Vicdana sığmayan 'çadır yasağına' tepkiler büyüyor

İzmir'de belediyelerin izin verdiği iftar çadırlarının kaymakamlıklarca kaldırılmasına tepki yağdı.

Vicdana sığmayan 'çadır yasağına' tepkiler büyüyor

İzmir'de belediyelerin izin verdiği iftar çadırlarının kaymakamlıklarca kaldırılmasına kentin önemli isimleri sert tepki gösterdi. Eski İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, “Fakir fukara çadırlara gelip yer içer. Şimdi işi iftar çadırlarını yasaklamaya vardırdılar. Böyle giderse korkarım bir gün Müslümanlığı yasaklayacaklar.” dedi.

İzmir'de yaklaşık 15 yıldır binlerce fakir insanın oruç açtığı geleneksel iftar çadırlarının kaymakamlıklar tarafından yasaklanmasına tepki büyüyor. ‘Bu kadar da olmaz' dedirten olay, önceki gün yaşandı. CHP'li belediyelerin ‘uygun' diyerek izin verdiği iftar çadırlarına, ‘gıda güvenliği ve hijyen' bahanesiyle Konak, Buca, Urla, Seferihisar ve Balçova kaymakamlıklarından yasak geldi. Karar üzerine polisler, iftar sofrası hazırlıklarının sürdüğü çadırlara baskın düzenledi. İzmir'in Konak ilçesinde Çinili Cami'nin karşısında ve Eşrefpaşa Mahallesi'nde özel mülk olan arsalar üzerinde kurulan çadırlar söktürüldü.

Olaya tepki gösteren eski bakanlardan Ertuğrul Günay, “Böyle giderse korkarım bir gün Müslümanlığı yasaklayacaklar.” dedi. Türkiye'de olup bitenlere akıl erdirmenin mümkün olmadığını ifade eden Günay, AKP'ye yüklendi: “Bir dönem arkadaşlarımız, sözüm ona çok dindar geçiniyorlardı fakat dinin doğruluğu, adaleti, yalan söylememeyi emreden hükümlerinden fevkalade rahatsız oldular. Bunu hepimiz gördük. İnancımız yardımlaşmayı emrediyor; hem ülkemizde hem dünyanın dört bir tarafından yardım yapan dernekleri, kuruluşları yasaklamaya çalıştılar. Bizim inancımızın birinci emri okumaktır. Okumaktan murat, insan hakkını bilmektir, insanın hakka ulaşmasını bilmektir. Neredeyse okumayı yasaklayacak hale getirdiler. Okullarla, dershanelerle uğraşmaya başladılar.”

Ertuğrul Günay, yasaklamada gelinen son noktanın Ramazan'ın kutsiyetini, ulvi tarafını anlatan, yardımlaşmanın en güzel örneklerinin sergilendiği iftar çadırları olduğunun da altını çizdi ve ekledi: “Fakir fukara, ihtiyaç sahipleri çadırlara gelip yer içer. Şimdi işi iftar çadırlarını yasaklamaya vardırdılar. Böyle giderse korkarım bir gün Müslümanlığı yasaklayacaklar.”

Bu yasak vicdanlara sığmaz

Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura, kaymakamlıkların iftar çadırlarını yasaklayarak fakir fukaranın rızkına mani olduğunu söyledi. ‘Yeni Türkiye' denilen şeyin tek parti dönemi olduğunu ifade eden Özfatura, bu dönemde hukuka, mantığa, vicdana uymayan her türlü uygulamaya şahit olduklarını belirtti. Yoksulluğu, yasakları, yolsuzluğu ortadan kaldıracağını söyleyen bir parti döneminde bu 3Y'nin arttığını dile getirerek şöyle devam etti: “Her şey yasak haline getirildi, ülke kamplara bölündü. Valileri, kaymakamları biz hep devletin valisi, kaymakamı diye öğrendik ama şimdi her şey partinin yan kuruluşu haline geldi. Bunu vicdanlara sığdırmak da mümkün değil.”

Tamamen keyfî bir uygulama

Türkiye'nin ilk Roman milletvekili Özcan Purçu da, iftar çadırlarına getirilen yasağın tamamen keyfi bir uygulama olduğunu söyledi. İftar çadırı geleneğinin Türkiye'nin her yerinde olduğunu, mahalle aralarına kadar birçok yerde çadırlar kurulduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Purçu, şunları kaydetti: “Yapılan kesinlikle keyfi bir uygulama ve yasal değil. Aynı ilçede ve aynı şartlarda başka bir kurumun iftar çadırı açmasına izin verilirken diğerine nasıl verilmez, bunun cevabını versinler. İftar çadırları, ‘hijyen' gerekçe gösterilerek yasaklandı. Yemek dağıtımı yapılmaya başlanmadan, çadır tamamen kurulmadan, gelip inceleme yapmadan bir yerin hijyen olup olmadığına nasıl karar veriyorlar?”

İftar çadırına ayrımcılık olmaz

İzmir'de hayırsever derneklerinin iftar çadırlarının kaymakamlıklarca yasaklanmasına tepki gösteren MHP İl Başkanı Necat Karataş, izin verilecekse herkese verilmesi, verilmeyecekse hiç kimseye verilmemesi gerektiğini söyledi. Karataş, şöyle konuştu: “İftar çadırlarını sivil toplum kuruluşları veya çeşitli kurumlar kurmayacaksa o zaman belediyeler de kurmamalı. Hiçbir vakıf ve dernek de kuramamalı. Birine izin verip birine vermeme gibi bir durum olamaz. Yapılan haksızlık. İnsanların mübarek Ramazan ayındaki hayrını engellemelerinin bir gereği yok. İftar çadırı olmayacaksa hiçbir kurumun olmaması icap eder. Eğer varsa birinin iftar çadırı, ayrım yapılmadan diğerlerine de izin verilmesi gerekir.”

5 ilçedeki yasağın emri validen mi?

İzmir'de 15 yıldır binlerce insanın oruç açtığı geleneksel iftar çadırlarının Konak, Balçova, Buca, Karşıyaka, Urla ve Seferihisar kaymakamlıkları tarafından aynı gün ve aynı gerekçelerle kaldırılması ‘Emri vali verdi' yorumlarına sebep oldu. Doğu Anadolu-Güneydoğu Anadolu Birliği (DAGAB) Genel Başkanı Doğan Bayram, kaymakamlıklara gönderilen yasak kararının çıkış noktasının İzmir Valisi Mustafa Toprak olduğunu, kendisinden açıklama beklediklerini söyledi.

CHP'li Seferihisar Belediye Meclis Üyesi Mehmet Şenel de, yasak kararının uygulayıcısının kaymakamlar olduğunu ancak emri verenin Vali Toprak ya da onun üstleri olduğunu kaydetti. Belediye meclis üyesi olduğu Seferihisar ilçesinde de iftar çadırına yasak geldiğini hatırlatan Şenel, şunları dile getirdi: “İftar çadırları, zengin-fakirin bir araya geldiği, çok güzel bir kaynaşma ortamı. Sağolsunlar, buna engel oldular. Güdülen kin ve düşmanlık, fakir fukaranın ekmeğiyle oynama noktasına kadar uzandı. Yasak getirilen iftar çadırlarının kapısı AKP, CHP, SP ya da başka partili ayrımı yapılmadan herkese açıktı.”

Öte yandan çadırlarını yasak sebebiyle sökmek zorunda kalan Bozyaka Yardımlaşma Dayanışma Derneği'nin Avukatı İsmet Ünsal, yapılanın hukuksuz olduğunu kaydetti. İzmir Valiliği ve Konak Kaymakamlığı'na dilekçe vererek yasağın bir an önce sonlandırılmasını talep ettiklerini anlatan Ünsal, aksi halde her türlü hukuki yola başvuracaklarını sözlerine ekledi.

ZAMAN
<< Önceki Haber Vicdana sığmayan 'çadır yasağına' tepkiler büyüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER