Yeni Hükümet Konağı'nın yeri konusunda tartışmalar alevlendi


Kırşehir'de sivil toplum kuruluşları (STK) ve siyasiler, yeni Hükümet Konağı'nın nereye yapılması gerektiği konusunda fikir ayrılığı yaşıyor. Bazı sivil toplum örgütleri, Hükümet Konağı'nın eski yerine yapılması gerektiğini belirtirken, o bölgede yoğunlaşan esnafın, valiliğin buradan taşınmasıyla iş yapamaz hale geldiğini savunuyor. Diğer bir grup ise bu alanın küçük ve yetersiz kaldığını öne sürerken, buraya yapılacak binanın bütün birimleri toplayamayacağı gibi, otopark sıkıntısı da doğuracağını ifade ediyor. Eski Hükümet Konağı'nın bulunduğu alanın yeşil alan yapılması gerektiğini savunan kesim, yenisinin Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'ye (TEİAŞ) 14 dönümlük alanın bu iş için uygun olduğunu dillendiriyor.

1965 yılında yapılan Kırşehir Hükümet Konağı, 48 yıl hizmet vermesinin ardından eskidiği ve ihtiyaca cevap vermediği gerekçesiyle 2012 yılında boşaltılarak yenisi yapılıncaya kadar geçici olarak başka bir yerde hizmet vermeye başladı. Ankara Caddesi üzerinde 6 bin 200 metrekare arazi üzerindeki eski yapı, 2 yılı aşkın bir süre bekledikten sonra bu yılın başında ihale edilerek yıkıldı. Ancak yeni binanın nereye yapılacağı ve ne zaman başlayacağı konusu bir türlü netleşmedi. Bugüne kadar sürüncemede olan yer tartışması, 1 Kasım seçimlerinin ardından yeniden alevlendi.

VALİ: ESKİ BİNANIN YERİNİ PARK OLARAK DÜŞÜNDÜK

Tartışmalara açıklık getiren Kırşehir Valisi Necati Şentürk, yıkılan binanın yerini yeşil bir alan ve otopark olarak düşündüklerini söyledi. Valilik olarak 45 bin metrekare kapalı alana ihtiyaçları olduğunu, eski yerin bunu karşılamayacağını vurgulayan Şentürk, şunları kaydetti: "Eski Hükümet Konağı'nın bulunduğu yer 6 bin 200 metrekare. Bunun ancak 2,5 dönümünün üzerine bina yapabiliyoruz. 6 kat düşündüğümüzde, kapalı alan yapabileceğimiz yer 7 bin metrekare civarında olacaktır. Buraya Hükümet Konağı'nı yaptığımız takdirde, bütün birimleri aynı yerde toplamamız mümkün olamayacak. Üstelik alt kata yapabileceğimiz otoparka güvenlik açısından her aracı alamayız. 10-15 yıl sonra yeni birimler için bina ihtiyacı karşımıza çıkabilir. Ben Hükümet konağımızın TEİAŞ'ın bulunduğu alana yapılması görüşündeyim." Kırşehir Hükümet Konağı yapım işinin 2015 yatırım programına alındığını ve proje bedelinin 30 milyon lira olduğunu duyuran Vali Şentürk, 2019 yılına kadar tamamlanmasının planlandığını bildirdi.

'ESKİ YERE YAPILSIN, GEREKİRSE 20 KAT OLSUN'

Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk ise yeni Hükümet Konağı'nın, yıkılan arazi üzerine yapılması gerektiği görüşünü savunuyor. AK Parti il yönetiminin de destek verdiği belirtilen görüşle ilgili Başkan Öztürk, bağlı oda başkanları ile hazırladığı ortak deklarasyonla kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Öztürk, şu fadeleri kullandı: "Ankara Caddesi'nde 37 yıldır esnafım. 19 odamıza bağlı 12 bin 500 esnaf var. Bu esnafların 1.500'ü Ankara Caddesi'nde bulunuyor. Esnaf odaları olarak eski yerin olmasını istiyoruz. Hükümet binası yıkıldıktan sonra işlerimizde belirgin bir azalma söz konusu. Buraya 20 katlı Hükümet Konağı yapsak ne olur? Buradaki arsa payını yüzde 30 yerine, yüzde 50-60 kullansak ne olur? Milletvekilimiz Salih Çetinkaya ve Belediye Başkanımız Yaşar Bahçeci ile birlikte çok sayıda sivil toplum kuruluşu da bizimle aynı fikri taşıyor"

AK PARTİ: TARAF DEĞİLİZ

AK Parti İl Başkanı Mustafa Kendirli, Hükümet Konağı'nın yeri konusunda taraf olmadıklarını açıkladı. Kendirli, "Kırşehir'in çıkarları için neresi gerekiyorsa orası olsun. Hemşerilerimizden değişik fikirler geldi. Mevcut yerin olması talebi yoğunlaştı. Vatandaşlar Ankara Caddesi esnafı, ticaretin gerilediğini ifade ettiler. Tüm kamu kurumlarının bir arada toplamak mı yoksa ayrı olması mı önemlidir? Çıkacak her türlü karara saygılıyız ve bu konuda üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız." dedi.

'ESKİ ALANA YAPILAMAZ'

Mimarlar Odası Kırşehir Temsilcisi Mehmet Kurt ise "Bahamettin Başkanımıza katılmak mümkün değil. Şehrin gelişmesi için MEDAŞ arazisine yapılması gerekmekte. Ayrıca eski valilik binasının olduğu yere şuan ki planlara göre hükümet binasının yapılması uygun değil. Yasal olarak da mümkün değil. Bu planın şehir merkezine uygulanması doğru değil." diye konuştu.

Kırşehir Kent Konseyi Başkanı Tahsin Üçgül, "Önceden eski valilik binasının yeri olsun diye düşünüyordum. Ancak teknik arkadaşları dinleyince burasının yanlış bir karar olacağına inandım. Doğru olanın şehir merkezi dışında bir yerin olması diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Kırşehir Başkanı Hasan Eraslan da yıllar sonrasının düşünülmesi gerektiğini ifade ederek, Hükümet Konağı'nın TİEAŞ'ın bulunduğu yere yapılmasının uygun olacağını söyledi.

Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Turpçu ise "Hükümet binası yeri tartışmalarına yeni bir boyut kazandırmak istiyorum. Bence yeni hükümet binasının, Ahi Stadyumu'nun bulunduğu yere yapılması taraftarıyım. O zaman her iki taraf için de hayırlı olacaktır." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Yeni Hükümet Konağı'nın yeri konusunda tartışmalar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER