEK GÖRMÜYORUM

Türkiye-Suriye sınırı yakınlarında 11 bin yakıt tankeri gördük. Bütün bunlar yasal olmayan gelirler. Türk hükümeti radikalize etmeye çalışıyor. Bu radikal İslam değil ancak ılımlı İslam. Belki bu açıdan bakıldığında Türk hükümeti ılımlı İslam getirmeye çalışıyor ülkenin geleceğine. Baktığımızda durum daha da kötüleşti. 

"Türk hükümetiyle ilişkilerde bir gelecek görmüyorum, bizi arkamızdan vurdular!"

Rusya'daki, Tataristan'daki Türkler, Türk dili elbette bu ilişkilerin kopmasını istemiyoruz, hazır değiliz. Şu anda bize mevcut durum gösteriyor ki anlayış sağlamak Türk hükümetiyle biraz zor. Onlar bizi arkamızdan vurdular bu durumla. Bu yüzden de hükümetler arasında şunu görüyorum ki, gelecek görmüyorum Türkiye - Rusya ilişkilerinin geliştirilmesi. İnsanlık anlamında, halklar  açısından bakıldığında elbette insanlar iyi ilişkilerini devam ettirmeli. Turistler sorun yaşamamalı.

Bence, IŞİD ikinci planda olan bir konu. Zamanında Irak’a girdiler, ülkeyi mahvettiler. Sonra petrol ticaretiyle bağlantılı unsurlar ortaya çıktı. Endüstriyel düzeyde petrol kaçakçılığı sistemi Irak’ta kuruldu. Bu kaçakçılık sistemini ve yasadışı ticareti korumak için askeri güce ihtiyaç duydular. İslamcılık faktörünü kullanıp,  İslami sloganlarla ‘ölmeye hazır kişileri’ bölgeye çekmek çok iyi bir yöntem. Oysa bu kişiler aslında, ekonomik çıkarlarla bağlantılı bir oyunda oyunculuk yapıyor. Bu kişileri Irak’a çağırdılar ve son aşamada IŞİD ortaya çıktı.

Biz Suriye'de savaş başlatmadık. Bu ülkede sadece bazı operasyonlar düzenliyoruz. Bu operasyonlar da bütçemize önemli bir yük getirmiyor. Eğitim ve tatbikatlara ayırdığımız kaynakların bir bölümünü Suriye'deki operasyonlarımıza aktardık.

Suriye'deki hava operasyonlarımızı Suriye ordusunun kara harekatları devam ettiği sürece sürdüreceğiz. Harekatlar bitince Suriye'deki güçlerimizi 2 gün içinde geri çekebiliriz.


<< Önceki Haber Putin'den yeni Türkiye açıklaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER