Türkiye, Almanya'yı 83 yıl geriden takip ediyor...

Almanya, 1934 yılında düzenlenen bir referandum ile Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlığa (Şansölye) ait yetkileri tek bir kişide toplamıştı. İşte, yüzde 90'a yakın 'evet' oyu verilen seçimle ilgili detaylar...

SHABER3.COM


1934 Almanya anayasa değişikliği referandumu

Cumhurbaşkanlığı makamı, Başbakanlık makamı ile birleştirilmiştir. Cumhurbaşkanı'nın tüm yetkileri ile Başbakanlığın yetkileri Führer ve Şansölye Adolf Hitler'de toplanmıştır. Vekilini kendisi atayacaktır. Alman erkeği ve Alman kadını, bu yasa ile öngörülen bu düzenlemeyi onaylıyor mu?

Evet oyu verenlerin oranı: %89,93

Almanya'da 19 Ağustos 1934'de, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı makamlarının birleştirilmesi hakkında Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg'ün ölümünden on yedi gün sonra düzenlenen referandum. Nazi Partisi referandum ile, Adolf Hitler'in tüm siyasi güçleri tek elde toplamasını amaçladı. Referandum seçmenlere dönük yaygın bir baskı atmosferinde gerçekleşti ve çıkan "evet" sonucu Hitler tarafından Almanya'nın de facto Devlet Başkanı olarak gerçekleştireceği işlemlere dayanak olarak kullanıldı. Gerçekte Hitler, referanduma konu makamları ve yetkileri referandumdan önce halihazırda (ve yasadışı olarak) elinde toplamıştı ve referandumu bu durumu meşrulaştırmak için kullanarak, Führer ve Reichskanzler (Führer ve Şansölye) unvanlarını aldı.

Müthiş Benzerlik...

Aradan 83 yıl geçtikten sonra olayların neredeyse birebir aynı şekilde gerçekleşmesi sonucunda Türkiye, Almanya'yı 83 yıl geriden takip ederek rejim değişikliğine gidiyor. Olayın pozitif yanı ise... En azından Türkiye'de yapılacak olan referandumda %90 gibi bir sonuç beklenmiyor. Diğer bir 'iyi' nokta ise 83 yıl geriden bile olsa Almanya olma yolunda ilerlediğimiz netleşiyor...

15 Temmuz tiyatrosunda TBMM'nin bombalatılması ile Hitler'in Almanya Meclis Binası'nda (Reichstag) bir kurgu ile yangın çıkartılmasını sağlaması da süreçteki bir başka benzerlik. Adolf Hitler de bu yangın hadisesi ise toplumu kendi safına çekmişti. 1933'te Berlin'de gerçekleşen yangın tarihte 'Reichstag Yangını' olarak yerini almıştı.


Alman Meclisi'nin kabul ederek referanduma sunduğu "1 Ağustos Alman Reich Devlet Başkanı Kanunu"
<< Önceki Haber Türkiye, Almanya'yı 83 yıl geriden takip ediyor... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER