Yemen'de 15 Aralık'ta nihai ateşkes sağlanabilir


Yemen'de yaklaşık bir yıldır devam eden çatışmada tarafların 15 Aralık'ta İsviçre'nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler'in (BM) öncülüğünde düzenlenecek toplantıya katılacaklarını açıklamasının ateşkes umutlarını artırdığı açıklandı.

Yemen'de Ocak 2015'te Husi ve devrik lider Ali Abdullah Salih ile Cumhurbaşkanı Abdurabu Mansur Hadi taraftarları arasında baş gösteren siyasi kriz iç çatışmaya neden olmuştu. Yaklaşık bir yıldır devam eden bu çatışmaya, Suudi Arabistan öncülüğündeki 8 Arap devleti de Mart ayında Hadi yönetimine havadan askeri operasyonlarla destek verdiğini açıklamıştı. Olaylar başladıktan sonra aynı masa etrafında toplanamayan taraflar, bugün yaptıkları açıklamalarla ateşkes için yeşil ışık yaktı.

BM'nin taraflarla aylardır ayrı ayrı görüşme trafiği gerçekleştirdiği biliniyordu. Yemen'in Aden kentinde Cumhurbaşkanı Hadi'yi ziyaret eden Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsicisi İsmail Veled El-Şeyh yaptığı açıklamada, "15 Aralık'ta Cenevre'de nihai ateşkes anlaşması" yapılabileceğini aktardı. Ayrıca daha önce görüşmelere katılmayan Husilerin de bu toplantılara katılacağı belirtildi. Husilerden yapılan açıklamada ise "sorumluluk bilinciyle ciddi bir şekilde yapılacak görüşmelere olumlu tepki vereceğiz" ifadeleri kullanıldı. Hadi yönetimini görüşmelere katılma şartı 'Husi ve Salih taraftarlarının silahları bırakması' olarak açıklanmıştı. Tarafların, İsviçre'nin Cenevre kentinde 15 Aralık'ta BM öncülüğünde düzenlenecek toplantıya katılacaklarını açıklamalarıyla Yemen'de nihai barışın sağlanabileceği vurgulandı.

Daha önce Yemen'de Mayıs ve Temmuz ayları olmak üzere iki kere insani yardım amaçlı 5'er gün ateşkes ilan edilmişti. Bu ateşkese Husilerin uymayarak çatışmaya devam ettiği ileri sürülmüştü.

Öte yandan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, dün IŞİD tarafından öldürülen Aden Valisi Cafer Muhammed Said'in yerine İdrusi El-Zebidi'yi atadığı duyuruldu. CİHAN
<< Önceki Haber Yemen'de 15 Aralık'ta nihai ateşkes sağlanabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER