"Türkmenler, 'yeni Ortadoğu' haritasından çıkartılmak isteniyor"


IrakTürkmen siyasiler, şekillenen yeni Ortadoğu haritasında Türkmenlerin yok edilmek istendiğini iddia etti. Rusya'nın IŞİD ile mücadelesini anladıklarını, fakat Türkmenlere yönelik saldırılara ise anlam veremediklerini dile getirdi.

Suriye'de IŞİD'e karşı yapılan operasyonda Türkmenlerin hedef alınmasını kınayan Türkmen siyasiler, konunun Türkiye tarafından NATO'ya intikal ettirilmesini istiyor.

Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı ve Kerkük Türkmen Milletvekili Hasan Turan, 2003 yılında Irak'ta, 2011 yılında bu yana ise Suriye'de Türkmenlerin hedef alındığını söyledi.

Türkmenlerin yaşadığı toprakların coğrafik olarak zengin bölgeler olduğuna dikkat çeken Turan, "Yeni Ortadoğu'da büyük planlar kuruluyor. Bu plan çerçevesinde Türkmenlerin coğrafyaları yok edilmek isteniyor. Bu planlara karşı çıkmak zorundayız. Türkiye'nin, Türkmen sorunlarını ve yapılan saldırıları uluslararası alana taşıması lazım. Özelikle de BM Güvenlik Konseyi ile NATO'ya delileri ile yaşananları aktarabilir. Çünkü, Rusya'nın Suriye'deki planları çok tehlikelidir." ifadesini kullandı.

Türkmeneli Partisi Başkanı Riyaz Sarıkahya ise IŞİD ile yapılan mücadeleyi anladıklarını, ancak bu çerçevede Türkmenlere yönelik saldırılara bir anlam veremediklerini aktardı.

Sarıkahya, "Bölgede inanılmaz değişiklikler yaşanıyor. Haritalar değiştiriliyor. IŞİD ile mücadele bahanesiyle Türkmenleri vurmak insanlık suçudur. Bu saldırıda tek Türkmenler zarar görüyor. IŞİD saldırıları nedeniyle bir milyon Türkmen evinden oldu. Yapılan saldırıları kınıyoruz. Türkiye ve İran'dan konuyu uluslararası alana taşımalarını bekliyoruz." dedi.
Türkmenler için güvenli bir bölge tahsis edilmesi gerektiğini dile getiren Sarıkahya, 1991 yılında Irak devrik lideri Saddam Hüseyin'in zulmünden kaçan Kürtler için de güvenli bölge oluşturulduğunu hatırlattı.

CİHAN
<< Önceki Haber "Türkmenler, 'yeni Ortadoğu' haritasından çıkartılmak... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER