Sınırların korunmasından yeni, profesyonel 'sınır kolluğu teşkilatı' kurulacak


Başbakan Ahmet Davutoğlu TBMM Genel Kurulu'nda 64. Hükümetin programını açıklıyor. 160 sayfalık programda yeni anayasadan, ekonomiye, bilim teknolojiden, yaşanabilir şehirlere kadar birçok bölüm bulunuyor. Programın Demokratikleşme ve Yeni Anayasa bölümünde güvenlik alanında yapılacak çalışmalar sıralandı. Programa göre, sınırların korunmasından sorumlu olacak yeni, profesyonel bir sınır kolluğu teşkilatının kurulması sağlanacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı. Kahraman, 64. Hükümet Programını okumak üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu kürsüye davet etti.
Davutoğlu, 160 sayfalık hükümet programını okudu.

Hükümet programı Sunuş, Demokratikleşme ve Yeni Anayasa, İnsani Kalkınma ve Nitelikli Toplum, İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi, Bilim, Teknoloji ve Yenilikçi Üretim, Yaşanabilir Şehirler ve Sürdürülebilir Çevre, Vizyoner ve Öncü Ülke, Sonuç olmak üzere 8 bölümden oluşuyor. Programın Demokratikleşme ve Yeni Anayasa bölümünde Temel Hak ve Hürriyetler, Yeni Anayasa, Yönetim Modeli ve Başkanlık Sistemi, Adalet Sisteminde Dönüşüm, Güvenlik, Yönetişim, Şeffaflık başlıkları altında yapılacak çalışmalar sıralandı.

GELENEKSEL İRFAN MERKEZLERİ VE CEMEVLERİNE HUKUKİ STATÜ TANINACAK

Geleneksel irfan merkezleri ve Alevi vatandaşların inanç ve kültür temelli talepleri karşılanacak. Cemevleri, eğitim sisteminde bilgilendirme, üniversitelerde araştırma ve uygulama merkezleri oluşturma gibi çeşitli konularda Alevi kanaat önderleri ile diyalog içinde demokratik uzlaşı temelinde gerekli adımlar atılacak. Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanınacak. Başta eğitim, istihdam ve iskân sorunları olmak üzere Roman vatandaşların sorunlarının çözümüne hız verilerek, her türlü ayrımcılık zeminini ortadan kaldırılacak. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan gayrimüslim azınlıkları herhangi bir ayrımcılığa maruz bırakmayacak şekilde bütün hukuki ve fiili tedbirleri almaya devam edilecek. Hükûmet, bir yandan terörle kararlı bir şekilde mücadele edecek, diğer yandan demokratikleşmeyi ve çözüm iradesini sürdürecek. Demokratikleşme ile eş zamanlı olarak yatırım, üretim ve istihdam imkânlarının geliştirilmesi başta olmak üzere, terörden etkilenen yörelerin ekonomik ve sosyal rehabilitasyonuna dönük çalışmaları hızlandırarak devam ettirilecek. Önümüzdeki dönemde sivil, katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü bir demokratik ve sivil anayasanın yapımına öncülük edilecek. Yeni anayasada, siyasi partilerin çalışmalarını etkin olarak koruyacak ve parti kapatmalarını uluslararası standartlarda düzenlenecek. 64. Hükûmet döneminde doğrudan anayasal sistemle bağlantılı seçim kanunları, siyasi partiler kanunu ve sair temel kanunlar, yeni anayasa metniyle birlikte bir bütün olarak yenilenecek. Yeni Türkiye vizyonunun ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim dolayısıyla, başkanlık sisteminin daha uygun bir yönetim modeli olduğuna belirtildi. Milletin teveccühüyle hazırlanılacak özgürlükçü ve insan odaklı yeni Anayasa ile seçimlerin istikrar üretebildiği, yasama ve yürütmenin müstakil olarak etkin olduğu, güçler ayrılığının tahkim edildiği, demokratik denge ve kontrol mekanizmalarının öngörüldüğü, toplumsal farklılıkların siyasal temsilinin sağlandığı, ademi merkeziyetçi bir idare sisteminin güçlendirildiği, karar alma süreçlerinin hızlandığı yeni bir siyasal sisteme geçilebilecek.

HÂKİMLER YÜKSEK KURULU VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU KURULACAK

Yargı sistemi, başta Avrupa Birliği olmak üzere, uluslararası norm ve standartları esas alarak hazırlanıp, daha önce ilan edilen yargı reform stratejisi çerçevesinde yeniden yapılandırılacak. İkincil düzenlemelerle oluşturulabilecek detaylar yasalardan ayıklanacak ve mevzuat enflasyonuna son verilecek. Yeni Yargı Reform Stratejisi Belgesi etkin bir biçimde uygulanarak hayata geçirilecek. 64. Hükûmet olarak yargıda etkinlik, hızlılık, hesap verebilirlik, ekonomiklik ve şeffaflığı sağlanacak. Temyiz mahkemelerinin, alt derece mahkemeleri üzerindeki hukukilik denetiminin ötesine taşan etkilerini azaltılacak ve temyizi, hukuki denetim ile sınırlandırılacak. Yargı üst yönetimi ile temyiz mahkemelerinin oluşumunda TBMM'nin rolünü güçlendirilecek. İhtisas mahkemelerinin sayısını arttırılacak. Ticaret ve iş mahkemesi gibi bazı ihtisas mahkemelerinde meslekten olmayan hâkimlerin de yer alması sağlanacak. HSYK yeniden yapılandırarak Hâkimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulunu kurulacak. Bilirkişilik müessesesi yeniden yapılandırılacak. Vatandaşların daha kolay adalet hizmeti alabilmesi için birçok gelişmiş ülkede uygulanan Hukuki Yardım (Himaye) Sigortası Sistemi geliştirilecek.

Sınırların korunmasından sorumlu olacak yeni, profesyonel bir sınır kolluğu teşkilatının kurulması sağlanacak. Güvenlik hizmetleri alanındaki personelin nitelik ve nicelik bakımından geliştirilmesi ve profesyonelleşmesini sağlayacak her türlü tedbiri alınacak. Kayıp çocuk bulma konusundaki Kayıp Alarmı, Uluslararası Polis Eğitim Merkezi (UPEM), Türkiye'nin Doğu Sınırlarında Mayın Temizlenmesi Projesi ve Geri Gönderme Merkezleri Yapımı Projelerini gerçekleştirilecek. Ayrıca, Acil Çağrı Merkezlerini ülke geneline yaygınlaştırılacak. AB müktesebatı ve uluslararası normlar esas alınmak suretiyle Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Sistemi gözden geçirilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarından izin alma, görüş sorma gibi süreçleri kısaltacak ve kendi aralarındaki iş ve işlemlerini daha etkin ve hızlı sonuçlandırmalarını sağlayacak mekanizmalar oluşturulacak. Devlet personel rejimi etkinleştirilecek, kamuda insan gücü planlaması yapılacak. Dijital Türkiye Projesi'ni hayata geçirilecek, vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarına gitmeden tüm iş ve işlemlerini internet ortamında sonuçlandırması sağlanacak. Geçtiğimiz dönemde kamuoyuyla paylaşılan Şeffaflık Paketi süratle hayata geçirilecek. CİHAN
<< Önceki Haber Sınırların korunmasından yeni, profesyonel 'sınır... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER