Burdur Gölüne Sadakat Yolculuğu eylemi

Burdur Gölüne Sadakat Yolculuğu eylemi -Göldeki su seviyesinde yaşanan düşüş ve kirliliğe dikkati çekmek amacıyla vatandaşlar insan zinciri oluşturdu -Eyleme katılan sanatçı Sümer Ezgü: Doğa bir zincirdir. Buradan başlar,


BURDUR (A.A) - Burdur Gölünde su seviyesinde yaşanan düşüş ve kirliliğe dikkati çekmek amacıyla gerçekleştirilen Burdur Gölüne Sadakat Yolculuğu eyleminde vatandaşlar, göl ve çevresindeki dereleri simgeleyen mavi bir kumaş taşıyarak insan zinciri oluşturdu.
     Doğa Derneğinin, Atlas Dergisinin desteği ile düzenlediği eylem kapsamında, Antalya ve Ankaradan gelen doğa severler ve Burdurlular, Cumhuriyet Parkında toplandı. Burada davul zurna eşliğinde oynayıp, Dereler Burdur Gölüne aksın ve Göl yoksa Burdur da yok, göl yoksa ürün de yok sloganları atan gruba, Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü de katıldı. Meydanda bir süre gruptakilerle halk oyunları oynayan Ezgüye vatandaşlar ilgi gösterdi.
     Grup daha sonra, Cumhuriyet Caddesinde, Burdur Gölü ve çevresindeki dereleri simgeleyen mavi bir kumaş taşıyarak insan zinciri oluşturdu. Eylem sırasında cadde trafiğe kapatıldı.
    
     -Sanatçı Sümer Ezgü-
    
     Sümer Ezgü, gazetecilere yaptığı açıklamada, çocukluğunun Burdurda göl kıyısında geçtiğini anlattı. Gölün son yıllarda hızla kuruduğuna dikkati çeken Ezgü, gölü kurtarmak için Burdurluların seslerini yükseltmemeleri durumunda çok geç kalınacağına işaret etti.
     Ezgü, Biliyoruz ki Burdur Gölü yok olursa, Burdurda yaşam biter. Çiftçisi, esnafı, sanatçısı, halkı ve yöneticileri olarak biz Burdurlular, gölümüzün yok olma sürecini durdurarak, gölümüzü eski haline kavuşturabiliriz dedi.
     Ezgü, Burdur Gölünün tarıma, beslenmeye, hayvancılığa hayat veren bir alan olduğunu ifade ederek, Dolayısıyla gölün kurumaması lazım. Göl kurursa eğer, Burdur çorak olur. Hayat etkilenir, iklim değişir. Doğa bir zincirdir. Buradan başlar, Trabzonu da İstanbulu da etkiler diye konuştu.
    
     -Göl son 35 yılda üçte birini kaybetti-
    
     Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz ise Burdur Gölünün kurtuluşunun, barajlardan göle su bırakılmasına bağlı olduğunu söyledi. Burdur Gölü için acil önlem alınmazsa gölün ekolojik işlevlerini yitirerek cansız bir su kuyusuna dönüşeceğine dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:
     Burdur Gölü hızla kuruyor. Göl son 35 yılda üçte birini kaybetti, su seviyesi 12 metre düştü. Gölün kurumasının sebepleri, gölü besleyen yer üstü sularının baraj ve göletlerde tutulması, yer altı sularının ise sondaj kuyularıyla aşırı miktarlarda çekilmesi. Burdur Gölü kuruduğunda Burdurda ne yaşam, ne tarım devam eder. Bugün burada toplanan bizler, yüzlerce Burdurlu ve Türkiyenin dört bir yanından gelen doğa severler, Burdur Gölünün yaşaması için baraj ve göletlerden su bırakılarak derelerin göle akmasını talep ediyoruz. Şu an güncellenmekte olan Burdur Gölü Yönetim Planında gölün ihtiyacı olan suyun barajlardan nasıl bırakılacağı karara bağlanmalı ve bu karar bir an önce uygulanmalı. Burdur Gölünü yaşatmak için bu son şansımız.
     Etkinlik için Ankaradan gelen Alman vatandaşı Filip Hühr de Burdur Gölünün kurumasını kesinlikle istemediğini belirterek, herkesin bu konuda duyarlı olmasını istedi.
     AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik de Cumhuriyet Parkına gelerek bir süre Sümer Ezgü ile görüştü.
     Gruptakiler, gösterinin ardından olaysız dağıldı.
    
     Muhabir: Gökmen Yüce / Güç Gönel
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Burdur Gölüne Sadakat Yolculuğu eylemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER