Türk doktorlardan Hollanda'daki mültecilere sağlık taraması


Hollanda Sanitas Sağlık Vakfı ülkeye sığınmacı olarak gelen Suriyeliler için sağlık taraması başlattı.

Sanitas Sağlık Vakfı Başkan Yardımcısı Aile Hekimi Dr. Reis Kurt, sığınmacılara sağlık hizmeti vermek için ilgili bakanlığa müracaatta bulunduklarını söyledi. Kurt, "Yetkililer Rotterdam yakınlarındaki bir adada ağırlıklı olarak Suriyelilerin kaldığı mülteci kampında sağlık hizmeti verebileceğimizi söylediler. Biz de 3 haftadır bu adada kalan 400 mülteciye sağlık hizmeti veriyoruz.

Kamptaki sığınmacılara 5 uzman doktor ile hizmet verdiklerini söyleyen Dr. Kurt, "Türk kökenli sağlık kuruluşu ve doktorlar olarak tek biziz. İlk günden itibaren mülteciler ile konuşamaya başladığımızda ilk planda dil yönü ile anlaşmak çok zordu. İngilizce biliyoruz diyorlar. Fakat yeterli değildi. Bu konuda mecburen tercümanlar ile çalışıyoruz." bilgisini verdi.

"HOLLANDA'DA HİÇBİR MÜLTECİ SOKAKTA DEĞİL"

Türkiye'dekinin aksine Hollanda'da hiçbir mültecinin sokaklarda kalmadığını ifade eden Kurt, "Her bir mülteci için bir yatak ve 3 öğün sıcak yemek ve aylık en az 600 Euro maddi yardım yapılıyor. Bu açıdan Avrupa mülteciler için umut kapısı oluyor. Fakat savaş bitmez sayılar artar ise Hollanda'da da ciddi sıkıntılarda olabilir." dedi.

HOLLANDA'YA 30 BİN MÜLTECİNİN GELECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Suriye'nin Kobani ilinden 3 ay önce Hollanda'ya gelen İsmail Mamo kısa süre içerisinde Hollandacayı öğrendiğini söyledi. Mamo "Ailem şu an Suriye'de. Ben Rotterdam'daki kampta 10 gün daha kaldıktan sonra başka bir şehre gideceğim. Suriye'de öğrenciydim. Burada eğitimimi tamamlayacağım. Burada iyi bir eğitim aldıktan sonra ailemi de buraya getireceğim." dedi.

Suriye'nin Hasiçi (Haseke) şehrinden Hollanda'ya 4 ay önce gelen İsmail de Hollanda'da bulunmaktan son derece mutlu olduğunu söyledi.

Avrupa'ya mülteci akımı kapsamında ise Hollanda'ya 10 bini aşkın mülteci geldi. Bu sayının 2016 sonunda 30 bini bulacağı tahmin ediliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Türk doktorlardan Hollanda'daki mültecilere sağlık taraması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER