Rus siyasetçiye göre Alparslan Çelik Türkiye'den talep edilmeyecek


Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen Rus uçağından paraşütle atlayan pilotu öldürdüğü iddia edilen şahsın İzmir'de gözaltına alınması Rusya'da da yakından takip ediliyor.

Rusya Parlamentosu Üst Kanadı Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Birinci Yardımcısı Frants Klintseviç, gözaltına alınan Alparslan Çelik'in Rusya'ya iade edilmesi gerektiğini öne sürdü. Klintseviç, söz konusu şahsın kendilerine teslim edilmesi için Türkiye'den bir talepte bulunulmayacak.

Türkiye hava sahasının ihlal ettiği gerekçesiyle Türk jetleri tarafından Suriye'de düşürülen Rus Su-24 uçağının pilotu Oleg Peşkov'u öldürdüğünü iddia eden Alparslan Çelik, 30 Mart tarihinde İzmir'de gözaltına alınmıştı. Çelik'in gözaltına alınması Rusya'da gündem olurken çeşitli yorumlar gelmeye devam ediyor. Konuyla ilgili konuşan Klintseviç, "Eğer Erdoğan gerçekten Türkiye-Rusya krizinin çözülmesinden yana ise o zaman kendisine bir şans doğdu. Erdoğan, hukuki işlemlerden sonra Rus pilotu öldürdüğünü itiraf eden Alparslan Çelik'in Rusya'ya teslim edilmesinde sorumluluk göstermeli." diye konuştu.

Çelik'in Rusya'ya teslim edilmesinin ilk adım olacağını ifade eden Klintseviç, sırasıyla diğer adımların da atılması gerektiğini öne sürdü. Rusya'nın bir talepte bulunmayacağını ancak Türkiye'nin kendisinin böyle bir adım atması gerektiğini dile getiren Klintseviç, "Tabi ki, Çelik'in teslim edilmesi için Rusya, Türkiye'ye hiçbir talepte bulunmayacak." şeklinde konuştu.

KREMLİN: ÖZÜR KONUSUNDA EN KÜÇÜK BİR İMA OLMADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov da Rus pilotun öldürülmesini üstlenen Alparslan Çelik'in gözaltına alınmasını yorumladı.

Peskov'a Çelik'in gözaltına alınması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın ABD'de Rusya ile ilişkilere dair yaptığı açıklama hatırlatılarak "Türkiye, ilişkileri düzeltmek için adım mı atıyor?" sorusu yönetildi. Peskov, "Türkiye'ye tarafından böyle bir girişim olup olmadığıyla ilgili tahmin yürütemem. Ancak olanlardan sonra Rusya'nın Ankara'dan ne beklediği çok açıktı. Henüz bir şey yapılmış değil. Özür konusunda küçük lsa bile bir ima olmadı." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Rus siyasetçiye göre Alparslan Çelik Türkiye'den talep... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER