Sır gibi saklanan plan ÇED toplantısında ortaya çıktı

Yargı kararına rağmen torba kanunla Albayrak'a satılan Cumhuriyet döneminin ilk sanayi şirketi SEKA'da termik santral kuruluyor iddiası...

Sır gibi saklanan plan ÇED toplantısında ortaya çıktı

Zaman'dan Melih Gasgar'ın haberine göre, SEKA'nın bulunduğu Paşaköy Mahallesi sakinleri de fabrika kurulacağı söylenen alana termik santral yapılacağını yeni öğrendi. Günde 500 ton kömür kullanılacak santralin tarım ovası olan bölge için cinayet olacağı belirtiliyor.

2003 yılında özelleştirme kapsamında kapatılan ve ardından 1,1 milyon dolara Yeni Şafak gazetesinin sahibi Albayrak ailesine satılan Balıkesir SEKA Fabrikası tekrar üretime başlıyor. 12 yıl boyunca tek bir çivi dahi çakılmayan fabrikanın tekrar faaliyete geçmesi için inşaat çalışmaları sürerken Balıkesirliler termik santral şoku yaşadı. SEKA'nın bulunduğu Paşaköy Mahallesi sakinleri, şimdiye kadar sır gibi saklanan ve fabrikanın içine yapılması planlanan termik santral projesini ÇED tanıtım toplantısında öğrendi. Muhtar Mustafa İkiz, “Bize bugüne kadar hep fabrika kurulacağı söylendi. Termik santral kurulacağını, ÇED bilgilendirme toplantısında öğrendik. Santralde günde 500 ton kömür kullanılacağını öğrendik. Bu cinayettir.” dedi. “Burası şehrin en verimli tarımsal ovası. Çevrede 10 tane köy var. Bu 10 köyün nüfusu 10 bin. Albayrak, burasını devletten aldı. Kâğıt üreteceklerini söylediler, şimdi peşine bir de santral eklendi. Biz kesinlikle santral yapılmasını istemiyoruz. İçme suyu havzalarımızın kirlenmesini istemiyoruz. Yetkililerimiz bir an önce gereğini yapsın.” diye konuşan Muhtar İkiz, Albayrak'ın, termik santrali daha önce Bursa'nın Kemalpaşa ilçesine yapmayı planladığını, izin çıkmayınca Balıkesir'e taşıdığını anlattı.

Özellikle SEKA'nın kurulu bulunduğu Paşaköy Mahallesi sakinleri, ciddi anlamda rahatsız durumda. Nitekim Balıkesir'e sadece 12 kilometre uzaklıkta bulunan kâğıt fabrikası, şehrin en büyük içme suyu havzası olan İkizcetepeler Barajı havzasına 4 kilometre, Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne ise sadece 700 metre uzaklıkta bulunuyor. 285 milyon dolara kurulan Cumhuriyet döneminin ilk sanayi şirketi SEKA, yargı kararına rağmen torba kanunla Albayrak'a satılmıştı. Piyasa değeri 51 milyon dolar olan tesise termik santral kurulumu için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yapılan başvurunun evraklarının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderildiği öğrenildi.

Şehrin kalbine santral yapılmak isteniyor

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesir eski SEKA fabrika alanında yapılacağı iddia edilen enerji santraline tepki gösterdi. Merkez Paşaköy Mahallesi'nin Balıkesir'in tam kalbinde, zengin tarım topraklarının yer aldığı bir yerleşim alanı olduğunu belirten Akın, “SEKA fabrika alanı ise ‘kentin kalbi' diye nitelendirdiğimiz konumda bulunmaktadır. Fabrika alanının hemen yakınında bir üniversite ve bir de hastane yer almaktadır. Fabrika alanı kent merkezine oldukça yakın bir alanda konumlanmıştır. Tüm bunlar bahse konu santralin yapılmaması için önemli gerekçeler olarak önümüzde durmaktadır.” dedi. Konu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na yöneltilen iki ayrı yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşındı.

ALBAYRAK GRUBU SEKA'YI İADE ETMİYOR

Piyasa değeri 51 milyon dolar iken 1,1 milyon dolara ‘hibe gibi' bir fiyata Yeni Şafak Gazetesi'nin sahibi Albayrak kardeşlere satılan fabrikanın devlete iadesi gerekiyor. 1,8 milyon metrekarelik araziye sahip fabrikanın sadece hurdalarının fiyatı 15 milyon dolar olarak hesaplanıyor. SEKA Balıkesir özelleştirme kararı Mayıs 2003'te kesinleşti. Haziran 2003'te imzalanan sözleşmeyle Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Tic. AŞ'ye değerinin 46'da 1'ine verildi. Mahkeme Temmuz 2003'te yürütmeyi durdurdu. Özelleştirme İdaresi, yasayı çiğneyerek yürütmeyi durdurma kararını uygulamadı. Özelleştirme İdaresi'nin, mahkemenin kararına karşı Bursa Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptığı itiraz Eylül 2003'te reddedildi ancak karar yine uygulanmadı. Bursa 2. İdare Mahkemesi, özelleştirmeyi Ocak 2004'te bu kez esastan iptal etti. İptal kararını Danıştay'da yürütmeyi durdurma istemiyle temyiz ettiler. Danıştay 13. Dairesi, Mayıs 2004'te yürütmeyi durdurma istemlerini reddetti. Karar yine uygulanmadı. Yürütmeyi durdurma isteminin reddine ilişkin karara karşı yasalar, böyle bir başvuru hakkı vermemiş olmasına karşın ‘karar düzeltme' istediler, bu istemleri de Şubat 2005'te reddedildi. Kararı yine uygulamadılar. Danıştay 13. Dairesi bu kez Haziran 2005'te temyiz istemlerini esastan inceleyerek reddetti. Bu ret kararını da uygulamadılar. Danıştay'ın, özelleştirmeyi iptal eden yerel mahkeme kararını onayıp kesinleştirmesi üzerine Danıştay kararına karşı da karar düzeltme istediler. Bu da Mart 2006'da reddedildi. Yargı kararını yine uygulamadılar.

ZAMAN
<< Önceki Haber Sır gibi saklanan plan ÇED toplantısında ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER