TGF: Tahliyeler umut ışığı oldu


Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyelerini değerlendirdi. Karaca, Dündar ve Gül'ün AYM kararından sonra ilgili mahkemece tahliye edilmelerinin sevindirdiğini, bu durumun diğer tutuklu gazeteciler için de umut ışığı olduğunu belirtti.

92 gün tutuklu kaldıktan sonra gece Silivri Cezaevi'nden serbest bırakılan Dündar ve Gül için başta aileleri olmak üzere, gazetecilerin sabah saatlerine kadar cezaevi kapısında beklediklerine dikkat çeken Karaca, şunları söyledi: " Dündar ve Gül tutuklandığı gün, 'bu kararla aslında tutuklanan gazetecilik oldu' demiştik. Şimdi de gazetecilik serbest bırakıldı diyoruz. Gazeteci meslektaşlarımız Dündar ve Gül sonuç itibarıyla gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanmışlardı. TGF, ülkemizde gazetecilerin mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklanmalarının, demokrasinin hakim olduğu çağdaş ülkelerdeki basın ve ifade özgürlüğü kriterlerine ters düştüğünü savunmakta, son yıllarda sıkça yaşanan gazeteci tutuklamalarının Türkiye'nin itibarını zedelendiğini vurgulamaktadır. Demokrasilerde esas olan; düşüncelerinden ötürü suçlanan yazar, çizer ve gazetecilerin adil ve bağımsız bir hukuk sisteminde tutuksuz yargılanmalarıdır. Yayınlanan bir haber, fotoğraf, yorum ya da her türlü yazının suç içerip içermediği ancak adaletli bir yargılama sonunda anlaşılabilir. Ne kadar süreceği belli olmayan bir yargılama sürecinde, ilgili yayından sorumlu olanların tutuklanmaları, telafisi olanaksız sonuçlar doğuracaktır. Nitekim bunun olumsuz sonuçları ülkemizde sıkça yaşanmış, hazin mağduriyetler oluşmuştur. Kaldı ki, Dündar ve Gül'e isnat edilen suçlamalar da tartışmalıdır. Zira devlet sırlarının korunması görevi gazetecilerin değil, bizzat devletin kendisinin görevi olduğuna ve gazetecilerin; her ne koşulda olursa olsun, halkın haber alma hakkının yerine getirerek doğru bilgilendirilmesi gibi uluslararası basın kriterlerine uyan sorumluluğu bulunmaktadır."

Karaca, Dündar ve Gül'ün serbest bırakılmasının gazetecilik camiası başta olmak üzere, çağdaş, hukuk devletine inanan bütün kesimler tarafından sevinçle karşılandığını da ifade ederek, şu anda cezaevlerinde bulunan 32 gazetecinin de bir an önce tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmalarını istedi. Karaca, TGF olarak basın ve ifade özgürlüğü konusundaki mücadelenin de her zaman devam edeceğini sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber TGF: Tahliyeler umut ışığı oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER