Sayıştay raporu: İstanbul Akvaryum Kompleksi kaçak


Sayıştay 2014 Denetim Raporu'nda Florya Akvaryum Kompleksi hakkında önemli tespitlere yer verildi. Raporda, "Gerek imar planı değişikliği gerekse ruhsat tadilatı ile alakalı prosedür ve işlemlerin tekamül ettirilmemesi nedenleriyle Florya Akvaryum Kompleksi inşaatının yasal zeminden yoksun olduğu görülmektedir" deniliyor.

Florya Atatürk Köşkü'ne komşu sahildeki parsellere ait İBB'nin imar değişikliği Sayıştay raporuna da girdi. Radikal'den Ömer Erbil'in haberine göre, geçtiğimiz Ekim ayında hazırlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2014 yılı Sayıştay Denetim Raporu'nda Florya sahildeki imar değişikliği ve İstanbul Akvaryum'la ilgili ilginç tespitler bulunuyor. Rapora göre İstanbul Akvaryum Kompleksi kaçak durumda. Ayrıca arsanın da İBB tarafından 2886 sayılı ihale kanununa aykırı biçimde verildiği tespiti yapılıyor.

Akvaryum, otel, AVM kaçak

Haberde, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun da değişikliğin yapıldığı parseldeki İstanbul Akvaryum, AVM ve Florya Crowne Plaza otelin kaçak olduğunu ve değişikliğin bu binaları yasallaştırmak amacıyla yapıldığını, sahildeki diğer parsellerin de tıpkı Ataköy'deki gibi betonlaşacağını belirttiği hatırlatılıyor.

Sayıştay Raporu'nun 8. Maddesinde, Belediye Meclisi'nin 12.04.2013 tarihli kararı ile söz konusu alan üzerindeki imar planı tadilatı teklifinin kabul edildiği, değişikliğin yapılmasını müteakip imar planı ve yapı ruhsatı eksikliklerinin tamamlanması gerektiği ifade ediliyor. Bu durumun düzeltilmesi gerektiği belirtilerek, "Gerek imar planı değişikliği gerekse ruhsat tadilatı işlemleri ile alakalı prosedür ve işlemlerin tekamül ettirilmemesi nedenleriyle Florya Akvaryum Kompleksi inşaatının yasal zeminden yoksun olduğu görülmektedir." deniliyor.

İhale de yasal değil

Sayıştay Rapor'unda Florya Akvaryum ile ilgili ihale sürecine dair tespitler de yapılıyor. Akvaryum Kompleksi'nin pazarlık ihalesi neticesinde 80 milyon yatırım tutarı ile birlikte yıllık 4 milyon 510 bin lira işletme bedeli ile İstanbul Akvaryum Tic. Ltd. şirketine ihale edildiği belirtilerek 2886 sayılı Devlet İhale Yasasının 51/g maddesine istinaden ihalenin pazarlıkla yapılmasının mümkün olamayacağı ifade ediliyor. Danıştay içtihat kararları ile açıklanan bu durumla ilgili olarak şöyle deniliyor: "Belediyelerin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazların 'Devletin özel mülkiyetindeki taşınır taşınmaz malları' ile 'Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler' kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. İhalenin 2886 sayılı kanun hükümlerine aykırı hareket edilmek suretiyle tekemmül ettirildiği kanaatine varılmıştır." CİHAN
<< Önceki Haber Sayıştay raporu: İstanbul Akvaryum Kompleksi kaçak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER