Rodoplar'da tütüncülüğe alternatif: Safran


Bulgaristan'ın Kırcali şehrinde safran konferansı düzenlendi. İran, Hollanda ve Bulgaristan'dan konuşmacıların yer aldığı konferansta safran yetiştiriciliği, özellikle Rodoplar'da tütün üretimine alternatif olabileceği aktarıldı. Safranı Kırcali'ye getiren ve Safran Üreticileri Derneği Başkanı Hasan Tahirov, 5 yıl içinde Bulgaristan'ın safran üretiminde liderlerin arasına girebileceğini söyledi.

Safranın, bölge halkını tütün üretimine bağımlılıktan da kurtaracağını savunan Tahirov, Balkanlar'da safran üretimi için en uygun koşulların mevcut olduğunu belirtti. Tahirov, "Bu yıl 2 bin 500 dekar arazi safran dikilirse, 5 yıl sonra Bulgaristan 100 ton kurutulmuş safrana sahip olacak." dedi.

???? Holland B.V. şirketinden Marko Minnes, beraber çalışmaları durumunda Bulgaristan'ın önümüzdeki yıllarda büyük bir şans yakalayabileceğini söyledi. Ülkede safran kalitesinin çok yüksek olduğunu belirten Minnes, üretimin mekanize edilme imkanı olduğunu belirtti. Minnes, üreticilerin gruplar halinde birleşip makine alması gerektiğine de vurgu yaptı.

Safran soğanı ihracatı yapan Hollandalı şirket, aynı zamanda dünya çapından safran alımını da gerçekleştiriyor. Minnes'e göre tüm şartlar yerine getirildiğinde dekar başına 1,5 kilogram safran elde edilebilecek.

Hasan Tahirov, sertifikalı soğanlar alındığında ve bakımın şartlara göre yapıldığında safranın dekar başına 10-15 bin leva gelir sağlayabileceğini dile getirdi. Şu anda Bulgaristan'da 800 dekar ekili safran bulunuyor. Hasan Tahirov, şu anda da ülkenin her tarafına soğan yolluyor ve şartların her yerde olumlu olduğunu dile getiriyor. Dobruca'da sadece bir kişinin 100 dekar safran ektiğini belirten Tahirov, Kırcali'de de az da olsa denemelerin olduğunu söylüyor.

Yaklaşık olarak 150 çiçekten 1 gram kuru safran lifi elde ediliyor. Dünyadın en pahalı baharatı olan safranın gramı piyasada 5-6 Euro'ya satılıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Rodoplar'da tütüncülüğe alternatif: Safran Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER