5. Uluslararası Ar

5. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi -Zirveye katılan Fransız astronot Baudry: Bursanın uzay üssü gibi hayali varsa bu gerçekleştirilebilir. Bunu yapmak için inanmak lazım, vazgeçmemek lazım (Fotoğraflı-Görüntül


BURSA (A.A) - UNESCO İyi Niyet Elçisi ve Fransız astronot Patrick Baudry, Bursanın uzay üssü gibi hayali varsa bu gerçekleştirilebilir. Bunu yapmak için inanmak lazım, vazgeçmemek lazım dedi.
     Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) destekleriyle Atatürk Merinos Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 5inci Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesine katılan Baudry, UTİB Başkanı İbrahim Burkayın daveti üzerine Bursaya geldiğini ve burada bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.
     Başarmak için inanmanın ön şart olduğunu dile getiren Baudry, uzaya gitme sürecinin kendisi için bir hayalin başlangıcı olduğunu ifade etti. Baudry, 1980 yılında Fransadaki Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi (CNES) tarafından 1982 yılı için planlanan Fransız-Sovyet uzay aracı için 3 bin aday arasından seçildiğini ve sonraki 2 yılını Sovyet kozmonotlar ile eğitim almak üzere Moskova yakınlarında geçirdiğini anlattı.
     Sizin adınıza her şey yolunda gitmese bile hedeflerinizden vazgeçmemeniz gerekir diyen Baudry, uzay istasyonu kompleksinde kozmonot-mühendis olarak görev aldığını, yedek ekip üyesi olarak ilk Fransız-Sovyet uzay uçuşuna katıldığını belirtti. Uzayda, fizyolojik, biyolojik ve astronomik araştırmalarla ilgili deneyler gerçekleştirmek için görevlendirildiğini anlatan Baudry, şöyle konuştu:
     Uzaya gitmem benim için gerçekten bir hayalin başlangıç noktasıydı. Hayatta ilerleme kaydetmek istiyorsanız, düzgün şekilde çalışmak istiyorsanız uzmanlara danışmanız gerekir. Uzmanlar, sizin hayal ettiğiniz, mümkün olmayacakmış gibi görünen şeylerin nedenini açıklarlar. Bizim yaptığımız da buydu. Biz, birçok test pilotu, doktorlar bilim adamları aynı hedefi taşıyorduk, uzaya gitmek istiyorduk. Sonunda ben gittim. 23 Mart 1984te ilk Fransız-Amerika ortak uzay uçuşu projesinde de görev aldım. Bunun için Johnson Uzay Merkezi, Houston, Teksasta görev yaptım.
     İnsanların ve toplumun geleceğinin motivasyona ve inanmaya bağlı olduğunu vurgulayan Baudry, Uzay uçuşları önemli ayrıcalıktır, kendi dünyanızın yüzeyinden uçup dışarı çıkmanız, dünyayı dışarıdan farklı şekilde gözlemlemenizi sağlar. Gezegenimiz çok güzel ve kırılgan görünüyor. Roketin tepesinde oluyorsunuz. Gençler hedeflerinizi başarabilirsiniz. Kilit nokta hazır olmak, inanmak ve de ilerlemeye doğru hareket etmek. Çok problemle karşılaşmıştık. Uzaya gitmeden önce 13 kez deneme yaptık. İlk uzay yolculuğu benim için gerçekten çok olağanüstü şeydi. Uzaya çıkmak, uzay mekiğinde sadece 9 dakika alıyor. 9 dakika içerisinde sıfırdan 30 bin kilo metre hıza çıkıyorsunuz. 9 dakika sonra hayalleriniz gerçekleşiyor ifadelerini kullandı.
     Baudry, 1980lerde insanların uzayda ne gibi keşifler yapabileceğinin çok net olmadığına işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
     İlk çalışmam, bilimsel deneyleri yapmaktı. Uçuşlar sırasında iletişim uydularını göndermek gibi hedefimiz vardı. Mürettebatımız uluslararası ölçekteydi. Hayatımdaki en güzel deneyimdi. Hedefimize ulaştık, hedefiniz buysa başarıya ulaşacaksınız. Bursanın uzay üssü gibi hayali varsa bu gerçekleştirilebilir. Bunu yapmak için inanmak lazım, vazgeçmemek lazım. Mesela kuşlar öter ama ağaçlar sakindir. Kuşlar iyi öter, şarkılarını iyi söylerse o ağaç da şarkı söylermiş gibi olur. Bilgi, istek, irade ve motivasyon. Bunlar bir araya gelirse herkes aynı ağızdan şarkıyı söyleyebilir. Asla vazgeçmemek lazım.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber 5. Uluslararası Ar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER