Bolu İsraf Etmiyor projesi

Bolu İsraf Etmiyor projesi -Bolu Valisi Özçimen: -Ülkemizde bir yılda israf edilen ekmekle 80 hastane, 500 okul inşası ve 500 kilometre yol yapılabilir


BOLU (A.A) - Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Türkiyede bir yılda israf edilen ekmekle 80 hastane, 500 okul inşa edilebileceğini ve 500 kilometrelik yol yapılabileceğini söyledi.
     Bolu Belediyesince başlatılan Bolu İsraf Etmiyor projesinin Necip fazıl Kültür Merkezinde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Özçimen, dünyada ve Türkiyede en fazla israf edilen gıda ürününün ekmek olduğunu anlattı.
     Türkiyede günde 82 milyon ekmek üretildiğini, 77 milyon 340 bininin tüketildiğini belirten Özçimen, Günde 4 milyon 600 bin ekmek çeşitli nedenlerle israf edilerek çöpe atılıyor. Dünyanın bir bölümü sefahat ve israf içinde yüzerken, diğer bölümünde açlığın hüküm sürmesi, çocuk ve insanların kitleler halinde yok olması, doğrusu insanlık ve medeni olduğunu iddia eden milletler adına utanılacak bir durumdur diye konuştu.
     Özçimen, Dünya Bankası verilerine göre gelişmiş ülkelerin çöpe attığı yiyeceklerin dünyada açlıktan ölen insanların 15 katını beslemeye yetecek düzeyde olduğuna dikkati çeken Özçimen, düşük gelir gruplarında ekmek tüketiminin fazla olmasına rağmen, israfın daha az olduğunu, gelir düzeyi yükseldikçe ekmek tüketiminin azaldığını ancak israfın arttığını dile getirdi.
     Ekmek israfında yüzde 70 ile yemekhaneli iş yerleri, hastaneler, yatılı okullar, öğrenci yurtları, otel ve lokantaların ilk sırada yer aldığına işaret eden Özçimen, Ülkemizde bir yılda israf edilen ekmekle 80 hastane, 500 okul inşası ve 500 kilometre yol yapılabilir. Açlıktan insanların hayatlarını kaybettikleri bir dünyada dinimizce de yasaklanan israfın ülkemizde çok yüksek seviyelere ulaşması üzüntü verici şeklinde konuştu.
    
     -Bolu Belediye Başkanı Yılmaz-
    
     Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise eski dönemlerde artan yiyeceklerin hayvanlara verilerek değerlendirildiğini belirterek, şehirlerde yaşayan insanların ise besleyecek hayvanları bulunmadığı için gıda maddelerini çöpe attığını vurguladı.
     Bazı lokantacıların israfı azaltmak için masalara küçük ekmekler koyduğunu anlatan Yılmaz, Türkiyede ve dünyada en büyük sıkıntılardan bir tanesi ekmek. Onun için şu anda lokantalarda ekmeklerin az verilmesini sağlıyoruz. Biraz lüks lokantalarda ise küçük ekmekler yapılıyor ki artmasın, ziyan olmasın. Ziyan olanları da böyle bir çalışma ile toplayabilirsek çok güzel olacak ifadelerini kullandı.
     Projenin tanıtımında müftülük, milli eğitim müdürlüğü ve muhtarların da katkı sağlayacağına inandığını kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:
     İsrafı nasıl önleyeceğiz- Bu nasıl olacak- Müftümüz camilerde anlatacak. Öğretmenlerimiz okullarda anlatacak. Muhtarlarımız mahallelerinde anlatacak ki bunu geliştirelim ve bu bir berekete dönsün. İlk önce biz böyle bir şeye ciddi anlamda öncülük yapalım ve oradan başka yerlere yayılsın. Dünyanın birçok yerinde sırf bir ekmek bulamadığı için ölen insanlar varken, biz burada ekmeği israf ediyorsak asıl sıkıntı orada diyorum.
     Proje kapsamında Bolu Belediyesince belirlenen mahallelere konulan konteynerlerde toplanan ekmekler, çeşitli hayvanların beslenmesinde kullanılacak.
    
     Muhabir: Zafer Göder
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Bolu İsraf Etmiyor projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER