Emekli evleri, ikinci adresleri oldu

Emekli evleri, ikinci adresleri oldu -İzmit Belediyesince yaşlıların bir araya gelerek sosyalleşmelerini sağlamak amacıyla kurulan Emekli evlerine gelen vatandaşlar, yeni dostluklar edinerek çeşitli etkiliklerle vakit geçiriyor


KOCAELİ (A.A) - Şengül Oymak - Kocaelinin İzmit ilçesinde yaşlıların yeni dostluklar kurarak sosyalleşmesini sağlamak amacıyla açılan emekli evlerine gelen 5 bine yakın emekli, burada çeşitli etkinliklerle vakit geçirerek, stresten uzak bir hayat yaşıyorlar.
     İzmit Belediyesi tarafından ilçedeki 12 noktada kurulan emekli evlerine gelen vatandaşlar, günlerinin büyük bir bölümünü burada geçiriyor.
     Yeni dostluklar edinmelerinin yanı sıra müzik ve el sanatları etkinlikleriyle bir araya gelen emekliler, ayrıca kendi aralarında doğum günü partileri ve çeşitli organizasyonlar düzenledikten sonra akşamları da evlerine dönüyor.
     Emekli evlerinde kalan vatandaşlardan Osman Han, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çorum Organize Sanayi Bölgesinden emekli olduktan sonra İzmite yerleştiğini anlatarak, yaklaşık bir yıldır belediyenin açtığı emekli evine geldiğini söyledi.
     Evde engelli eşine baktığını ve fırsat buldukça buraya her gün geldiğini dile getiren Han, Burada gazete okuyorum. Arkadaşlarla muhabbet ediyoruz. Masaj koltuğunda dinleniyoruz. Kahvehane ortamını hiç sevmediğim için böyle bir mekan benim için çok iyi oldu. Belediyemiz, emeklileri kahvehaneden, dışarıdan kurtardı. Aile ortamı içerisinde zaman geçiyoruz. Burası yalnızlık hissimizi azaltıyor diye konuştu.
     Sabri Ağırbaş da (53), Emekliler Evi Korosunda yer aldığını, mayıs ya da haziran ayında konser vereceklerini belirterek, konsere geniş bir kadroyla hazırlıkları sürdürdüklerini kaydetti.
     Emeklilerin genelde kahvehanelerde zaman geçirdiğine dikkati çeken Ağırbaş, Kahvehanede geçirilen zamana üzülüyorum. Emekli evlerinde zaman geçirmek bizleri daha fazla motife ediyor. Gerçekten daha fazla huzur buluyoruz. Yaşlıların becerilerine göre kurslara yönlendirilmesi gerekiyor. İnsan, yaşlı diye hayatına küstürülmemeli. Aksine ömrünün son baharına çok daha iyi değerlendirmeli ifadesini kullandı.
    
     -İkinci bahar gibi..-
    
     Emekli evine eşi Nesrin Okumuşla gelen Mustafa Okumuş da burada spor aletleri kullandıklarını ve yeni arkadaşlar edindiklerini vurgulayarak, bu mekanın emeklilerin güzel bir vakit geçirmeleri için çok önemli olduğunu bildirdi.
     Emekli stilist ve modelist Gülser Tütüner (73) ise görevli personelin kendileriyle çok ilgilendiğini anlatarak, Kızımla beraber yaşıyorum. Burası açıldığı için artık evimde yalnız kalmıyorum. Mutlu ve huzurlu oluyoruz. Birçok arkadaş edindik. Birbirimizin dertleriyle ilgileniyoruz. Bunlar bizim için ikinci bahar gibi. Her gün geliyorum diye konuştu.
     Emekli mehter başı ve emekliler korusu şefi Aydın Altun, koroyla ilgili çalışmaların 1,5 aydır devam ettiğini belirterek, 55 kişiden oluşan koronun, haziranda konser vermeyi planladığını dile getirdi.
     Vatandaşlardan Ayhan Yılmaz (76), eşiyle her gün emekliler evine geldiklerini ifade ederek, Günlerimizi ev yerine burada yapıyoruz. Daha keyifli oluyor. Evde oturmak yerine buraya gelmek daha iyi. Kimsemiz de yok. Evde canımız sıkılıyor. Çok memnunuz dedi.
    
     -Sayıyı 25e çıkaracağız-
    
     İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan da Türkiye nüfusunun yüzde 60nın 30 yaşın altında olmasına rağmen ülke nüfusunun hızla yaşlandığını belirtti.
     Doğan, 2050li yıllarda her 5 kişiden birinin 65 yaşın üzerinde olmasının beklendiğini, yaşlıların sağlık, sosyal, psikolojik ve barınmalarıyla ilgili ihtiyaçlarının artacağını vurgulayarak, bu anlamda yaşlı yaşam evleri, destek evleri ve huzur evleri projelerinin artırılmasının şart olduğunu bildirdi.
     Emekliler Evi projesinin 2,5 yıl önce hayata geçirildiğini ve bu kapsamda 12 evin açıldığını dile getiren Doğan, buraya düzenli olarak gelen üyelerin sayısının 3 bin 500e ulaştığını söyledi.
     Doğan, üye olmadan da yaklaşık bin kişinin düzenli olarak geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
     Biz onlarla çok güzel faaliyetler yapıyoruz. Emekli evlerinde, oturma odası, dinlenme odası, masaj koltuklarını koyduğumuz alanlarımız var. Çay, kahve, televizyon, internet, masaj, sağlık desteği veriyoruz. Bütün hizmetlerimiz ücretsiz. Çok mutlu oluyoruz. Kutsal bir görev olarak görüyoruz. Ömrünü yaşamış, tecrübeleriyle topluma yön veren büyüklerimizi mutlu etme amacındayız.
     Doğan, emekli evlerine gösterilen yoğun ilgi üzerine var olan sayıyı arttırmayı planladıklarını belirterek, emekli evinin sayısını 25e çıkartmayı hedeflediklerini kaydetti.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Emekli evleri, ikinci adresleri oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER