Tire'deki Molla Arap Külliyesi'nde kazı ve temizlik çalışmalarına başlandı

Tire'deki Molla Arap Külliyesi'nde kazı ve temizlik çalışmalarına başlandı

İzmir Üniversitesi akademisyenlerinin çöp temizliği yaparak kamuoyunun dikkatini çektiği Molla Arap Külliyesi'nde, Tire Belediyesi kazı ve temizlik çalışmalarına başladı.

Tire ilçesinin tarih ve kültür mirasının gelecek kuşaklara aktarılabilmesi amacıyla 2011 yılından bu yana İzmir Valiliği, İzmir Üniversitesi, yerel yönetimler, diğer bazı üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle yapılan çalışmalar, amacına ulaşmaya başladı. İnsan eliyle çöplük haline getirilen Molla Arap Külliyesi'nde, İzmir Üniversitesi akademisyenleri tarafından 2014 yılında temsili temizlik çalışması yapılmış ve kamuoyunun dikkati çekilmişti. Basında yer alan haberlerin ses getirdiği, mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait külliye için kısa bir süre sonra restorasyon kararı alınmıştı. Çalışmalar bir adım daha ileriye taşındı ve Tire Belediyesi, internet sitesinden Molla Arap Külliyesi'nde kazı ve temizlik çalışmalarına başladığını duyurdu.

Tire'nin tarihî zenginlikleri, el sanatları, yemek kültürü ve dinleri buluşturan yapısıyla Anadolu tarihinin en önemli merkezlerinden biri olduğunu dile getiren akademisyenler, burada cami, külliye, ayazma, mescit, tekke, han, hamam, türbe, çeşme gibi 200'den fazla tarihî eser tespit ettiklerini, bu zenginliğin insan eliyle kirletilmesinin büyük bir tarih katliamî olduğunu ifade etmişlerdi. Belediye internet sitesindeki habere göre imzalanan protokol neticesinde Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Ertan Daş ve öğrencisi olan sanat tarihçisi İlyas Yaşayacak'ın önderliğinde başlayan çalışmalara, belediye lojistik destek sağlıyor. Çalışmalara, Fen İşleri Müdürlüğü yetkilileri refakat ediyor.

HAFSA HATUN VE ŞEYH KÜLLİYESİ ALARM VERİYOR

Öte yandan Yıldırım Beyazıt'ın eşi Hafsa Hatun tarafından, memleketi Tire'de çeyiz parasıyla yaptırılan Hafsa Hatun Külliyesi ve Şeyh Külliyesi de birçok ünitesini kaybetmiş durumda ve restorasyon için sıra bekliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Tire'deki Molla Arap Külliyesi'nde kazı ve temizlik çalışmalarına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER