TPF Başkanı: Gıda fiyatlarının artışını perakendecilere bağlamak haksızlık


Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek, sebze, meyve ve et fiyatlarının artışındaki sorumluluğun perakendecilere yüklenmesinin haksızlık olduğunu söyledi. Et satışında zarar ettiklerini de vurgulayan Altunbilek, "32 liraya kıymayı, 34 liraya kuşbaşını satıyoruz ama inanın zarar ediyoruz. Bakanlığımızın bizimle bir araya gelmesini istiyoruz çünkü etin tüketimi yüzde 90 bizim marketlerimizde yapılıyor. Kasaplarda da satılıyor ama o oran çok düşük." şeklinde konuştu.

TFP Başkanı Mustafa Altunbilek, son zamanlarda yaşanan terör olayları nedeniyle meyve, sebze ve et fiyatlarını, sektörün ciro durumunu basın mensuplarıyla bir araya gelerek değerlendirdi. Altunbilek, buluşmada bir ürünün üreticiden tüketiciye gelene kadar fiyatının yükselmesinin sebeplerini şöyle açıkladı:

"Bunun bir sürü operasyon maliyeti var. Öncelikle buradaki aradaki farkın haldeki komisyoncular aracılığıyla bizlere ürün geldiği için orada bir yansıma var. Marketin kendi işletme gideri çok hesaba katılmıyor, yüzde 18-20 civarında. Bunun insan gücü, ambalajlama, boylama ve nakliye de koyduğumuzda maalesef söylendiği gibi değil. Tüm yerel perakendecilerin, en son dipte kazandığı karımız yüzde 5'i geçmemektedir. Bir de ürünlerin ayrıca kendi fireleri var, bunlarda hiç hesaba katılmıyor. Çünkü hiçbir zaman bizler perakendeciler olarak, ürünlerimizi tarladan almıyoruz. İki tane ayrı ayrı hallerden geçiyor; ilk olarak bölgenin üretim halinden ardından kendi bulunduğumuz şehrin halinden. Burada da komisyoncuların aldığı bir fark var. Dolayısı ile ürünlerin fiyatı bu şekilde yükseliyor. Ama haksızlığı da perakendeci meslektaşlarıma yapıyorlar."

"32 LİRAYA KIYMA, 34 LİRAYA KUŞBAŞI SATIYORUZ AMA ZARAR EDİYORUZ"

Etin şuanda kendilerine 24 lira artı KDV'ye mal olduğunu belirten Altunbilek, etin temizlenip kemiksiz hale getirildiğinde ise maliyet fiyatının 36 lirayı bulduğunu vurguladı.

TFP Başkanı, açıklamasına şöyle devam etti: "Tabii bu Bakanlığımızın tanımındaki söylemi, Et ve Balık Kurumu'nun satmış olduğu etin fiyatı 21 lira. Ama Et Balık'ın eti donuk et olduğu için bizlerin onu alıp müşterimize sunmamız mümkün değil. Biz yine de bakanlığımızın sözünü yerde bırakmadık. 32 liraya kıymayı, 34 liraya kuşbaşını satıyoruz ama inanın zarar ediyoruz. Bakanlığımızın bizimle bir araya gelmesini istiyoruz çünkü etin tüketimi yüzde 90 bizim marketlerimizde yapılıyor. Kasaplarda satılıyor ama o oran çok düşük."

"TERÖR OLAYLARI CİROLARI YÜZDE 10 İLA 50 ARASINDA DÜŞÜRDÜ"

Geçen hafta Türkiye Perakandeciler Federasyonu'nun bölge temsilcileri ile bir araya geldiklerini anlatan Başkan Altunbilek, terörün yoğun görüldüğü Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde sektörün yaşadığı sıkıntıları da anlattı.

Altunbilek, sözlerini şöyle tamamladı: "Hem Van hem Diyarbakır bölge başkanlarımız ile görüştüğümüzde terörün başladığı günden bugüne cirolarının yüzde 50 kayba uğradığını söylediler. Güneydoğu'daki operasyonların başlamasından itibaren o bölgedeki düşüşlerin yaşandığını arkadaşlarımız sözleri ile beyan ettiler. İşte bunun için neler yapılabilir? Ne tür önlemler alınabilir? Bunu paylaştık. Büyük metropol şehirlerimizde de yüzde 10-15 gibi bir düşüklük var perakende sektöründe." CİHAN
<< Önceki Haber TPF Başkanı: Gıda fiyatlarının artışını perakendecilere... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER