ÇOMÜ Bilim ve Teknoloji Uygulama ve

ÇOMÜ Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi açılış töreni -Kalkınma Bakanı Yılmaz: Bilgiyi, teknolojiyi kendimiz de üretmezsek, hep başkalarının üretiğiyle üretim süreçlerimizi kurgularsak, 2023 hedeflerimize ulaşamayız.


ÇANAKKALE (A.A) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bilgiyi, teknolojiyi kendimiz de üretmezsek, hep başkalarının üretiğiyle üretim süreçlerimizi kurgularsak, 2023 hedeflerimize ulaşamayız. Önümüzdeki dönemin ana gündemi araştırma, geliştirme, bilgi ve teknoloji üretimi ve bunun da katma değere dönüşümüdür. Bunu yaptığımız zaman gerçek anlamda kalkınmış ülke olacağız dedi.
     Bakan Yılmaz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Çanakkalede Çanakkale Ruhunu teneffüs ettiklerini belirterek, Bu ruha her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. 2015 yılında inşallah 100. yılını hem millet olarak, ülke olarak tekrar yaşayacağız, hem de dünyayla paylaşacağız bu ruhu. Nasıl ki, 100 yıl önce ülkemizin, milletimizin bekasını, gücünü, tüm dünyaya gösterdiyse Çanakkale, aslında bugün de bu ruh, birliğimizin, beraberliğimizin hep birlikte çok daha ileri bir ülke haline gelmemizinde teminatıdır diye düşünüyorum. Çünkü bu ruhu çok iyi anlamamız, çok iyi anlatmamız ve yaşatmamız gerektiğine inanıyorum diye konuştu.
     Bir düşünürün, Geçmiş arkamızda değil, ayaklarımızın altındadır sözünü anımsatan Yılmaz, Geçmişi aslında geride bırakmıyoruz, onun üstünde bir yerlere yükseliyoruz, yürüyoruz. Geçmişimizi iyi anlamamız, iyi algılamamız ve bugünkü nesillere taşımamız için önemli şeklinde konuştu.
     İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akifin, Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber, sana aguşunu açmış duruyor Peygamber dediği bir beldede bulunduklarını ifade eden Yılmaz, bugünkü dünyada farklı bir mücadelenin olduğuna işaret etti.
     İnsanların artık bilgiyle, teknolojiyle, üretimle mücadele ettiklerini, bu mücadelelerinin de en az geçmişteki mücadeleler kadar inançla kararlılıkla yapılması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, burada da AR-GE ve yenilik sistemlerinin son derece önemli olduğunu vurguladı.
     Kalkınmış bir ülke sıfatını kazanmak istiyorsak, odağa insanı almak durumundayız diyen Yılmaz, Nitelikli, donanımlı, bilgili insanı almak durumundayız. Çok çeşitli faktörler var. Fakat dünya tarihinden de, bugünkü tecrübeden de biliyoruz ki, en kritik faktör aslında insan. Şartlar ve imkanlar ne olursa olsun, bunları alıp değerlendirecek ve gerçek anlamda kalkınma sürecini neticelendirecek olan insanın bizatihi kendisi dedi.
     Araştırma geliştirme ve teknoloji denilen hadisenin sonuçta bilgili, donanımlı, etrafına bakabilen, yenilikler geliştirebilen insan olduğuna işaret eden Yılmaz, üniversiteler ve bu merkezlerle aslında insana yatırım yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.
     21. yüz yılda kalkınmış ülkelerin, teknoloji üreten, bilgi üreten, bilgiyi katma değere dönüştüren ülkeler olacağına işaret eden Yılmaz, başka türlü Türkiyenin bu iddialı hedeflerine yürümesinin mümkün olmadığını bildirdi.
     Bakan Yılmaz, Türkiyenin iddialı hedefleri olan bir ülke olduğunu kaydederek, 2023 vizyonumuz var biliyorsunuz. Son 10 yıllık dönemde gerçekten bir sıçrama yaptık. Gayri Safi Yurt içi Hasılamız 230 milyardan, geçen yıl itibarıyla söylüyorum, yaklaşık 800 milyar dolara ulaştı. Kişi başına gelirimiz 3 bin 500 dolardan, 10 bin 500 dolarlara çıktı. AR-GEye yaptığımız harcamalar yurt içi hasılamızın binde 53ünden, binde 86sına yükseldi. Bütün bunlar güzel rakamlar. Fakat biz artık başardık belli bir yere geldik diye rehavete kapılırsak, arzu ettiğimiz hedeflere ulaşamayız şeklinde konuştu.
    
     -2 trilyon doları aşan bir yurt içi hasıla hedefliyoruz-
    
     Bakan Yılmaz, Bir taraftan da ikinci bir hamle yapmamız gerekiyor. Bu önümüzdeki 10 yıllık süreçte Türkiyenin ikinci bir sıçramayı daha gerçekleştirmesi lazım dedi. Yeni hedefler koyduklarını belirten Yılmaz, bunun 2023 hedefi olduğunu söyledi.
     2 trilyon doları aşan bir yurt içi hasıla hedefliyoruz. 25 bin dolar en az kişi başına gelir hedefliyoruz. AR-GE harcamalarımızı yurtiçi hasılamızın yüzde 3ü civarına çıkarmayı hedefliyoruz diyen Yılmaz, bunun için de özel sektör payını üçte 2lere kadar çıkarmayı hedeflediklerini, birçok alt sektörde, bu hedeflerinin açılımlarının olduğunu dile getirdi.
     Teknolojiyi, bilgiyi tüketen bir ülke olarak arzu edilen yere ulaşılamayacağını söyleyen Yılmaz, Bilgiyi, teknolojiyi kendimiz de üretmezsek, hep başkalarının üretiğiyle üretim süreçlerimizi kurgularsak, 2023 hedeflerimize ulaşamayız. Önümüzdeki dönemin ana gündemi araştırma, geliştirme, bilgi ve teknoloji üretimi ve bunun da katma değere dönüşümüdür. Bunu yaptığımız zaman gerçek anlamda kalkınmış ülke olacağız diye konuştu.
    
     -Küresel kriz-
    
     Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, dünyada şu anda küresel bir kriz olduğunu, Amerika Birleşik Devletlerinden, Avrupaya, Japonyaya kadar uzanan gelişmiş denilen dünyada ciddi bir krizin söz konusu olduğunu söyledi.
     Bu ortamda birçok ülkenin yatırımlarını kıstığını, harcamalarını azalttığını, birtakım konularda ciddi kesintilere gittiğini belirten Yılmaz, Türkiyenin, daha önceden reformlarını yaptığı ve istikrarlı bir yönetimle bu süreci yönettiği için en az etkilenen, hatta kriz ortamını fırsata dönüştüren ülkelerden birisi olduğunu kaydetti. Bunun en açık göstergelerinden birisinin, araştırma geliştirme merkezleri için üniversitelere yatırım yapmaya devam etmeleri olduğunu kaydeden Yılmaz, Avrupa ve diğer ülkelerde devletin çok borçlu hale geldiğini ifade etti.
     ABdeki ortalama borcun milli gelire oranının, yüzde 90lar civarında olduğunu, ABDde yüzde 110lara yaklaştığını, Japonyada yüzde 200ü aştığını bildiren Bakan Yılmaz, Türkiyede çok şükür son 10 yıllık dönemde yüzde 74lerden en son bu geçtiğimiz yıl yüzde 36lara kadar geriledi. Faizlerini, enflasyonunu tek haneli rakamlarda düşürmüş, diğer ülkelerde işsizlik artarken, son 3-4 yılda, 4 milyon civarında yeni istihdam oluşturmuş bir ülkeden bahsediyoruz. Araştırma geliştirmeye daha fazla harcama yapan bir ülkeden bahsediyoruz. Bunlar popülist politikalar değil dedi.
     2002 yılında Türkiyenin toplam araştırma harcaması 1 milyar 843 milyon Türk Lirasıymış, 2011 yılı sonu itibarıyla 11 milyar 154 milyon Türk Lirasına çıkmış. Kamu artı özel diyen Yılmaz, 5 kattan fazla artış olduğunu bildirdi. Yurt içi hasılanın 3 kattan fazla arttığını, buna karşın araştırma geliştirme harcamalarının 5 kattan fazla arttığını vurgulayan Yılmaz, bunun geleceğe dair en önemli yatırımlarından bir tanesi olduğunu söyledi.
     Yılmaz, şöyle konuştu:
     Büyük sermayeye seslenmek istiyorum. Araştırmaya geliştirmeye daha fazla para harcamaları lazım. Atıl bir takım yatırımlardan ziyade araştırmaya daha fazla kaynak ayırmaları lazım. Üniversitelerimizle çok daha yoğun ilişki içinde olmaları lazım. Üniversite sanayi işbirliği dediğimiz hadise kalkınma açısından çok çok önemli. Üniversiteler aynı zamanda kalkınma kurumlarıdır. Bütün dünyada da böyledir. Zahmetli olabilir, zor olabilir ama sanayicilerimizin AR-GEye mutlaka yatırım yapması lazım. Hemen karşılık görmeyebilirler ama taşa toprağa diğer bir takım atıl yatırımdan çok daha fazlasını uzun vadede kazanırlar.
     Özel sektörün AR-GE harcamaları içindeki payının, 10 yıl önce yüzde 20lerde olduğunu, hükümet olarak verdikleri desteklerle özel sektörün harcamalarının yüzde 40lara çıktığını ifade eden Yılmaz, Biz bunu yüzde 60lara çıkarmak istiyoruz dedi.
     Kalkınma Bakanlığının araştırma alt yapılarına destek olduğunu bildiren Yılmaz, 2002 yılında araştırma alt yapısına verdikleri paranın sadece 114 milyon lira olduğunu kaydetti. 2013 yılı ödeneği 1.9 milyar Türk Lirası. 17 kat artırmışız diyen Yılmaz, 2000 yılından bu yana Bakanlık olarak 160 araştırma merkezi projesini desteklediklerini, 82 üniversitede merkezi araştırma laboratuvarlarını kurduklarını söyledi.
    
     -Türkiye çekim merkezi haline geliyor-
    
     Bakan Yılmaz, 10. Kalkınma Planını hazırladıklarını, planın 2014-2018 dönemini kapsayan 5 yıllık plan olduğunu söyledi. Plan kapsamında 66 grup oluşturduklarını, ilk defa bu plan döneminde yerelden katkı aldıklarını belirten Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:
     Bir ülke, bir yöre nitelikle insan ve nitelikli sermaye oluşturabiliyorsa, nitelikli insanı ve sermayeyi koruyabiliyorsa ve dışarıdan da cezbedebiliyorsa, o yöre, o ülke kalkınıyor. Bu da bir atmosfer meselesi. Şehirleşme düzeninizden, trafik hizmetlerine, eğitim ve sağlıktan, kültürel hayata kadar bir ortam meselesi. Bugün artık Türkiye, bir çekim merkezi haline geliyor. Başta çevre ülkeler olmak üzere dünyadan nitelikli beyinleri ve nitelikli sermayeyi cezbeden bir ülkeye dönüşüyor. Önümüzdeki bu 10 yıllık dönem, cazibe merkezi haline gelen Türkiye vizyonuyla hareket edeceğimiz bir dönem olacak. Eğitimde, sağlıkta daha iyi hizmetlerin sunulduğu, kültürel, sanatsal hayatımızın daha da geliştiği, ulaşım imkanlarının çok daha iyi ileri düzeye çıktığı, her alanda daha kaliteli ortamın oluştuğu bir dönem olacak. Biz ülke olarak inşallah demokrasimizde, hukukumuz da tabii bir taraftan, nitelikli insanları cezbeden bir ülke haline geleceğiz.
     Fikir hürriyetinin olmadığı, demokrasinin iyi işlemediği, hukuk düzeninin oturmadığı, şehirleşmenin arzu edilen seviyede olmadığı, eğitimin, sağlığın bu tür sosyal hizmetlerin yeterli olmadığı, bir yerde herhalde hiç kimse yaşamak istemez. Hele nitelikli insanlar nitelikli sermaye hiçbir şekilde bulunmak istemez. Ama bunların sağlandığı bir ortamda, hem daha nitelikli insanlar yaşar hem de nitelikle sermaye gelir yatırım yapar.
     Kalkınmanın çok boyutunun olduğunu belirten Yılmaz, Çanakkale de gelişecek, Samsun da gelişecek, Hakkari de gelişecek, Antalya da daha üst seviyeye gidecek ki, Türkiye hedeflerine ulaşabilsin dedi.
     Daha sonra öğrenciler Bakan Yılmaza, halı şeklinde dokudukları Türk Bayrağını hediye etti.
     Bakan Yılmaz, üniversitedeki açılışın ardından Yalı Caddesi esnafını ziyaret ederek, vatandaşlarla sohbet etti. Çarşı Caddesindeki 50 yıllık şekerci dükkanından ikram edilen akide şekerlerini tadan Yılmaz, tarihi Fatih Camisinde cuma namazı kıldı.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber ÇOMÜ Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER