2023e doğru Ar

2023e doğru Ar-Ge, Yenilikçilik, Girişimcilik ve Destekler Paneli -TPE Başkan Yardımcısı Yüksel Birinci: Cumhuriyetimizin 100. yılında 50 bin patent başvurusunun yapıldığı bir Türkiye hedefliyoruz


ESKİŞEHİR (A.A) - Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkan Yardımcısı Yüksel Birinci, Cumhuriyetin 100. yılında 50 bin patent başvurusunun yapıldığı bir Türkiye hedeflediklerini söyledi.
     Birinci, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Eskişehir Bilim Sanayi Teknoloji Müdürlüğü tarafından ESOGÜ Kongre Merkezinde düzenlenen 2023e Doğru Ar-Ge, Yenilikçilik, Girişimcilik ve Destekler Panelinde, 2023 hedeflerine ulaşmak için yeni markalar oluşturmak gerektiğini kaydetti.
     Dünyayla rekabet etmenin yolunun patente, özgün tasarımlara, güçlü markalara bağlı olduğunu ifade eden Birinci, şöyle konuştu:
     Ülke olarak, bunun için çok çalışmamız gerekir. Enstitü olarak, ödül vermiyoruz. Ancak ürünleri koruma altına alıyoruz. ABDdeki bir çok firma Ar-Geye ayırdıkları paradan daha fazlasını patent savaşlarında, mahkemede kaybediyor. Son olarak Apple ve Samsung arasında patent savaşı yaşandı. Apple davayı kazandı ve Samsung patent ihlali gerekçesiyle yaklaşık 1 milyar dolar ödemek zorunda kaldı. Apple ve HTC firmaları arasında da aynı şekilde savaş yaşanmaktaydı. Bu dava tatlıya bağlandı. Şu anda ilaç sektöründe, bioteknoloji sektöründe de çok büyük patent savaşları devam ediyor. TPE olarak hedeflerimiz ve projelerimiz kapsamında Sinai Mülkiyet Farkındalık Kampanyasında, üniversitelerle çalışıyoruz. Patent Değerlendirme Ajansı kuruyoruz. Bunun için 100 patent uzmanı almamız gerekiyor. Kadro için çalışmalarımız var. TPE olarak, Cumhuriyetimizin 100üncü yılında 50 bin patent başvurusunun yapıldığı bir Türkiye hedefliyoruz.
     ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen de yönetilen değil yöneten olmak için, kendi ürettiğini kullanan bir Türkiyenin gerektiğini kaydetti.
     Bu konuda üniversitelere önemli görevler düştüğünü anlatan Prof. Dr. Gönen, ESOGÜnün, bu yöndeki çalışmalara bütün gayretleriyle destek vereceklerini bildirdi.
     Eskişehir Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Kaya ise 2023 hedeflerine ulaşmada, üniversite-sanayi işbirliğinin önemine dikkati çekti.
    
     Muhabir: Yıldız Gündoğmuş / Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER