Ortalığı ayağa kaldıran
şike iddiaları sonrası
futbolun yeni
sezon öncesi için düştüğü belirsizlik, yetkilileri harekete geçirdi.
Gençlik ve Spor Bakanı
Suat Kılıç'ın önceki gün kulüp temsilcileriyle yaptığı toplantının detayları belli olmaya başladı.
Zirvede futbol için ortaya atılan ‘mutluluk formülünün' temeli, Futbol Disiplin
Talimatı değişikliğine dayanıyor.
Futbol Federasyonu'nun, kulüplerden gelen talep doğrultusunda Disiplin Talimatı'nı değiştirmesi halinde bu sezon sonunda hiçbir
takım küme düşmeyecek, şike soruşturmasında adı geçen
takımlara sadece eksi puan cezası verilebilecek.
Şike ve
teşvik olayına adı karışan kulüp yöneticilerine ömür boyu hak mahrumiyeti cezası verilmesi de tüm kulüplerce benimsenmiş durumda. Mevcut Futbol Federasyonu Disiplin Talimatı'nın 58. maddesine göre şike yapan, şikeye teşebbüs eden ve
teşvik primi veren tüm takımların bir alt lige düşmesi gerekirken, gündeme gelen talimat değişikliği ile bu cezalar önemli ölçüde ortadan kalkacak.
‘TEŞEBBÜSE' DÜŞME YOK
Hazırlanacak yeni talimata göre sadece şike yapan takımlar bir alt lige düşürülecek, şikeye teşebbüs eden ve de teşvik primi veren takımlar ise eksi puan cezasına çarptırılacak.
Bu kapsamda şike iddiasına adı karışan takımlar, “şikeye teşebbüs” suçlaması ile yargılanacak ve bu paralelde her bir takıma eksi puan cezaları verilecek.
Hazırlanacak olan talimatta şikeye teşebbüs eden takıma her bir maç için eksi 3 puan cezası öngörüleceği vurgulandı. Herhangi bir takım eğer 4 kez şikeye teşebbüs ettiyse, bu doğrultuda bir sonraki sezona eksi 12 puan cezası ile başlayacak.
Şikeye teşebbüs eden ya da teşvik primi veren kulüp yöneticileri yeni
yasada ömür boyu hak mahrumiyeti cezasına çarptırılacak.
Yıldırım Demirören ve
Sadri Şener'in öncülük ettiği bu talimat değişikliğine
Anadolu kulüplerinin de sıcak baktığı ifade edildi.
ŞİDDET YASASI DA DEĞİŞECEK
Kulüp başkanlarının ‘6222 sayılı şiddet yasası değişmelidir' şeklindeki görüşünün ardından Disiplin Talimatı'nda olduğu gibi yasada da değişikliğe gidilmesi bekleniyor.
Ancak TBMM'de grubu bulunan partilerin bu değişiklik için
destek vermesi gerekiyor.
Önceki gün kulüp başkanları ve Gençlik ve Spor Bakanı
Suat Kılıç'ın katılımıyla gerçekleşen zirve toplantısında “6222 sayılı şiddet yasası da değişmelidir. 5 ile 12 yıl arasındaki
hapis cezaları çok ağır” şeklinde oluşan görüş için de harekete geçildi.
Bakanı Kılıç'ın, “Bu yasanın hazırlanması ve yürürlüğe girmesi aşamasında TBMM'de grubu bulunan partiler büyük destek verdi. Değiştirilmesi için de aynı desteğin alınması gerekir” şeklinde görüş bildirdiği öğrenildi.
Bu doğrultuda 6222 sayılı şiddet yasası değişikliği için de kollar sıvanacak.
Yasanın kapsamında bulunan “şike maddesi” yürürlükten kalkacak. Şike yapan ya da şikeye teşebbüs eden ve de teşvik primi veren kişiler bu maddeden yargılanamayacak.
Ancak başta
Aziz Yıldırım olmak üzere kamuoyunun yakından tanıdığı bazı isimlerin “çıkar amaçlı çete kurmak” iddiası ile de suçlandıkları hatırlatıldı.
MEVCUT TALİMAT
MADDE 58 – MÜSABAKA SONUCUNU ETKİLEME
(1) Müsabakanın sonucunu hukuka veya
spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik pirimi verilmesi de bu kapsamdadır.
(2) Bu hükmü ihlal eden kişiler, bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezasıyla; kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır.
İhlalin ağırlığına göre küme düşürme cezasına ek olarak puan indirme cezası da verilebilir.
(3) İhlalde sorumluluğu bulunan kişi veya kulüplere ayrıca
para cezası verilir.
(4) Anılan yasağın
hakemler tarafından ihlali halinde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.
TALİMAT ŞÖYLE DEĞİŞECEK
MADDE 58- MÜSABAKA SONUCUNU ETKİLEME VE DE ETKİLEMEYE ÇALIŞMAK
1- Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek yasaktır. Bu hükmü ihlal eden kişiler ömür boyu hak mahrumiyeti cezasıyla, kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır.
2- Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemeye teşebbüs etmek de yasaktır. Bu hükmü ihlal eden kişiler ömür boyu hak mahrumiyeti cezasıyla, kulüpler ise her bir maç için eksi 3 puan cezasıyla cezalandırılır.
3- Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi yasaktır. Bu hükmü ihlal eden kişilere 1 ile 3 yıl arası hak mahrumiyeti cezası, kulüplere ise her bir maç için eksi 3 puan cezası verilir.
4-İhlalde sorumluluğu bulunan kişi veya kulüplere ayrıca para cezası verilir.
BAŞKAN AYDINLAR DEĞİŞİKLİĞE SICAK BAKMIYOR
Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali
Aydınlar'ın, bu son gelişmeler üzerine nasıl bir tavır göstereceği de merak konusu oldu.
Bilindiği gibi Aydınlar bu süreç içerisinde “Talimatı şu aşamada değiştiremeyiz. Yanlış anlaşılır. Böyle bir değişiklik gündemimizde yok” şeklinde konuşmuştu. Futbol Federasyonu Başkan Vekili
Göksel Gümüşdağ ise “Aslında yasa yürürlüğe girdiği zaman,
disiplin talimatının da değişmesi gerekirdi.
Talimatı şu aşamada değiştirmek yanlış anlaşılır. Bir günde talimat mı değişir. Zamana bırakmak gerekir” yorumunu yapmıştı.
GALATASARAY UYGULAMAYA KARŞI ÇIKIYOR
Milli maç öncesi yapılan toplantıda konunun ana hatları belli olmuştu. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve Futbol Federasyonu Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ'ın da katıldığı toplantıda
Yıldırım Demirören, Sadri Şener,
Ali Koç ve Adnan
Öztürk talimatın genel hatlarını ele almıştı.
Talimat değişikliği önerisi üzerine Öztürk ile Koç arasında kısa bir
tartışma yaşanmıştı.
Öztürk, “Sporun evrensel kuralları var. Eğer bu kuralları biz uygulamazsak, birileri bize zorla uygulatır” şeklinde konuşmuştu. Ali Koç'un “Ortaya konuşuyorsun.
Açık konuş. Ne demek istiyorsun” şeklindeki uyarısına Öztürk, “Açık konuşuyorum. Olay çok net. UEFA'dan görüş almak gerekir” demişti.
ARALIK YA DA OCAK OLABİLİR
Hazırlanacak yeni talimatın Süper Lig'in devre arası olan aralık ya da
ocak ayında yürürlüğe gireceği öğrenildi. Şike iddiasında adı geçen kulüplerin dosyalarının ise Süper Lig'in bitimi olan mayıs ya da haziran ayında karara bağlanacağı bildirildi.
Kulüplere yeni talimat paralelinde ceza verileceği için bir sonraki sezona hiçbir takım küme düşme korkusu ile başlamayacak.
HABERTÜRK