Ala kilim yeniden canlandırılacak

Ala kilim yeniden canlandırılacak -Şiran Belediyesinin SODES kapsamında başlattığı projeyle unutulmaya yüz tutmuş ala kilim günümüze taşınacak -Şiran Belediye Başkanı Altıparmak: -Ala kilimi yeniden canlandırarak turizme kazandı


GÜMÜŞHANE (A.A) - İbrahim Özdemir - Şiran ilçesinde yıllar önce köylerde kadınlar tarafından örülen, ancak günümüzde unutulmaya yüz tutan ala kilimin yeniden canlandırılması için çalışma başlatıldı.
     Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında hazırladıkları 120 bin liralık proje ile 15 kadın ve genç kızın katıldığı ala kilim kursu açtıklarını söyledi.
     Amaçlarının yıllar önce ilçeye bağlı köylerde kadınların evlerinde ördükleri ancak günümüzde unutulmaya yüz tutan ala kilimi yeniden canlandırarak turizme kazandırmak ve ilçe ekonomisine katkı sağlamak olduğunu belirten Altıparmak, Kültürel değerlerimize sahip çıkmak, o değerleri korumak istiyoruz dedi.
     Kursta çok güzel eserler ortaya çıktığını ifade eden Altıparmak, Bundan sonra da imkanlarımızı zorlayarak ala kilimi hem yaşatmak hem de ev ekonomisine katkı sağlamak için çalışacağız. Ala kilim ören kadın sayısının artması ve tüm köylerimize yeniden yayılmasını, evlerde örülmesini istiyoruz diye konuştu.
     Kursun ekim ayında sona ereceğini dile getiren Altıparmak, belediye olarak kursu sürdürmek ve yeni kursiyerler yetiştirmek istediklerini kaydetti.
    
     -Örnekleri fotoğraf çekerek tespit ettik-
    
     Kurs öğretmeni Güleser Ararat ise ala kilimin kültürleri olduğunu ve gelecek nesillere aktarmak istediklerini söyledi.
     Ala kilimi eskiden köylerdeki kadınların evlerinde ördüğünü anlatan Ararat, Eskiden iplik bulmak zordu. Hangi renkte iplik bulunursa onunla kilim dokurlardı. Bir kilime 7-8 renkte iplik kullanılırdı. O nedenle de kilimimize ala kilim denildi dedi.
     Kurs öncesi köyleri gezdiklerini, örnek olması amacıyla burada gördükleri ala kilimlerin fotoğrafını çektiklerini belirten Ararat, Kursumuzda yolluk, küçük çantalar örüyoruz. Kursiyerlerimiz çok azimli. Sadece belediyeden değil, diğer yetkililerden de destek bekliyoruz. Kadınlar olarak ala kilim dokuyup ev ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz diye konuştu.
     Kursiyerlerden Halise Güngör, kursun bitiminde evinde kuracağı tezgahta kilim örmek istediğini söyledi.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Ala kilim yeniden canlandırılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER