Çiftçiye sulama eğitimi verilmeli

Çiftçiye sulama eğitimi verilmeli -Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soylu: -Karapınarda çiftçilerin geleneksel sulama yöntemlerini kullanmaya devam etmesi nedeniyle aşırı su kullanımı söz konusudur -Bölgede


KONYA (A.A) - Murat Aslan - Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Türkiyenin en az yağış alan yeri olan Karapınar ilçesinde, kuraklıkla mücadelede en etkili yöntemin çiftçiyi doğru sulama yöntemleri hakkında bilgilendirmek olduğunu söyledi.
     Soylu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda ülkemizde ortalama yağış miktarındaki azalış ve yağış rejimindeki sapmaların tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediğini belirtti.
     Konya Kapalı Havzası içinde yer alan Karapınar çevresinde son yıllarda yaşanan kuraklık ve değişen tarım yapısına bağlı olarak çeşitli çevre sorunları ortaya çıktığını anlatan Soylu, Bölge, Türkiyede yıllık ortalama yağışın en az görüldüğü (Karapınar 285.6 milimetre, Konya 319.4 milimetre) alanlardan biridir dedi.
     Soylu, zorlu bir erozyonla mücadele sonucunda çöl olmaktan kurtarılan Karapınarın tarımsal sulama ihtiyacının yer altı su kaynaklarıyla karşılandığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Çiftçilerin geleneksel sulama yöntemlerini kullanmaya devam etmesi nedeniyle aşırı su kullanımı söz konusudur. Bu durum zaten kıt olan su kaynaklarının daha da azalmasına sebep olmaktadır. Ayrıca aşırı su kullanımından dolayı meydana geldiği düşünülen obruklar da bölgede aşırı su kullanımı sonucu ortaya çıkabilecek olumsuzlukların önemini açıkça ortaya koymaktadır.
    
     -Bilinçli tarım yöntemleri anlatılıyor-
    
     Karapınar Ziraat Odası öncülüğünde başlatılan çalışma kapsamında, ilçedeki çiftçilere, çeşitli toplantılarla bilinçli tarım yöntemlerini anlatmaya çalıştıklarını vurgulayan Soylu, şunları kaydetti:
     Bu çalışmanın amacı, küresel iklim değişikliklerine karşın geleneksel tarımdan modern tarıma geçmek, sürdürülebilir kırsal kalkınmaya destek vermek ve bölge halkının gelir düzeyini artırmaktır. Ülkemizde son yıllarda görülen iklim değişikliği sonucu gündeme gelen en önemli konu sulama ve su kaynaklarıdır. Karapınar bölgesi için tarımın tek anahtarı sudur. Çünkü bölgedeki yıllık yağış çoğu zaman hiçbir kültür bitkisinde ekonomik üretim yapmak için uygun olmamaktadır. Bölgede sulama imkanlarının artması ile tarımsal kalkınma artmış, ürün çeşitliliği oluşmuş ve bölge bir tarım merkezi haline gelmiştir. Bu yüzden bölgede suyun önemi iyi anlatılmalı, kaynaklar doğru kullanılmalıdır. Bölgede su ile ilgili planlamalar yapılırken bölgenin kalkınmasına katkı yapan mısır, ayçiçeği ve yonca gibi ürünler kesinlikle dikkate alınmalıdır. Bölgede ürün desenini değiştirmek yerine çiftçiyi doğru sulama yöntemleri ve bitki-su ilişkileri konusunda bilgilendirmek gerekmektedir.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Çiftçiye sulama eğitimi verilmeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER