Anayasa Yapım Süreci Konferansı

Anayasa Yapım Süreci Konferansı -AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop: Anayasa tasarladığımız metnin -tabi kesin söyleyemiyorum ama- 130 madde civarında olacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla az bir şey kalmış olduğunu söyley


BURSA (A.A) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, yeni anayasa yapımı çalışmalarıyla ilgili, Anayasa tasarladığımız metnin -tabi kesin söyleyemiyorum ama- 130 madde civarında olacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla az bir şey kalmış olduğunu söyleyebilirim dedi.
     Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde, Bursa Kent Konseyi tarafından düzenlenen Anayasa Yapım Süreci adlı konferansa konuşmacı olarak katılan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop, konferans öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye gibi gündemin çok sık değiştiği bir ülkede, belli bir konuyu her gün, her hafta gündemde tutabilmenin zor olduğunu söyledi.
     Yeni anayasa sürecinin Türkiye gündeminin birinci sırasında olmasa da ilk sıralarında yer aldığını belirten Şentop, şöyle konuştu:
     Yeni anayasa çalışmaları, 19 Ekim 2011de başlamıştı. Aşağı yukarı 15 aya yaklaşıyoruz. Şu anda 100 maddeye yaklaşan bir madde yazımı yapıldı ve bunların hepsinde partiler mutabık değil. Yaklaşık 3te 1ine yakın bir madde sayısında mutabakat var. Anayasa tasarladığımız metnin -tabi kesin söyleyemiyorum ama- 130 madde civarında olacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla az bir şey kalmış olduğunu söyleyebilirim. Partilerin büyük ihtimalle sürecin sonuna doğru mutabakat çerçevesini genişleteceği, madde sayısını arttıracağı kanaatindeyim. Anayasa süreciyle ilgili belki bir iki ay sonra daha ciddi olarak gündemi işgal edeceğini, gündemin temel meselelerinden birisi olacağını söyleyebilirim.
    
     -BDPnin anayasa talebi-
    
     Bir basın mensubunun BDPnin önerdiği anayasa taleplerinin olduğunu hatırlatarak ve konuyla ilgili gelişmeleri sorması üzerine Şentop, şunları kaydetti:
     O, idare kısmı anayasanın, kamu idaresi kısmı. Bununla ilgili önerilerimizi geçtiğimiz pazartesi günü verdik. Bütün partiler, verdi. BDPnin talepleri var. Tam anlamıyla bölgesel özerklik değil ama bölgesel yönetimler içeren bir teklifi var ve her partinin kendine göre bir teklifi var. Bunu da komisyonda müzakere ediyoruz. Komisyonda, partilerin mutabık kalmış olduğu kısımları, metinleri, cümleleri mutabakatla yazıyoruz. Farklı görüşü olanları da paranteze alarak devam ediyoruz. Bunda bir sorun yok ama komisyon, mutabakat esasına göre çalıştığı için bütün partilerin mutabık kalmadığı bir metnin komisyondan geçmesi mümkün değil.
     Şentop mutabık kalınmayan konuların sorulması üzerine de şu ifadeleri kullandı:
     Aşağı yukarı 95 maddenin üzerinde madde yazıldı. Bunlardan yaklaşık 30 civarında madde üzerinde mutabakat var. Demek ki 65 madde. Ama genel olarak mutabık kalınmayan hususların 4 başlıkta toplanabileceği kanaatindeyim. Birisi, Türkiyedeki özellikle 27 Mayıs, 65 darbesinden sonra anayasalarda yer alan vesayetçi ideoloji var. Tırnak içinde bir resmi devlet ideolojisi. Bu, daha çok başlangıç kısımlarında anayasanın. 61 Anayasasında, 82 Anayasasında, bir başlığımız bu olur, resmi ideoloji ve başlangıç kısmı. Mutabık kalınamayacak başlıklardan birisi bu.
     Diğeri, vatandaşlık maddesi. Muhtemelen burada bazı partiler, bu mutabakata katılmazlar, katılamazlar. Ortaya koydukları müzakerelerdeki tablo üzerine tahmin ediyorum.
     Üçüncü başlığımız, din hürriyeti maddesi. Burada çok büyük ihtimal -müzakerelere göre söylüyorum- CHPnin daha farklı bir duruşu var. Ama diğer 3 parti, birbirine yakınlaşabilir.
     Dördüncü olarak da BDPnin ana dilde eğitim diye vermiş olduğu ve bu çerçevede bağlantılı başka maddeler var. Yani dört temel başlık. Ama bu dört temel başlık altında tahmin ediyorum 7-8 madde konusunda mutabakat biraz güç görülüyor. Ama sağlamaya çalışacağız.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Anayasa Yapım Süreci Konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER