Türkiye Suriye'ye değil; Suriye'nin Türkiye'ye taşınmasını engellemeyi düşünmeli


Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye savaşına Türkiye'nin müdahil olabileceğini ima eden açıklamalar yaptığını hatırlatarak, "Türkiye'nin Suriye müdahalesi çok büyük bir hata olur. Suriye müdahalesiyle neticesi öngörülmeyen zararlar verebilir. Rusya'nın PKK'nın Türkiye içindeki şehir terörünü tırmandırmasına büyük yardım yapmasının önünü açar. İlkbaharda Türk Silahlı Kuvvetlerine Suriye'de değil Güneydoğu'da PKK'ya karşı ihtiyaç var. Türkiye, Suriye'ye değil; Suriye'nin Türkiye'ye taşınmasını engellemeyi düşünmesi gerekiyor." dedi.

Mecliste basın toplantısı düzenleyen Özdağ, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı terörle mücadele eylem planını eleştirdi. Planda büyükşehirlerde hangi önlemlerin alınacağının açık olmadığını; yurt içi ve yurt dışı ekonomik, barınma ve silah desteğinin nasıl kesileceği izah edilmediğini; PKK'nın boyutunu aşan ve elinde bulundurduğu tanksavar silahlarıyla hangi adımların atılacağının belli olmadığını anlatan Özdağ, ülkenin bu duruma gelmesine AK Parti'nin izin verdiğini kaydetti.

Başbakanın "AK Parti yeni Türkiye Cumhuriyeti'ni kuramamış olsaydı, Kobani'den, Bayırbucak'tan, Halep'ten gelenler nereye sığınacaktı?" açıklamasını ifade eden MHP Genel Başkan Yardımcısı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu soru çok ayıp ve utanç verici. Sadece Bulgaristan'tan, AK Parti'nin iktidarda olmadığı çeşitli dönemlerde 962 bin kişi geldi. 1989'da Halepçe'den 70 bin Kürt Türkiye'ye sağındı, 1991 ve 1992'de 500 bin Türkmen ve Kürt ,Türkiye'ye sağındı. AKP o zaman da iktidarda yoktu. Davutoğlu, siz tarih içinde bir noktadan ibaretsiniz. Türkiye Cumhuriyeti ise büyük bir devlet. Sizden önce vardı ve size rağmen sizden sonra da var olacak."

Rusya'nın desteğini alan Suriye ordusunun Halep'i almak için büyük bir saldırı başlatığını dile getiren Ümit Özdağ, bu saldırı ile AK Parti'nin Suriye politikasının çökmenin eşiğine geldiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye savaşına Türkiye'nin müdahil olabileceğini ima eden açıklamalar yaptığını belirten MHP Genel Başkan Yardımcısı, Türkiye'nin Suriye müdahalesinin çok büyük bir hata olacağına dikkat çekti. Suriye müdahalesiyle neticesi öngörülmeyen zararlar verebileceğini ifade eden Ümit Özdağ, Rusya'nın PKK'nın Türkiye içindeki şehir terörünü tırmandırmasına büyük yardım yapmasının önünü açacağının altını çizdi. İlkbaharda Türk Silahlı Kuvvetlerine Suriye'de değil Güneydoğu'da PKK'ya karşı ihtiyacın olacağını vurgulayan Özdağ, Türkiye'nin Suriye'ye değil; Suriye'nin Türkiye'ye taşınmasını engellemeyi düşünmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bölgede çok geç olmadan sıkı yönetim ilan edilmesi gerektiğini ve bunu Şırnak'taki vatandaşların da istediğini ifade eden MHP Genel Başkan Yardımcısı, ellerinde Şırnaklıların gönderdiği, PKK kıyafetleri giymiş devlet görevlilerinin listesi olduğunu açıkladı. Davutoğlu'nun PKK ile ilişkisi olan memurların ilişiğinin kesileceğini söylemesini olumlu gördüğünü ancak bunun yeterli olmadığını vurgulayan Özdağ, PKK'nın kentteki unsurları gözaltına alıp yargı önüne çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan MHP Genel Başkan Yardımcısı, Amerika büyükelçinin Dışişleri Bakanlığına çağrılmasıyla ilgili "Amerika'nın bu açıklaması Türkiye ile alay niteliği taşımaktadır. Büyükelçinin çağrılması ya da sert açıklama yapılması yeterli değildir. Hükümetin tavrını gördükten sonra görüşümüzü açıklayacağız." dedi.

AK Parti-İsrail ilişkileriyle ilgili bir soruya ise Ümit Özdağ, "AKP'nin İsrail ile olan ilişkileri, çok dalgalı ilişkiler olmuştur. Politik anlamda öyle olurken; ekonomik anlamda Türk-İsrail ilişkileri, AKP hükümeti döneminde büyük bir istikrar içinde gelişmeye devam etmiştir. Bu tek bakışta çelişkidir. Mavi Marmara gibi ağır bir kriz, ekonomiye hiç yansımamıştır." diye konuştu.

Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop'un, "Teknik olarak bakarsanız parlamenter sistem kalmamıştır." açıklamasının hatırlatılması üzerine de Özdağ, şunları dile getirdi: "Bu açıklama, Davutoğlu ve hükümete açık bir hakarettir. Şentop, hükümetin üfürükten bir hükümet olduğunu söylemiştir. Bu açıklama aynı zamanda TBMM'ye hakarettir, TBMM'ye karşı bir darbe girişimidir. Kimse Türkiye'de parlamenter sistemin olmadığını söyleyemez. Buna izin vermeyiz." CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye Suriye'ye değil; Suriye'nin Türkiye'ye taşınmasını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER