Çay İhracatçısı Firmaların Kapasitesini Artırma Projesi

Çay İhracatçısı Firmaların Kapasitesini Artırma Projesi -DKİB Başkanı Gürdoğan: Yurt dışında sıkça rastladığımız çay kafeteryalarının ülkemizde de kurulması için yerel bazlı bir çalışma başlatacağız (Fotoğraflı-Görüntül


TRABZON (A.A) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİP) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yurt dışında çok sayıda bulunan çay kafeteryalarının Türkiyede de kurulması için yerel bazlı bir çalışma başlatacaklarını belirtti.
     Gürdoğan, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliğinde bazı çay firmalarının yetkililerinin de katıldığı basın toplantısında, bir süre önce Ekonomi Bakanlığı temsilcileri ve çay firması sahipleriyle Hong Kongta düzenlenen uluslararası çay fuarına katıldıklarını, burada yaptıkları gözlemlerin çayın geleceği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
     Türkiyenin dünyada çay üreten ülkeler sıralamasında ilk beş içerisinde yer almasına rağmen, çay pazarını elinde bulunduran ülkeler arasında bulunmadığını ifade eden Gürdoğan, İşin en ilginç yönü ise çay pazarında en büyük çay alan ülke Rusya. Biz ise Rusyada hiç yokuz. Çay üreticisi olmayan İngiltere, dünyada Çin ile birlikte belirleyici rol üstleniyor. Fakat biz dünyadaki çay gerçeğini Türkiyeye uygulama konusunda yanlışlık yapıyoruz. İnsanlara siyah çay içirmek istiyoruz. Ama dünyada aromalı, sütlü, bitkisel çayların içildiğini görüyoruz. Doğu Karadeniz dünyada yüzde 75 oranında floranın sahibi ve bunu ham madde olarak kullanamıyoruz diye konuştu.
     Sütlü çayın İngiltere tarafından dünyaya sunulduğunu ancak Türkiyede kullanılmadığını belirten Gürdoğan, şöyle devam etti:
     Yurt dışında insanlar direk anne sütü alamayan bebeklere sütü çayla birlikte veriyor. Fuardan getirdiğimiz çay ürünlerinin her biri aslında Türkiyede var. Ancak bu ürünler görüldüğü üzere farklı şekilde işlenmiş ve paketlenmiş. Dünyada 800 bin ton çayı Çin ihraç ediyor. Türkiyede ise bu rakam 200 bin ton ve biz bu pazarlarda yokuz. Fabrika sahibi arkadaşlarla birlikte ödevimizi iyi yapmıyoruz, dünya gerçeklerinden haberdar değiliz.
    
     -Çay kafeteryaları kuracağız
    
     Gürdoğan, Hong Kong başta olmak üzere gittikleri yerlerde çay kafeteryalarının bulunduğunu ifade ederek, bu mekanlarda insanların çay içmesinin yanı sıra alışveriş imkanı da bulunduğunu anlattı.
     Doğu Karadenizde yapacakları çalışmalar ile bu yerlerin açılmasını sağlayacaklarını dile getiren Gürdoğan, şunları kaydetti:
     Buraların kurulması için ilk başta yerelden Trabzon ve Rize belediyeleri olarak örnek bir proje çalışması yapacağız. Bu sistemde hem çay, hem de bunun yanında bir takım yiyecek ürünleri sunulacak. Örneğin tereyağlı ya da peynirli ekmek İngiltere tarafından servis edilen ürünler. Türkiyede simit, ekmek ve peynir çeşitlerimiz olmasına rağmen bu zamana kadar bunları yapamamışız. Artık çayı çok daha iyi nasıl kullanabiliriz diye bir hareket başlatmak durumundayız. Bu hareketle beraber çiftçilerimize çare olmaya çalışacağız. Çay sektörünü üretici ve fabrika sahibi için nasıl karlı hale getirebiliriz bunları düşüneceğiz.
     Hong Kong fuarında aldıkları çay ürünleriyle de ilgili çeşitli bilgiler veren Gürdoğan, toplantı sonunda basın mensuplarına sütlü çay ikram etti.
    
     Muhabir: Burak Altunöz
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Çay İhracatçısı Firmaların Kapasitesini Artırma Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER