Yemen'de ateşkese uyan yok: Son 5 günde 60 ölü


Yemen'de yaklaşık bir yıldır devam eden çatışmaya taraflar, geçen hafta İsviçre'de BM'nin öncülüğünde düzenlenen toplantılarda da bir çözüm üretemedi. 15 Aralık'ta bir hafta ilan edilen ateşkes 7 gün daha uzatıldı. Ateşkese rağmen son beş gün içinde meydana gelen çatışmalarda 60 kişi öldü.

Yemen'de taraflar geçen hafta, Birleşmiş Milletler öncülüğünde İsviçre'nin Cenevre kentinde nihai ateşkesin sağlanması için toplantılar düzenlemişti. Anlaşma sağlanamayan görüşmelerde 15 Aralık'ta bir haftalığına ilan edilen ateşkesin sona ermesi üzerine 7 gün daha uzatıldığı aktarıldı. Ateşkes olmasına rağmen son beş gün içinde Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ile Husiler arasında çıkan çatışmalarda 60 kişinin öldüğü, yaklaşık 100 kişinin de yaralandığı açıklandı. Çatışmaların Taiz kentinde daha da yoğun yaşandığı aktarıldı.

HADİ GÜÇLERİ SANA YAKINLARINA KONUŞLANDI

Cumhurbaşkanı Hadi güçlerinin, Husilerin elinde olan başkent Sana'nın yaklaşık 40 kilometre yakınlarına konuşlandığı gelen bilgiler arasında. Başkente yakın El-Cuf ve Karved tepelerinde kontrolü ele geçirdiği belirtilen Hadi güçlerinin sığınak yaptığı aktarıldı. Ayrıca Husilerin de Sana'da, İran'dan geldiği iddia edilen ağır silahları kullanmak için hazırlık yaptığı ileri sürüldü.

Öte yandan BM öncülüğünde İsviçre'de düzenlenen ve sonuç alınamayan toplantıların üçüncüsünün ise 14 Ocak'ta Etiyopya'da gerçekleştirilmesine karar verildiği ifade edildi.

Ocak ayında Husi milislerin Yemen'de devlet kurumlarını ele geçirmesiyle başlayan iç kargaşa yaklaşık bir yıldır devam ediyor. Mart ayında başkent Sana'yı terk ederek Suudi Arabistan'a taşınan Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve hükümet üyeleri, yaklaşık üç ay önce Aden'e geri dönmüşlerdi. Devrik lider Ali Abdullah Salih yanlıları ve Husilerle savaş halinde olan Cumhurbaşkanı Hadi güçleri, Riyad ve 8 Arap devletinin desteğini almaya devam ediyor. CİHAN
<< Önceki Haber Yemen'de ateşkese uyan yok: Son 5 günde 60 ölü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER