Olimpiyatların en güçlü adayı İstanbul

Taksim Gezi Parkı eylemleri adaylık sürecini etkileyecek mi?

Olimpiyatların en güçlü adayı İstanbul

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, İstanbul'da yaşanan "Gezi Parkı odaklı gelişmeler"in, 2020 Olimpiyatları için adaylığını engelleyecek bir etki yapacağını düşünmediğini ifade etti.

Okçuluk Dünya Kupası Yarışları'nın ikinci ayağını izlemek için Antalya'da bulunan Dünya Okçuluk Federasyonu ve TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, yaptığı açıklamada, İstanbul'un 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığı sürecinde 15 Haziran'da İsviçre'nin Lozan kentinde TMOK ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) arasında düzenlenen toplantıda ekip olarak yaptıkları sunumun çok başarılı geçtiğini söyledi.

Aynı zamanda IOC üyesi de olan Prof. Dr. Erdener, İstanbul'un 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın en güçlü adaylarından olduğunu kaydetti. Lozan'da diğer adaylar Madrid ve Tokyo heyetlerinin de sunum yaptığını anlatan Erdener, ancak İstanbul sunumunun çok daha başarılı olduğunu vurguladı.

Dopinge sıfır tolerans

Prof. Dr. Uğur Erdener, gerek IOC gerekse uluslararası diğer federasyonların doping konusunda "sıfır tolerans" politikası izlediğinin altını çizdi.

Erdener, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde spor adamları ve sporcular şunu çok iyi bilsinler ki bizde de konuya sıfır toleransla yaklaşılmaktadır. Bundan böyle yapılacak uygulamalar daha da sıkılaştırılacaktır. Benzer uygulamaları çok daha dikkatli, titiz şekilde yapmamız lazım. Hala ülkemizde bu uygulamalara katılmayan iki federasyonumuz var, konuyu speküle etmeme adına isim söylemek istemiyorum. Bu konudaki eksiğimiz Dünya Antidoping Ajansı (WADA) tarafından biliniyor ve raporlandı."

Türkiye'nin yasal olarak doping ile ilgili bir boşluğu olmadığını kaydeden Erdener, tüm hükümetlerin UNESCO'nun düzenlemiş olduğu kararı, parlamentolarından geçirdiğini, bu kararların uygulanmasının önemli olduğunu vurguladı.

İstanbul'un 2020 Olimpiyat adaylığı için çok güçlü argümanları olduğunu ve bir adım önde gittiğini belirten Erdener, "Biz tamamen İstanbul için konsantre olmuş durumdayız. Diğer iki aday şehir Madrid ve Tokyo ile ilgili konuşmayız ve hiçbir olumsuz görüş beyan etmeyiz, bu bizim temel ilkemiz" dedi

Taksim Gezi Parkı odağındaki olaylar

Taksim Gezi Parkı eylemlerinin adaylık sürecini etkileyip, etkilemeyeceği yönündeki soruya ise Erdener, şu yanıtı verdi:

"Bir ülkeyi yakından ilgilendiren her konu artı veya eksi etkiler yapabilir. İstanbul'da yaşananların tek başına İstanbul'un 2020 Olimpiyat adaylığını engelleyecek bir etki yapacağını düşünmüyorum. Bu konuda bir konsensüs zemininin oluştuğunu görüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın devletin diğer temsilcilerinin yaklaşımlarında ciddi anlamda bir yumuşama görüyorum. Bu hareketin liderleriyle taraflarıyla ya da içinde yaşayanlarla diyalog zemininin oluşmuş olması, bu zemin içinde bunların tartışılıyor olması ve bu haliyle uluslararası kamuoyuna yansıyor olması, pozitif gelişmelerdir. İnanıyorum ki bu alanda daha pozitif gelişmeler olacaktır."

Erdener, bu tartışmaların İstanbul'un adaylığı konusunda olumlu etkileri olacağına inancını dile getirdi. Lozan'daki toplantıda, Türkiye'nin demokratik, laik yapısı ve diyalog üzerine bir konuşma yaptığını anlatan Erdener, "Yurt dışında İstanbul'un adaylığıyla ilgili çok ciddi bir kampanya yürütüyoruz. Türkiye'nin demokratik bir yapı içinde olması hepimizin kazancıdır. İstanbul'un olimpiyatlara ve paralimpik oyunlarına ev sahipliği yapması durumda Türk sporu, çağ değil, çağları atlayacaktır" diye konuştu.
<< Önceki Haber Olimpiyatların en güçlü adayı İstanbul Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER