Sürücülerin TIR dorsesi üzerinde Suriyeli nöbeti

Sürücülerin TIR dorsesi üzerinde Suriyeli nöbeti

Türkiye'den çıkış yapmak üzere Kapıkule yolunda araç kuyruğunda bekleyen sürücüler, TIR dorsesinin üzerinde Suriyeli nöbeti tutuyor.

Gümrük yolu sürücüler için çile yoluna dönüştü. Yurdun farklı illerinden aldığı yükü Avrupa'da alıcılara teslim etmek üzere yola çıkan TIR sürücüleri, gümrük kapılarına ulaştı.
Türkiye'den çıkış yapmak için Kapıkule ve Hamzabeyli kapısı yolunda kilometrelerce araç kuyruğu oluşturan sürücüler, bir yandan sıranın kendilerine beklemesini beklerken bir yandan da Suriyeli nöbeti tutuyor.

Bulgaristan'ın gümrük kapılarına düzenlediği operasyon sonucu memurların önemli bir bölümünün görevden alınması nedeniyle bu ülkeye giriş ve çıkışlar çileye dönüştü. Normal zamanlarda birkaç saat içerisinde gümrüğü geçen sürücüler 4 günden bu yana sıra bekliyor. Uluslararası yol üzerinde yiyecek, tuvalet ve banyo ihtiyacı gideremeyen sürücüler zor anlar yaşıyor. Araç kuyruğunda çile çeken sürücüleri canından bezdiren diğer konu ise Suriyeli kaçaklar. Türkiye içerisinde serbest dolaşım hakkına sahip olan Suriyeliler, Avrupa ülkelerine geçmek üzere insan kaçakçılarıyla anlaşıyor. Kaçaklar tarafından sınır kapıları yakınlarına getirilen kaçaklar burada kuyrukta bekleyen TIR'lara bindiriliyor. Sıra beklemekten yorgun düşen sürücülerden habersiz olarak dorsenin brandalarını kesen Suriyeliler araçların içine yerleşiyor.

Ayrıca kaçaklar, bir gümrükten yük aldıktan sonra dorsenin etrafından geçirilen çelik halatları keserek kapıları açıyor. Türkiye tarafında olayı fark eden sürücüler durumu jandarmaya bildiriyor. Olay yerine gelen ekipler kaçakları teslim alıyor. Ancak Türkiye tarafından fark edilmeyen kaçaklar gümrük sahası içerisinde veya Bulgaristan'da sürücülerin başına iş açıyor. Buralarda araçlarında kaçak yakalanan sürücüler, insan kaçakçılığı işlemine tabii tutuyor. Böyle bir duruma maruz kalmayan istemeyen sürücüler, belirli aralıklarla devriyeye çıkıyor. Araçlarının dorsesine çıkan sürücüler brandanın yırtılıp yırtılmadığını kontrol ediyor. Suriyelilere karşı sürücüler birbirini kollayarak tehlikeyi atlatmaya çalışıyor.

Dorsenin üzerine çıkararak brandayı kontrol eden Mustafa Ürek, Suriyelilerin brandayı kesip içeri girdiğini anlattı. Ürek, "Burası gümrük sahası, adam ne arar buralarda. Adamların yüzünden uyku uyuyamıyoruz. Sabaha kadar nöbet tutuyoruz. Sabah olunca tekrar kontrol ediyoruz." dedi. Gümrük yolunda her sıraya girdiklerinde bu sıkıntıyı yaşadıklarını ifade eden Yusuf Kaya, "Bulgar çalışmıyor, Türkiye çalışmıyor. Sırada sorun oluyor. Sıra ayrı bir dert, mülteci ayrı bir dert. Sabah kaldığımızda aracı hareket ettirmeden önce kontrol ediyoruz. Yakalandıklarında mahkemelik oluyoruz." diye konuştu.

Bu arada gece saatlerinde bir sürücünün uyuduğu sırada 4 Suriyelinin kaçak halatı keserek TIR dorsesine girdiği anlaşıldı. Uyandığı zaman aracını kontrol eden sürücü halatın kesildiğini fark etti. Bunun üzerine jandarmaya haber verildi. Olay yerine gelen jandarma araçtan 4 Suriyeli kaçak çıkarttı.
CİHAN
<< Önceki Haber Sürücülerin TIR dorsesi üzerinde Suriyeli nöbeti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER