Sağlıklı beslenme ve düzenli uyku metabolizmayı hızlandırıyor


Metabolizmanın hızlanması için tek başına egzersizin yeterli olmadığına dikkat çeken uzmanlar, sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve günde 2 litre su içmenin metabolizmayı hızlandırıcı etkilerinin olduğunu ifade ediyor.

Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Memorial Wellness Sağlıklı Yaşam Danışmanı Doç. Dr. Gökhan Özışık, metabolizmanın hızlandırılması için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Yaş ilerledikçe metabolizmanın yavaşlamasının kaçınılmaz hale geldiğini belirten Özışık, doğru bir egzersiz programı, sağlıklı beslenme ve düzenli uyku ile metabolizmanın hızını artırabileceğini söyledi.

'Kaslarda yanma hissetmek doğru yolda olduğunuzu gösterir' diyen Özışık, "Yapılan egzersiz kan dolaşımının kaslara getirdiğinden daha fazla oksijen gerektiriyorsa yani kaslar daha az oksijenle yetinmek zorunda kalıyorsa, kaslarda bir yanma ve acı hissediliyorsa bu anaerobik yani oksijensiz egzersizdir. Ağırlık kaldırmak, kürek çekmek, hızlı pedal çevirmek, kayak yapmak, barfiks, mekik ve şınav çekmek bu tür egzersizlerdendir." şeklinde konuştu.

Metabolizmayı hızlandırmak için sağlıklı beslenme ve düzenli uykunun çok önemli olduğunu vurgulayan Gökhan Özışık, "Sadece egzersiz yapmak metabolizmayı hızlandırmak ve kilo vermek için yeterli değildir. Egzersiz öncesi ve sonrası sağlıklı beslenmek ve düzenli uyumak da metabolizmayı harekete geçirir. Egzersiz öncesi fazla ağır gıdalar tüketmemek ve sonrası karbonhidrat ile protein dengeli beslenmek, yıpranan kasları onarıp, harcanan enerjiyi yerine koymaktadır. Düzenli uyku da kasları yeniden yapılandıran ve bir sonraki egzersiz için direncini artıran önemli bir etkendir." ifadelerini kullandı.

Beslenirken her besin grubuna yer verilmesi gerektiğini belirten Özışık, "Taze kış sebze ve meyveleri, tam tahıllar, kurubaklagiller, posası yüksek olan glisemik indeksi düşük gıdalar, proteini yüksek, yağ oranı düşük ve kalsiyumdan zengin besinler tüketmek metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Yeterli ve düzenli su tüketiminin yanında ara öğünlü beslenme planına da sadık kalınarak metabolizma hızlandırılabilir. Tüm bunların yanında enerjiyi de yeterli tüketmek alınacak verimi artıracaktır." diye konuştu.

'Kışın su içmek için susamayı beklemeyin' diyen Özışık, şu ifadeleri kullandı: "Soğuk havalarda su ihtiyacı çok hissedilmediği için kış aylarında su içme oranı düşmektedir. Ancak yeterli ve düzenli su tüketimi metabolizmanızı hızlandırır, temizler, düzenler ve korur. Bu nedenle günde 2 litre su içmeye özen gösterilmelidir."
CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER